Surya Mandala

sistim kaplanetan ti Panon Poé

Surya mandala (Aksara Sunda : ᮞᮥᮛᮡ ᮙᮔ᮪ᮓᮜ) (Basa Indonésia: Tata Surya) ngawengku Panonpoé jeung objék banda angkasa nu kabeungkeut sacara gravitasional ku panonpoé: dalapan planét, 166 bulan nu teu kanyahoannan, tilu planét dwarf (Ceres, Pluto, jeung Eris sarta opat bulan nu kanyahoannana), jeung miliaran banda leutik. Katégori pandeuri ieu kaasup astéroid, objék beubeur Kuiper belt, komét, météoroid, jeung kebul interplanétér.

Dina istilah nu lega, wewengkon Sistim Suryamandala resmi kaasup Panonpoé, opat planét béh jero bumi , beubeur astéroid nu kasusun ku banda batuan leutik,opat raksasa gas planét béh luar bumi, jeung beubeur kadua, disebut beubeur Kuiper, nu kasusun ku objék ésan. Saluareun beubeur Kuiper ngampar cakram nu sumebar, héliopaus, sarta pamungkas awan Oort hipotésis.

Lamun diruntuykeun dumasar jarakna ti Panonpoé, planét-planét nyaéta Mérkurius, Juhara, Marcapada, Mars, Yupiter, Saturnus, Uranus, jeung Néptunus. Genep di antara dalapan planét dikurilingan dina orbitna ku satelit alam, biasana diistilahkeun "bulan" kawas Bulanna Bumi, sarta unggal planét béh luar dikurilingan ku cingcin planétér tina kebul jeung partikel lianna. Sakabéh planét kajaba Bumi/Marcapada dingaranan kawas déwa jeung déwi dina mitologi Yunani-Romawi. Tilu planét dwarf nyaéta Pluto, objek panggedéna dina beubeur Kuiper nu katangen; Ceres, objék panggedéna dina beubeur astéroid; sarta Eris, nu aya dina cakram sumebar.

Tempo ogéÉdit

  • Daptar objék dina sistim suryamandala:
    • Orbit
    • Mass
    • Radius
    • Ngaran
    • Gravitasi penguatan
  • Sipat banda sistim suryamandala panggedéna
  • Lambang astronomis
  • Geological features of the solar system
  • Numerical model of solar system
  • Table of planetary attributes
  • Timeline of discovery of Solar System planets and their natural satellites
  • Solar system model
  • Space colonization
  • Solar System in fiction
  • Celestia – Space-simulation on your computer (OpenGL)
  • Family Portrait (Voyager)
  • The Parable of the Solar System Model

CatetanÉdit

  1. ^ Kapitalisasi istilah ieu macem-macem. Persatuan Astronomi Internasional, lembaga anu ngurusan masalah pangaranan astronomis, nétélakeun yén sakabéh obyék astronomi dikapitalisasi ngaranna (Surya Mandala). Tapi, istilah ieu ogé sok pinanggihan dina wangun hurup leutik (surya mandala)
  2. ^ The mass of the Solar System excluding the Sun, Jupiter and Saturn can be determined by adding together all the calculated masses for its largest objects and using rough calculations for the masses of the Oort cloud (estimated at roughly 3 éarth masses),[1] the Kuiper Belt (estimated at roughly 0.1 éarth mass)[2] and the asteroid belt (estimated to be 0.0005 éarth mass)[3] for a total, rounded upwards, of ~37 éarth masses, or 8.9 percent the combined mass of Jupiter and Saturn.

RujukanÉdit

Tumbu luarÉdit

  • Solar System Profile by NASA's Solar System Exploration
  • NASA's Solar System Simulator
  • NASA/JPL Solar System main page
  • The Nine Planets - Comprehensive Solar System site by Bill Arnett
  • SPACE.com: All About the Solar System
  • Illustration of the distance between planets
  • Illustration comparing the sizes of the planets with each other, the sun, and other stars
  1. Alessandro Morbidelli (2006). "ORIGIN AND DYNAMICAL EVOLUTION OF COMETS AND THEIR RESERVOIRS" (PDF). CNRS, Observatoire de la Côte d’Azur. Diakses tanggal 2007-08-03. 
  2. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Delsanti-Beyond_The_Planets
  3. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Krasinsky2002