Éswatini

nagara di Afrika
(dialihkeun ti Swaziland)

Éswatini atawa eSwatini, resmina Karajaan Éswatini (Umbuso weSwatini), jeung kadang disebut Ngwane atawa Swaziland, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika beulah kidul, wawatesan jeung Afrika Kidul di kalér, kidul, jeung kulon, sarta jeung Mosambik di wétan. Ngaran nagara ieu jeung wargana asalna téh ti ngaran rajana dina abad ka-19, Mswati II.

Umbuso weSwatini
Kingdom of Swaziland
Karajaan Éswatini
Bandéra Éswatini Lambang Éswatini
Motto
"Siyinqaba"
Lagu
Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati
Location of Éswatini
Ibu kotaLobamba (karajaan jeung législatif)
Mbabane (administratif; di handap koordinatna)
26°19′S 31°8′E
Kota panggedéna Mbabane
Basa resmi Inggris
Swati
Démonim Swazi
Pamaréntah Démokrasi parleméntér kahijian dina Monarki konstirusional jeung absolut
 -  King Raja Mswati III
 -  Ndlovukati Ratu Ntombi
 -  Perdana Mentri Barnabas Sibusiso Dlamini
 -  Députi Perdana Mentri Themba N. Masuku
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 6 Séptémber 1968 
Aréa
 -  Total 17.364 km² (ka-157)
6.704 mil² 
 -  Cai (%) 0,9
Populasi
 -  Perkiraan  2009 1.185.000[1] (ka-154)
 -  Sénsus 2007 1.018.449 
 -  Kapadetan 68,2 /km² (ka-135)
176,8 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $5,858 milyar[2] 
 -  Per kapita $5.708[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $2,983 milyar[2] 
 -  Per kapita $2.907[2] 
Gini? (1994) 6,9 (luhur
HDI (2011) Red Arrow Down.svg 0,522 [3] (sedeng) (ka-140)
Mata uang Lilangeni (SZL)
Zona wanci SAST (UTC+2)
TLD Internét .sz
Kode telepon +268
Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Babagian administratifÉdit

 Artikel utama: Distrik di Swaziland.

Éswatini dibagi kana 4 distrik:

Saban distrik teras dibagi deui kana tinkhundla. Aya 55 tinkhundla di Éswatini jeung masing-masing boga hiji wakil di Majelis Pamusawaratan Éswatini.

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009) (PDF). World Population Prospects, Table A.1. 2008 revision. United Nations. http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/wpp2008_text_tables.pdf. Diakses pada 2009-03-12. 
  2. a b c d "Swaziland". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2010-04-21. 
  3. "Human Development Report 2011" (PDF). United Nations. 2011. Diakses tanggal 4 November 2011. 

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Éswatini ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Umum
Pelesir

    Tingali ogé Éswatini di Wikivoyage

Citakan:Swaziland topics