Buka ménu utama

Burkina Faso (basa Perancis: [byʁkina faso]) – ogé kawanoh ku ngaran pondokna, Burkina – nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika kulon. Nagara ieu tepung wates jeung genep nagara: Mali di kalér, Niger di wétan, Bénin di kidul-wétan, Togo jeung Ghana di kidul, sarta Basisir Gading di kidul-kulon. Ibu kotana nyaéta Ouagadougou. Nagara ieu mangrupa anggota Uni Afrika, Komunitas Nagara Sahel-Sahara, La Francophonie, Organisasi Sabilulungan Islam, jeung Komunitas Ékonomi Nagara Afrika Kulon.

Burkina Faso
Bandéra Burkina Faso Lambang Burkina Faso
Motto
"Unité-Progrès-Justice"
("Kahijian, Kamajuan, Kaadilan")
Lagu
Une Seule Nuit
Location of Burkina Faso
Lokasi  Burkina Faso  (paul kolot)

– di Afrika  (paul ngora & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul ngora)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Ouagadougou
12°20′N 1°40′W
Basa resmi Basa Perancis
Démonim Burkinabé (ogé Burkinabè jeung Burkinabe)
Pamaréntah Républik semiprésidénsial
 -  Présidén Blaise Compaoré
 -  Perdana Mentri Luc-Adolphe Tiao
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 5 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 274.200 km² (ka-74)
105.869 mil² 
 -  Cai (%) 0,146 %
Populasi
 -  Perkiraan  2010 15.730.977[1] (ka-61)
 -  Sénsus 2006 14.017.262 
 -  Kapadetan 57,4 /km² (ka-145)
148,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $19,992 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.360[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $8,781 milyar[2] 
 -  Per kapita $597[2] 
Gini? (2007) 39,5[3] (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,389 (handap) (ka-177)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon[4] (XOF)
Zona wanci (UTC+0)
TLD Internét .bf
Kode telepon +226
1 Data di dieu mangrupakeun pakiraan pikeun taun 2005 dijieun ku Dana Monetér Internasional dina April 2005.

Eusi

Région, propinsi, jeung departeménÉdit

Artikel utama: Région di Burkina Faso, Propinsi di Burkina Faso, Komune di Burkina Faso

Burkina Faso dibagi kana 13 région, 45 propinsi, jeung 301 departemén. Région-régionna nyaéta:

Tempo ogéÉdit

Bacaan salajengnaÉdit

  • de Turégano, Teresa Hoefert, African Cinema and Europe: Close-up on Burkina Faso, (Européan Press Academic Publishing, 2004)
  • Engberg-Perderson, Lars, Endangering Development: Politics, Projects, and Environment in Burkina Faso, (Praeger Publishers, 2003)
  • Englebert, Pierre, Burkina Faso: Unsteady Statehood in West Africa, (Perseus, 1999)
  • Howorth, Chris, Rebuilding the Local Landscape: Environmental Management in Burkina Faso, (Ashgate, 1999)
  • McFarland, Daniel Miles and Rupley, Lawrence A, Historical Dictionary of Burkina Faso, (Scarecrow Press, 1998)
  • Manson, Katrina and Knight, James, Burkina Faso (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2011)
  • Roy, Christopher D and Wheelock, Thomas G B, Land of the Flying Masks: Art and Culture in Burkina Faso: The Thomas G.B. Wheelock Collection, (Prestel Publishing, 2007)
  • Sankara, Thomas, Thomas Sankara Speaks: The Burkina Faso Revolution 1983-1987, (Pathfinder Press, 2007)
  • Sankara, Thomas, We are the Heirs of the World's Revolutions: Speeches from the Burkina Faso Revolution 1983-1987, (Pathfinder Press, 2007)

RéferénsiÉdit

  1. INSD Burkina Faso (Basa Perancis)
  2. a b c d "Burkina Faso". International Monetary Fund. Diakses tanggal 21 April 2011. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses tanggal 1 September 2009. 
  4. CFA Franc BCEAO. Codes: XOF / 952 ISO 4217 currency names and code elements. ISO. Retrieved 8 May 2009.

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Burkina Faso ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity

    Tingali ogé Burkina Faso di Wikivoyage