Buka ménu utama

Polinésia Perancis (Basa Prancis: Polynésie française, dilapalkeun: [pɔlinezi fʁɑ̃sɛz]; basa Tahiti: Pōrīnetia Farāni) mangrupa hiji nagara peuntas laut ti Perancis (pays d'outre-mer). Diwangun ti sababaraha grup pulo-pulo Polinésia, nu pangsohorna nyaéta Tahiti dina grup Kapuloan Society, nu ogé mangrupa pulo nu panglobana populasina jeung kadudukan ibu kota (Papeetē).

Polynésie française
Pōrīnetia Farāni
Polinésia Perancis
Bandéra French Polynesia Lambang French Polynesia
Motto
"Tahiti Nui Māre'are'a"
"Liberté, Égalité, Fraternité"
Lagu
La Marseillaise
Location of French Polynesia
Ibu kotaPapeetē
17°34′S 149°36′W
Kota panggedéna Fa'a'a
Basa resmi basa Perancis
Grup étnis  (dina 1988, sénsus étnis nu pangahirna)[1]
66.5% urang Polinésia tulén;
7.1% urang Polinésia kalawan campuran saeutik Éropa jeung/atawa Asia Wétan;
11.9% urang Éropa (kalobaannana Perancis);
9.3% Campuran (katurunan Éropa jeung Polinésia);
4.7% urang Asia Wétan (kalobaanana Cina)
Démonim French Polynesian
Pamaréntah Wewengkon depéndensi
 -  Présidén Perancis François Hollande
 -  Présidén
Polinésia Perancis

Édouard Fritch
 -  Komisionér Luhur
Lionel Beffre
Koléktivitas peuntas laut Perancis
 -  Protéktorat 1842 
 -  Wewengkon peuntas laut 1946 
 -  Koléktivitas peuntas laut 2004 
Aréa
 -  Total 4.167 km² (ka-173)
1.609 mil² 
 -  Cai (%) 12
Populasi
 -  Perkiraan  1 Jan. 2010 267.000[2] (ka-177)
 -  Sénsus Ags. 2007 259.596[3] (ka-177)
 -  Kapadetan 63 /km² (ka-130)
164 /mil²
GDP (nominal) Perkiraan 2006
 -  Total US$5.65 milyar[4] (teu karéngking)
 -  Per kapita US$21.999[4] (teu karéngking)
Mata uang Franc CFP (XPF)
Zona wanci (UTC-10, −9:30, -9)
TLD Internét .pf
Kode telepon +689

Eusi

AdministrasiÉdit

Antara 1946 jeung 2003, Polinésia Perancis miboga status wewengkon peuntas laut (basa Perancis: territoire d'outre-mer, atawa TOM). Dina 2003, jadi hiji koléktivitas peuntas laut (basa Perancis: collectivité d'outre-mer, atawa COM). Dina undang-undang ti 27 Pébruari 2004 méré pangkat katangtu nagara peuntas laut dina républik (Basa Prancis: pays d'outre-mer au sein de la République, atawa POM), tapi tampa parobihan légal dina statusna.

Babagian administratifÉdit

Polinésia Perancis miboga lima subdivisi administratif (Basa Prancis: subdivisions administratives):

GéografiÉdit

 Artikel utama: Géografi Polinésia Perancis.

Pulo-pulo di Polinésia Perancis miboga total aréa daratan 4.167 kilométer pasagi (1.622 mil pasagi) kasebar dina wewengkon laut saluas 2.500.000 kilométer pasagi (965.255 mil pasagi). Aya kira-kira 130 pulo di Polinésia Perancis.[5] Titik nu pangluhurna Gunung Orohena di Tahiti.

Salian ti Tahiti, sababraha atol, pulo, jeung grup kapuloan utama di Polinésia Perancis nu lian nyaéta: Ahē, Pora Pora, Hiva 'Oa, Huahine, Mai'ao, Maupiti, Meheti'a, Mo'orea, Nuku Hiva, Ra'iātea, Taha'a, Te Ti'aroa, Tupua'i, jeung Tūpai.

3 komune nu panggedéna
Komune Pulo Populasi
Faaa Tahiti 29.900
Papeete Tahiti 26.300
Mahina Tahiti 14,500

Tempo ogéÉdit

RéferénsiÉdit

  1. "Frontières ethniques et redéfinition du cadre politique à Tahiti" (PDF). Diakses tanggal 31 May 2011. 
  2. (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Bilan, principaux indicateurs et estimations de population (Ensemble Polynésie)". Diakses tanggal 21 January 2011. 
  3. (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Population légale au 20 août 2007". Diakses tanggal 13 January 2009. 
  4. a b (Basa Perancis) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "La Production Intérieure Brute et le Produit Intérieur Brut". Diakses tanggal 14 September 2009. [tumbu nonaktif]
  5. Kingfisher Geography Encyclopedia. ISBN 1-85613-582-9. Page 546

BibliograpiÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Polinésia Perancis ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Indormasi umum
Pelesir

    Tingali ogé Polinésia Perancis di Wikivoyage






Koordinat: 17°32′S 149°34′W / 17.533°S 149.567°W / -17.533; -149.567