Cebreng
Gliri sepi 081226-4794 F ipb.jpg
Daun-daun cebreng.
Darmaga, Bogor.
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Génus:
Spésiés:
G. sepium
Ngaran binomial
Gliricidia sepium

Cebreng; Gliricidia sepium nyaéta hiji tutuwuhan rungkun anu asalna tina kulawarga polong -polongan Fabaceae alias Leguminosae. Remen dimangpaatkeun salaku pager hirup sareng pangihunan, rungkun atanapi tangkal leutik ieu mangrupikeun salah sahiji jenis legumosa anu mibanda kagunaan anu réa sagigireun tina lamtoro (Leucaena leucocephala).[1]

Ngaran séjénÉdit

Tangkal cebreng sok disebut ogé : kerside, gliriside (kolokial), sliridia, liriksidia, sirida (Jw.); cebreng (Su.); kh’è: no:yz, kh’è: fàlangx (Laos (Sino-Tibetan)); bunga Jepun (Mly.); kakawate (Filipina); madre de cacao (Portugis); mata raton (Honduras); jeung gliricidia, Nicaraguan coffee shade (Ingg.).[1][2][3][4]

Sajarah Cebreng di IndonésiaÉdit

Cebreng téh tutuwuhan pituin ti daérah Amerika Tengah jeung Brazil. Di daérah asalna ieu tutuwuhan dimangpaatkeun pikeun ngiuhan tangkal kakao/coklat sarta dipiwanoh ngarana madre cacao. Ku bangsa Éropa ieu tutuwuhan dibawa ka benua Asia dipelak di India jeung Sri langka pikeun ngiuhan tutuwuhan téh ti saprak taun 1870-an.[5] Cebreng dibawa ka Indonésia ngaliwatan perkebunan urang Belanda ogé dimangpaatekun pikeun ngiuhan perkebunan téh di Medan dina taun 1900-an.

Nincak taun 1958 cebreng kapanggih ku Bapak R. Soetarjo Martoatmodjo. Nya ku anjeuna ieu tutuwuhan dingaranan Gamal, anu dicandak tina ngaran putuna kawas présidén Mesir Gamal Abdul Nasser.

GaleriÉdit

Dicutat tinaÉdit

  1. a b Rani Batish, Daizy (2007). Ecological Basis of Agroforestry. CRC Press. p. 44. ISBN 1420043277. Diakses tanggal 2008-09-26. 
  2. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama nfta_98-04
  3. Hidayat, Syamsul (2005). Ramuan Tradisional ala 12 Etnis Indonesia. hal.98 & 320. Jakarta:Penebar Swadaya. ISBN 979-489-944-5.
  4. Prosea - Prohati. "Gliricidia sepium[tutumbu nonaktip permanén] Diakses pada 26 Juni 2013.
  5. R. Soetarjo Martoatmodjo, Ismail Hamid, Soemartono (1973) Gamal Pohon Serba Guna, Penerbit Balai Pustaka, Jakarta
 



Tutumbu ka luarÉdit

Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Cerita tanaman gamal