C énklave A jeung éksklave B.

Énklave atanapi daérah kantong nyaéta nagara/bagian nagara nu dikurilingan ku wewengkon nagara lian.

Nagara énklaveÉdit

 
Wewengkon Lésotho (héjo) sakabéhna dikurilingan ku Afrika Kidul.

Sababaraha énklave mangrupa nagara daulat nu sakabéh wewengkonna dikurilingan ku nagara lian, jadina teu bisa disebut éksklave. Ngan aya 3 nagara éksklave nyaéta:

Nagara basisirÉdit

Sababaraha énklave mangrupa nagara nu dikurilingan ku nagara lian, kajaba dina hiji bagian di mana nagara éta miboga aksés ka cai leupas (contona: laut) liwat basisir leutikna. Contona:

Sanajan Portugal, Koréa Kidul, jeung Irlandia wawatesan jeung ukur hiji nagara, maranéhna miboga aksés ka cai internasional nu lumayan luas jadina teu bisa dilandi énklave.

Bagian basisirÉdit

Sababaraha wewengkon teu bisa didatangan ti nagarana iwal langkung cai internasional. Wewengkon-wewengkon ieu bisa dianggap salaku peupeusan nu kapisah (detached fragment) ti hiji nagara tinimbang disebut énklave, sabab wewewngkon-wewengkon éta teu bisa minuhan sarat nu ngaharuskeun wewengkonna katutup sakabéhna ku wewengkon nagaara lian. Contona:

Tingali ogéÉdit

  • Éksklave - wewengkon hiji nagara nu kapisah ti wewengkon utama nagara éta.