Buka ménu utama


Waduk Jatigedé nyaéta hiji waduk nu keur diwangun di Kabupatén Sumedang.[2] Pangwangunan ieu waduk geus lila dirarancang tur prosés pangwangunanana masih kénéh lumangsung tepikeun ka kiwari. Ieu waduk diwangun ku cara ngabendung aliran Walungan Cimanuk di wewengkon Kacamatan Jatigedé, Kabupatén Sumedang.

Waduk Jatigedé
Waduk Jatigedé is located in Indonésia
Waduk Jatigedé
Lokasi Waduk Jatigedé
Ngaran resmiBendungan Jatigedé
NagaraIndonésia
LokasiSumedang, Jawa Barat
Koordinat6°51′23″S 108°05′41″E / 6.85639°S 108.09472°E / -6.85639; 108.09472Koordinat: 6°51′23″S 108°05′41″E / 6.85639°S 108.09472°E / -6.85639; 108.09472
StatusKeur diwangun
Diwangun ti2008
Tanggal dibuka2015
Bendungan katut jalan pamiceunan cai
Tipe bendunganEmbankment, rock-fill
KurilingCimanuk River
Luhur110 m (361 ft)
Panjang1,715 m (5,627 ft)
Luhur di punclut265 m (869 ft)
Rubak (punclut)110 m (361 ft)
Eusi bendungan6,700,000 m3 (8,763,269 cu yd)
Jinis jalan pamiceunan caiChute
Kapasitas jalan pamiceunan cai4,468 m3/s (157,786 cu ft/s)
Waduk
Kapasitas total980,000,000 m3 (794,499 acre⋅ft)
Kapasitas aktif877,000,000 m3 (710,995 acre⋅ft)
Balong drainase1,462 km2 (564 sq mi)
Aréa pabeungeutan41.22 km2 (16 sq mi)
Élevasi normal260 m (853 ft)
Stasiun daya
OperatorPerusahaan Listrik Negara
Tanggal tugas2019 (est.)
Hulu hidrolik170 m (558 ft) (design)
Turbin2 x 55 MW Francis-type
Kapasitas kapasang110 MW[1]

SajarahÉdit

Pangwangunan ieu waduk geus direncanakeun ti jaman Hindia Walanda kénéh. Harita, Paméréntah Hindia Walanda ngarencanakeun pangwangunan tilu waduk di sapanjang aliran Walungan Cimanuk, sarta waduk Jatigedé mangrupa waduk utama tur panggedéna. Tapi, pangwangunan katilu waduk ieu teu disatujuan ku masarakat sabudeureunana, sahingga pangwangunannana bedo. Kakara dina taun 1990-an, rencana pangwangunan waduk Jatigedé haneut deui. Léngkah munggaran nu dilakukeun ku pamaréntah nyaéta ku cara mindahkeun masarakat nu tumetep di wewengkon nu baris kakeueum. Rélokasi munggaran dilakukeun tpertama dilakukan taun 1982.

FungsiÉdit

Saperti waduk lianna, Waduk Jatigedé ogé boga sababaraha fungsi. Cai nu ngumpul dina bendungan Jatigedé, digunakeun minangka cadangan cai keur nyaian aréal pertanian di wewengkon Majalengka, Indramayu, jeung Cirebon. Lian ti keur irigasi, Waduk Jatigedé ogé boga fungsi keur pembangkit listrik tanaga cai. Kiwari, di iwu wewengkon aya Pembangkit Listrik Tanaga Cai Parakan Kondang. Ku ayana Waduk Jatigedé, kapasitas pembangkit listrik tanaga cai baris ningkat.

Prosés PangwangunanÉdit

Dampak SosialÉdit

RujukanÉdit

  1. Rahmawati, Debby (2011). "Jatigede Dam" (dalam Indonesian). Department of Civil Engineering University Gunadarma. Diakses tanggal 20 January 2012. 
  2. Goldsmith, Edwards dan Nicholas Hildyard (1993). Dampak Sosial dan Lingkungan Bendungan Raksasa. Yayasan Obor Indonesia. 

Tumbu luarÉdit