Buka ménu utama

Brasil (Basa Portugis: Brasil, IPA: [bɾaˈziw]), resmina Républik Féderasi Brasil[8][9] (Basa Portugis: República Federativa do Brasil, listen ), nyaéta nagara nu panggedéna di Amérika Kidul. Brasil mangrupa nagara nu panggedéna kalima sadunya, boh aréana boh populasina.[10][11] Nagara ieu mangrupa nagara anggota CPLP sahiji-hijina di buana Amérika jeung nagara lusopon nu panggedéna sadunya.[10]

República Federativa do Brasil
Républik Féderasi Brasil
Bandéra Brasil Lambang Brasil
Motto
"Ordem e Progresso"
Lagu

Hino Nacional Brasileiro
Tanda nasional
Selo Nacional do Brasil National Seal of Brazil (color).svg
Location of Brasil
Ibu kotaBrasília
15°45′S 47°57′W
Kota panggedéna São Paulo
Basa Portugis[1]
Grup étnis (2010[2]) 47,73% Bodas
43,13% Soklat (Multiras)
7,61% Hideung
1,09% Asia
0,43% Amerindian
Démonim Brazilian
Pamaréntah Républik féderal présidénsial konstitusional
 -  Présidén Michel Temer (PMDB)
 -  Wakil Présidén Renan Calheiros (PMDB)
Kamerdikaan ti Karajaan Portugal, Brasil, jeung Algarves Ngahiji 
 -  Didéklarasi 7 Séptémber 1822 
 -  Diakuan 29 Agustus 1825 
 -  Républik 15 Nopémber 1889 
 -  Konstitusi nu ayeuna 5 Oktober 1988 
Aréa
 -  Total 8514877 km² (ka-5)
3287597 mil² 
 -  Cai (%) 0,65
Populasi
 -  Sénsus 2010 190.732.694[3] (ka-5)
 -  Kapadetan 22 /km² (ka-182)
57 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $2,172 triliun[4] 
 -  Per kapita $11.767[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $2,421 triliun[4] (ka-7)
 -  Per kapita $12.422[4] 
Gini? (2010) 53.6[5] (luhur
HDI (2011) 0,718[6] (luhur) (ka-84)
Mata uang Real (R$) (BRL)
Zona wanci BRT[7] (UTC-2 nepi ka -4[7])
 -  Usum panas (DST) BRST (UTC-2 to -4)
TLD Internét .br
Kode telepon +55

Eusi

Babagian administratifÉdit

Artikel utama: Nagara bagian di Brasil, Kotamadya di Brasil
Searchtool.svg
 Tingali ogé: Région di Brasil.

Brasil mangrupa hiji féderasi nu ngawengku 26 nagara bagian, hiji distrik féderal (nu ngawengku ibu kotana, Brasília), jeung kotamadya-kotamadya.[12] Nagara bagian miboga administrasi otonom, ngumpulkeun pajakna sorangan, jeung narima bagain ti pajak nu dikumpulkeun ku pamaréntah Féderal. Nagara bagian miboga gubernur jeung hiji badan législatif.

Tempo ogéÉdit

RujukanÉdit

  1. "Demographics". Brazilian Government. 2011. Diakses tanggal 2011-10-08.  (en)
  2. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Cor ou raça
  3. IBGE. Censo 2010: população do Brasil é de 190.732.694 pessoas.
  4. a b c d "Brazil". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
  5. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Rendimento
  6. UNDP Human Development Report 2011. "Table 1: Human development index 2011 and its components" (PDF). UNDP. Diakses tanggal 2011-12-04. 
  7. a b "Hora Legal Brasileira". Observatório Nacional. Diakses tanggal 2009-02-21. 
  8. As on for example the national website.
  9. Mugnier, Clifford (January 2009). Grids & Datums – Federative Republic of Brazil. http://www.asprs.org/resources/GRIDS/01-2009-brazil.pdf. [tumbu nonaktif]
  10. a b "Geography of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  11. "People of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  12. "Brazilian Federal Constitution" (dalam Portuguese). Presidency of the Republic. 1988. Diakses tanggal 2008-06-03.  "Brazilian Federal Constitution". v-brazil.com. 2007. Diakses tanggal 2008-06-03. Unofficial translate 


Bacaan salajengnaÉdit

  • Alves, Maria Helena Moreira (1985). State and Opposition in Military Brazil. Austin, TX: University of Texas Press. 
  • Amann, Edmund (1990). The Illusion of Stability: The Brazilian Economy under Cardoso. World Development (pp. 1805–1819). 
  • "Background Note: Brazil". US Department of State. Diakses tanggal 2011-06-16. 
  • Bellos, Alex (2003). Futebol: The Brazilian Way of Life. London: Bloomsbury Publishing plc. 
  • Bethell, Leslie (1991). Colonial Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Costa, João Cruz (1964). A History of Ideas in Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press. 
  • Fausto, Boris (1999). A Concise History of Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Furtado, Celso. The Economic Growth of Brazil: A Survey from Colonial to Modern Times. Berkeley, CA: University of California Press. 
  • Leal, Victor Nunes (1977). Coronelismo: The Municipality and Representative Government in Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Malathronas, John (2003). Brazil: Life, Blood, Soul. Chichester: Summersdale. 
  • Martinez-Lara, Javier (1995). Building Democracy in Brazil: The Politics of Constitutional Change. Macmillan. 
  • Prado Júnior, Caio (1967). The Colonial Background of Modern Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press. 
  • Schneider, Ronald (1995). Brazil: Culture and Politics in a New Economic Powerhouse. Boulder Westview. 
  • Skidmore, Thomas E. (1974). Black Into White: Race and Nationality in Brazilian Thought. Oxford: Oxford University Press. 
  • Wagley, Charles (1963). An Introduction to Brazil. New York, New York: Columbia University Press. 
  • The World Almanac and Book of Facts: Brazil. New York, NY: World Almanac Books. 2006. 

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Brasil ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Wikisource mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca

    Tingali ogé Brasil di Wikivoyage