Buka ménu utama

Kakaisaran Akéméniyah (Basa Pérsia Kuna: Parsa) (+ 550–330 SM), dipikawanoh ogé minangka Kakaisaran Pérsia Kahiji, nyaéta hiji kakaisaran di Asia Kidul-Kulon, ngadeg dina abad ka-6 SM ku Cyrus nu Ageung anu ngéléhkeun konféderasi Média. Kakaisaran ieu ngalega nepi ka ahirna ngawasaan sabagian gedé dina dunya baheula nu mana kira-kira dina taun 500 SM ngalintang ti Lebak Indus di wétan, nepi ka Thracia jeung Makédon dina wates kalér-wétan Yunani.

Kakaisaran Akéméniyah
Kakaisaran

 

 

 

+ 550 SM–336 SM

Standar Cyrus nu Ageung

Kakaisaran Akéméniyah nalika kira-kira taun 500 SM saméméh kakawasaan maksimumna dina Darius I (tanpa panarajangan Panjab Kulon).
Ibu kota Pasargadae, Ecbatana, Persepolis, Susa, Babylon
Basa Basa Pérsia Kuna (resmi jeung basa asli)
Basa Aramaik Luhur(lingua franca)[1]
Elamite
Akkadian[2]
Agama Zoroastrianisme
Pamaréntahan Monarki
Raja
 - 559–529 SM (kahiji) Cyrus nu Ageung
 - 336–330 SM (pangahirna) Darius III
Jaman Kuna
 - Ngadeg 550 SM (Cyrus nu ageung Great ngéléhan Astages ti Média)
 - Mimiti pawangunan Pérsepolis 515 SM
 - Panarajangan Mesir ku Cambyses II 525 SM
 - Perang Yunani-Pérsia 498–448 SM
 - Conquered during Wars of Alexander the Great 336 SM (Aleksander nu Ageung ngawasaan Pérsia)
 - Darius III ditelasan ku Bessus 330 SM
Mata uang Daric jeung Siglos
Ayeuna bagian ti

Tingali ogéÉdit

Catetan jeung rujukanÉdit

  1. Josef Wiesehöfer, Ancient Persia, (I.B. Tauris Ltd, 2007), 119.
  2. Harald Kittel, Juliane House, Brigitte Schultze (2007). Traduction: encyclopédie internationale de la recherche sur la traduction. Walter de Gruyter. pp. 1194–5. ISBN 9783110171457. 
  3. Security and Territoriality in the Persian Gulf: A Maritime Political Geography by Pirouz Mojtahed-Zadeh, page 119
  • Briant, Pierre "Alexander". Encyclopaedia Iranica vol. 3. Routledge & Kegan Paul. 
  • A. Sh. Shahbazi "ARIARAMNEIA". vol. 2. Encyclopaedia Iranica (Routledge & Kegan Paul). 
  • Schmitt, Rüdiger "Achaemenid dynasty". Encyclopaedia Iranica vol. 3. Routledge & Kegan Paul. 
  • Schlerath, Bernfried (1973). Die Indogermanen. Inst. f. Vergl. Sprachwiss. ISBN 3851245164. 
  • Tavernier, Jan (2007). Iranica in the Achaemenid Period (ca. 550-330 B.C.): Linguistic Study of Old Iranian Proper Names and Loanwords, Attested in Non-Iranian Texts. Peeters Publishers. ISBN 9042918330. 
  • Stronach, David "Darius at Pasargadae: A Neglected Source for the History of Early Persia," Topoi
  • Stronach, David "Anshan and Parsa: Early Achaemenid History, Art and Architecture on the Iranian Plateau". In: John Curtis, ed., Mesopotamia and Iran in the Persian Period: Conquest and Imperialism 539–331, 35–53. London: British muséum Press 1997.

Bacaan salajengnaÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Citakan:Median and Achaemenid kings Citakan:Iran topics Citakan:Empires