Pluto (ᮕᮣᮥᮒᮤ) (ngaran resmi: 134340 (|᮱᮳᮴᮳᮴᮰|); simbol: ⯓ jeung ♇) nyaéta hiji planét leutik (dwarf planét) dina Surya Mandala. Saméméh 24 Agustus 2006, Pluto berstatus minangka hiji planét sarta mangrupa pangleutikna sarta panglaérna (runtuyan kasalapan) ti Panonpoé. Dina 7 Séptémber 2006, ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340. Ngaran ieu dibikeun ku Minor Planét Center (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan asteroid sarta komét dina surya mandala . Dina taun1978 Pluto dipikanyaho mibanda satelit anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan Charon (diaméter 1.196 km). Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, Nix sarta Hydra. Saprak kapanggih ku Clyde William Tombaugh, saurang astronom ngora di Observatorium Lowell, dina 18 Pébruari 1930, Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota Surya Mandala anu tempatna panglaérna . Jarak Pluto jeung panonpoé nyaéta 5.900,1 juta kilométer. Pluto mibanda diaméter anu ngahontal 4.862 km sarta mibanda massa 0,002 massa Bumi. Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période révolusi nyaéta 248,4 warsih. Wangun Pluto mirip jeung Bulan kalayan atmosfer anu ngandung métan. Suhu lakop Pluto berkisar -233 o celsius nepi ka -223o Celsius, ku kituna wujudna lolobana és. Numutkeun para ilmuwan NASA planét Pluto anu leutik sarta perenahna di panungtung sistem surya mandala urang kiwari beuki boga warna beureum. Gambar-gambar anu dicokot téléskop rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna. Para pakar yakin fénoménaéta disebabkan ku parobahan dina es anu aya di lakop Pluto dina waktu planét ieu ngasupan tahap anyar ti orbit salila 248 warsih. Gambar-gambar anyar ieu nempokeun nitrogén anu ngimpel beuki ngolényay di kalér sarta beuki gelap di bagian kidul. Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lé'éhna és di kutub anu kakeunaan sinar Panonpoé samentara di kutub séjénna ngimpel.

RujukanÉdit