Roko nyaéta campuran sanyawa kompleks anu dihasilkeun ku pembakaran bako sarta adiktif.[1] Leupas tina stimulan nikotin dawam, haseup roko ogé ngandung tar anu diwangun leuwih ti 4000 bahan kimia kaasup kira-kira 60 bahan kimia karsinogenik anu picilakaeun.[1] Hampir kabéh jenis zat tadi mikapaéh.[1] Zat-zat ieu pisan anu ngabalukarkeun panyakit paru-paru, jantung, emphysema sarta panyakit picilakaeun séjénna.[1]

Dua batang rokok.

Kandungan RokoÉdit

Sawatara zat kandungan roko séjénna dipikawanoh miboga éfék anu ngarugikeun tulang sarta kulit.[1] Anjeun manawa reuwas ku manggihan ngaran sawatara bahan kimia dina haseup roko.[1] Sawatara di antarana nyaéta kieu:

  1. Sianida nyaéta sanyawa kimia anu ngandung jumplukan cyano.[1]
  2. Benzene ogé dipikawanoh minangka bensol mangrupa sanyawa kimia organik anu gampang kabeuleum tur cairan teu warnaan.[1]
  3. Cadmium hiji logam anu pohara racunan sarta radioaktif anu kapanggih baterai.[1]
  4. Metanol (alkohol kai) nyaéta alkohol anu pangbasajanna anu ogé dipikawanoh minangka metil alkohol.[1]
  5. Asetilena (bahan beuleum anu dipaké dina obor las) mangrupa sanyawa kimia teu jenuh anu ogé mangrupa hidrokarbon alkuna anu pangbasajanna.[1]
  6. Amonia kapanggih di mana-mana di lingkungan tapi kacida racunan dina kombinasi kalayan unsur-unsur nu tangtu.[1]
  7. Formaldehida cairan anu pohara racunan anu dipaké pikeun ngawetkeun layon.[1]
  8. Hidrogen sianida nyaéta racun anu dipaké minangka fumigan pikeun maéhan sireum.[1] Zat ieu ogé dipaké minangka zat pikeun nyieun plastik sarta pestisida.[1]
  9. Arsenik nyaéta bahan anu aya dina racun beurit.[1]

Sedengkeun haseup anu dihasilkeun roko ngandung tar.[1] Tar sorangan téh ngandung loba bahan racunan dina awak.[1] Ieu téh substansi, kandel lengket, sarta sabot ngiseup téh némpél dina buuk-buuk leutik di paru-paru.[1] Organ ieu nayungan paru-paru ti kokotor sarta infeksi, tapi sabot katutup tar organ ieu henteu bisa ngalakonan fungsinya.[1] Tar ogé ngalapisan dinding sistem réspirasi sakabéhna, nyempitan tabung anu transportasi hawa (anu bronchioles) sarta ngurangan elastisitas paru-paru.[1] Anu dina antukna malukarkeun kanker paru-paru sarta panyakit pernapasan kronis.[1]

Sajaba ti éta haseup ieu ogé ngandung karbon monoksida.[1] Karbon monoksida nyaéta bahan kimia racunan nu kapanggih dina haseup buangan mobil.[1] Hal ieu pisan anu saterusna bisa nurunkeun jumlah oksigen dina getih tur ngahalangan kabéh kinerja organ panyuply oksigen di jero awak.[1] Alatan awak kurang oksigen nyieun jantung ngalaman pangandelan tur digawé leuwih gancang ngompa getih.[1] Ieu téh kacida cukang lantaran utamana hiji pangroko bisa ngalaman serangan jantung sangadadak.[1]

Alatan RokoÉdit

Alatan négatif ti roko, éstuning geus karasa pas mimiti si jelma karak ngarasaan ngenyot roko.[2] Dina haseup roko anu burahay alatan diiseup, bako kabeuleum kurang sampurna ku kituna ngahasilkeun CO (karbon mono oksida), anu gigireun / beulah haseupna sorangan, tar sarta nikotine (anu lumangsung ogé ti pameuleuman bako tadi) diiseup asup ka ngaliwatan ambekan.[2]

CO, Tar, sarta Nikotin tadi mangaruhana kana syaraf anu ngabalukarkeun:

  1. Marudah, leungeun gameter (tremor)
  2. Cita rasa / seléra dahar suda
  3. Ibu-ibu hamil anu resep ngudud meunang kamungkinan kaguguran kandunganna

TarÉdit

Tar sarta Haseup Roko ngarangsang jalan ambekan, sarta tar tadi katuruban disaluran éta anu ngabalukarkeun:

  1. Ngohkoh atawa sesek ambekan
  2. Tar anu adek di jalan ambekan bisa ngabalukarkeun kanker jalan ambekan,

létah atawa biwir

NikotinÉdit

Nikotin ngarangsang ngoréjatna adrenalin hormon ti anak ginjal anu ngabalukarkeun:

