Buka ménu utama

Caruluk

Caruluk atawa kolang-kaling (buah kawung) nyaéta ngaran camilan geunyal wangunna lonyod anu boga warna bodas transparan sarta ngabogaan rasa anu matak seger. Caruluk anu dina basa Walanda biasa disebut glibbertjes anu sacara harafiah hartina " barang-barang leueur leutik " ieu dijieun tina siki tangkal kawung (Arenga pinnata) anu wangunna gepeng sarta geutahan. Pikeun ngajieun caruluk atawa kolang-kaling, para pangusaha caruluk biasana ngaduruk buah kawung nepika tutung, saterusna dicokot siki na jang dikulub salila sababaraha waktu. Siki anu geus dikulub éta saterusna dikeueuman maké cai kapur salila sababaraha poé nepi ka mentasikeun.

Kandungan

Caruluk atawa kolang-kaling ngandung cai loba pisan, nepi ngahontal 93 , 8% dina tiap 100 gram-na. Caruluk ogé ngandung 0 , 69 gram protéin, 4 gram karbohidrat, sarta kadar lebu kira-kira sa-gram sarta serat dugal 0 , 95 gram. Salian ngabogaan rasa anu matak seger, ngadahar caruluk ogé ngabantuan ngalancarkeun gawéna saluran cerna jalma. Caruluk mangrupa salah sahiji buah has dina bulan Ramadan anu disuguhkeun dina wangun kolek sarta és buah.

Kandungan karbohidrat anu aya dina caruluk bisa méré rasa wareg pikeun jalma anu ngadaharna ,sajaba ti éta ogé ngeureunkeun napsu dahar sarta ngabalukarkeun barang dahar jadi ngurangan, ku kituna cocog di dahar minangka kadaharan diét. Caruluk ogé méré mangpaat pikeun ngubaran nyeri ugel - ugelan atawa sendi sarta ngandung kalsium nyaruaan tulang sapi. Kandungan mineral saperti protasium, iron, kalsium sangggup matak nyegerkeun awak sarta ngalancarkeun proses metabolisme awak.

Babak-babak ngajieun

1.Milihan buah anu alus kualitasna
Milihan buah perlu pisan dina nangtukeun kualitas hasil éngkéna. Siki caruluk teu meunang kolot teuing atawa ngora teuing. 
2.Ngagodog Buah
Sanggeus milihan buah dituluykeun kana prosés ngagodog. Ngagodog gunana pikeun ngaleungitkeun geutah dina buah, anu dipikawanoh ateul pisan sarta korosif
3.Mesékan buah
Pikeun nyokot siki migawéna dipesékan ngagunakeun péso leutik
4.Ngagépéngkeun sarta mangsa fermentasi caruluk
Siki caruluk arék digépéngkeun atawa sina gépéng ngagunakeun pakakas nu tangtu, sarta saterusna dikeueum ngagunakeun kapur seureuh sarta cai beresih pikeun mitembeyan prosés ferméntasi

RujukanÉdit

*  " Kolang Kaling,Sajian Has Ramadan " . [Republika]. 2015-07-08. Diakses ping 2016-01-31. 
*  " Khasiat Kolang-kaling kanggo Kasehatan " . [Dream]. 2014-08-01. Diakses ping 2016-01-31. 
*  " Kanggo Manisan Kolang Kaling Praktis kanggo Kolek sarta Es Buah " . [Detik]. 2015-06-16. Diakses ping 2016-01-31. 
*  " Intip 5 Leeutan Damang Awit Betawi " . [Liputan 6]. 2015-06-23. Diakses ping 2016-01-31. 
*  " Rusiah Demit Dina Kolang Kaling " . [Bentaran]. 2016-01-29. Diakses ping 2016-01-31.