Buka ménu utama

Bénin (baheulana, Dahomey), resmina Républik Bénin, nyaéta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Togo di kulon, Nigeria di wétan, jeung Burkina Faso sarta Niger di kalér. Garis basisir kidulna dina Teluk Bénin di mana kalobaannana populasi aya.[4] Ibu kota Bénin nyaéta Porto-Novo, tapi kadudukan pamaréntahanna aya di Cotonou. Bénin miboga aréa kira-kira 110.000 kilométer pasagi (42.000 mil pasagi), kalawan jumlah populasi kira-kira 9,05 yuta. Bénin mangrupa hiji nagara tropis, sub-Sahara, loba gumantung kana tatanén, kalawan panggawéan nu loba jeung pamasukan ti tatanén napkah.[5]

République du Bénin
Orílẹ̀-èdè Olómìnira ilẹ̀ Benin
Républik Bénin
Bandéra Bénin Lambang Bénin
Motto
"Fraternité, Justice, Travail"
"Saduduluran, Kaadilan, Gawé"
Lagu
L'Aube Nouvelle
Lahirna Dinten Anyar
Location of Bénin
Lokasi  Bénin  (paul kolot)

– di Afrika  (paul & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul)  —  [Legenda]

Ibu kotaPorto-Novo1
6°28′N 2°36′E
Kota panggedéna Cotonou
Basa resmi Perancis
Démonim Beninese; Beninois
Pamaréntah Démokrasi multipartéy
 -  Présidén Yayi Boni
 -  Prime Minister Pascal Koupaki
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 1 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 112.622 km² (ka-101)
43.484 mil² 
 -  Cai (%) 0,02%
Populasi
 -  Perkiraan  2009 8.791.832[1] (ka-89)
 -  Sénsus 2002 8.500.500 
 -  Kapadetan 78,1 /km² (ka-120)
202,2 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $13,993 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.451[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $6,649 milyar[2] 
 -  Per kapita $689[2] 
Gini? (2003) 36,5[3] (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,492 (handap) (ka-161)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .bj
Kode telepon +229
1 Cotonou mangrupakeun kadudukan pamaréntahan.
2 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Basa resmi Bénin nyaéta Basa Perancis, tatapi, basa pribumi kawas Fon jeung Yoruba ilahar dipaké. Grup ageman nu panggedéna di Bénin nyaéta Katolik Roma, dipiluan ku Islam, Vodun, jeung Protéstan.

Departmén jeung komuneÉdit

AliboriAtakoraAtlantiqueBorgouCollinesDongaCouffoLittoralMonoOuéméPlateauZou 
Departemén di Bénin
Artikel utama: Departemén di Bénin, Komune di Bénin

Bénin dibagi kana 12 departmén (Basa Perancis: départements), jeung dibagi deui kana 77 komune.

  1. Alibori
  2. Atakora
  3. Atlantique
  4. Borgou
  5. Collines
  6. Donga
  7. Kouffo
  8. Littoral
  9. Mono
  10. Ouémé
  11. Plateau
  12. Zou

Tempo ogéÉdit

Bacaan salajengnaÉdit

  • Butler, S., Benin (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2006)
  • Caulfield, Annie, Show Me the Magic: Travels Round Benin by Taxi, (Penguin Books Ltd., 2003)
  • Kraus, Erika and Reid, Felice, Benin (Other Places Travel Guide), (Other Places Publishing, 2010)
  • Seely, Jennifer, The Legacies of Transition Governments in Africa: The Cases of Benin and Togo, (Palgrave Macmillan, 2009)

RéferénsiÉdit

  1. Central Intelligence Agency (2009). "Benin". The World Factbook. Diakses tanggal 1 Pébruari 2010. 
  2. a b c d "Benin". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-20. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses tanggal 2009-09-01. 
  4. R. H. Hughes, J. S. Hughes. A directory of African wetlands, p301. IUCN, 1992. ISBN 2880329493
  5. "Food and Agriculture Organization of the United Nations". United Nations, June 29th, 2010

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Bénin ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Pelesir

    Tingali ogé Bénin di Wikivoyage