  1. Jantung ngadég-dég
  2. Ngaronjatkeun tekanan getih sarta kadar kholesterol dina getih,

tang pageuh kalayan lumangsungna serangan jantung

Gas CO (Karbon Mono Oksida)Édit

Gas CO (Karbon Mono Oksida) ogé mangaruhan négatif ka jalan ambekan ti pangbuluh getih.[2] Karbon mono oksida leuwih gampang kaiket dina hemoglobin batan oksigen Ku sababna, getih jelema anu kaasupan CO loba, baris ngurangan daya angkutna pikeun oksigen sarta jelema bisa maot alatan karacunan karbon mono oksida.[2] Dina hiji pangroko moal nepi ka langsung karacunan CO, tapi pangaruh CO anu dihiseup ku pangroko jeung saeutik demi saeutik, kalayan laun tapi pasti baris mangaruhan négatif dina jalan ambekan sarta dina pangbuluh getih.[2]

Bahaya RokoÉdit

Roko ngandung leuwih ti opat rébu zat-zat sarta dua rébu di antarana geus dinyatakeun ngadampak goréng pikeun kaséhatan urang, di antarana nyaéta bahan radioaktif (polonium-201) sarta bahan-bahan anu dipaké di jero cat (acetone), panyuci lantéy (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun gegremet (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas racun (hydrogen cyanide) anu dipaké di “kamar gas maut” pikeun pangsalah anu ngajalanan hukuman mati, sarta loba kénéh deui.[3] Sarta zat dina roko anu pangpicilakaeunna nyaéta Tar, Nikotin sarta Karbon Monoksida.[3] Tar ngandung kurang leuwih opat puluh tilu bahan anu jadi cukang lantaran kanker atawa anu disebut kalayan karsinogen.[3] Nikotin miboga zat dina roko anu bisa ngabalukarkeun katagihan, ieu anu ngabalukarkeun para pangmaké roko hésé kacida pikeun ngandeg ngudud.[3] Nikotin mangrupa zat dina roko anu marésiko ngabalukarkeun panyakit jantung, 25 persén ti para pangsawat panyakit jantung disababkeun ku kagiatan ngudud.[3] Di handap ieu nyaéta bahaya roko ka kaséhatan urang :

  1. Roko bisa ngabalukarkeun Kanker pundi kiih,
  2. Kanker beuteung,
  3. Kanker peujit sarta pianakan ,
  4. Kanker sungut ,
  5. Kanker Esofagus,
  6. Kanker tekak,
  7. Kanker pankrias,
  8. Kanker pinareup,
  9. Kanker paru-paru,
  10. Panyakit saluran pernapasan kronik,
  11. Strok,
  12. Pengkroposan tulang atawa anu dipikawanoh kalayan osteoporosis
  13. Panyakit jantung,
  14. Kemandulan,
  15. Pegat haid mimiti,
  16. Ngababarkeun orok anu cacad
  17. Kaguguran orok,
  18. Bronkitis,
  19. Batuk,
  20. Panyakit ulser peptik,
  21. Emfisima,
  22. Otot lemah,
  23. Panyakit gusi,
  24. Karusakan panon,

Anu kasebut di luhur nyaéta bahaya roko pikeun pangroko aktif, naon pangroko aktif téh? pangroko aktif nyaéta jelema anu ngudud sacara langsung ngenyotna roko, sedengkeun pangroko pasif nyaéta jelema anu henteu sacara langsung ngenyot roko, tapi ngenyot haseup roko anu dikaluarkeun ti sungut jelema anu keur ngudud.[3]

  • Di handap ieu mangrupa bahaya haseup roko pikeun pangroko pasif.[3]
  1. Ngaronjatkeun mamala kanker paru-paru sarta panyakit jantung
  2. Masalah pernapasan kaasup radang paru-paru sarta bronkitis
  3. Gering atawa peurih panon
  4. Bersin sarta ngohkoh
  5. Gering genggerong
  6. Nyeri sirah
  • zat anu kaeusi dina haseup roko nyaéta:

2 kali leuwih loba nikotin
5 kali leuwih loba karbon monoksida
3 kali leuwih loba tar
50 kali leuwih zat kimia anu picilakaeun pikeun kaséhatan

  • Bahaya haseup roko ka ibu hamil sarta janin anu dikandungnya
  1. Kaguguran janin
  2. Tumbesaran janin terencat – 30% leuwih luhur
  3. Pati janin dina kandungan
  4. Pendarahan ti uri (abruption placenta)
  5. Beurat awak ngurangan – 20 nepi ka 30%
  • Bahaya haseup roko ka orok
  1. Masalah sarta panyakit pernapasan
  2. Ngaréwong ka perkembangan kacerdasan
  3. Jangkitan ceuli
  4. Leukéamia
  5. Kanker otak 22%
  6. Gancang capé
  7. Sindrom pati sacara ngadadak
  8. Flek paru-paru [4]

ReferensiÉdit

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa (id)[1] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
  2. a b c d e (id)[2] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g (id)[3] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
  4. Obat flek paru paru (id) (Diakses ping 27 January 2016)