Buka ménu utama

Niue (basa Niue: Niuē), mangrupa hiji nagara kapuloan di Samudra Pasifik Kidul. Niue ilaharna katelah ogé salaku "Batu Polinésia" (Rock of Polynesia). Niue aya 2.400 km kalér-wétaneun Selandia Anyar dina hiji sagitilu antara Tonga, Samoa, jeung Kapuloan Cook.

Niuē
Niue
Bandéra Niue Lambang Niue
Lagu
Ko e Iki he Lagi
"The Lord in Heaven"
Location of Niue
Ibu kotaAlofi
19°03′S 169°52′W
Basa resmi basa Niue, basa Inggris
Démonim Niuean
Pamaréntah Monarki konstitusional
 -  Pupuhu Nagara Ratu Elizabeth II
 -  Pawakilan Ratu Sir Jerry Mateparae
 -  Perdana Mentri Toke Talagi
Nagara nu kaasosiasi
 -  Pamaréntahan sorangan dina asosiasi bébas jeung Selandia Anyar 19 Oktober 1974 
 -  Kamerdikaan dina hubungan asing diakuan ku PBB[1] 1994 
Aréa
 -  Total 260 km² 
100 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  July 2009 1.398[2] (ka-221)
 -  Kapadetan 5,35 /km² 
13,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 
 -  Total $10 yuta (teu karéngking)
Mata uang Dolar Selandia Anyar (Aya ogé Dolar Niue nu teu resmi) (NZD)
Zona wanci (UTC-11)
TLD Internét .nu
Kode telepon +683
Interior wangunan garéja di Alofi, 1896. (poto ku Thomas Andrew (1855-1939)

Sanajan maréntah sorangan, Niue aya dina asosiasi bébas jeung Selandia Anyar, jeung kirang kadaulatan pinuh. Sadaya urang Niue mangrupa rahayat Selandia Anyar jeung Ratu Elizabeth II mangrupa pupuhu nagara Niue dina kapasitasna salaku Ratu Selandia Anyar.

Dina 2003, Niue jadi "bangsa WiFi" nu kahijina di dunya, nu mana aksés Internét nirkabel gratis disadiakeun di saantéro nagri ku Masarakat Pamaké Internét-Niue.[3]

OlahragaÉdit

 Tingali ogé: Rugby union di Niue.
 
Tim Niue tujuh ngalaksanakeun haka

Rugby union mangrupa hiji olahraga nu populér, dimaénkeun boh ku lalaki atawa awéwé; Niue mangrupa juara FORU Oceania Cup 2008.[4] Netball dimaénkeun ngan ku awéwé. Aya tempat golf salapan liang di Fonuakula. Aya bowling jukut héjo dina pawangunan. Asosiasi méngbal populér dibuktikeun ku Turnamén Méngbal Niue.

Tempo ogéÉdit

Bacaan salajengnaÉdit

RéferénsiÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Niue ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

    Tingali ogé Niue di Wikivoyage

Nu séjén

Koordinat: 19°03′S 169°55′W / 19.050°S 169.917°W / -19.050; -169.917