Radén Kusman Kartanagara, S.H atawa nu leuwih kasohor ku sebutan Aom Kusman (gumelar di Sukabumi, Jawa Kulon, 24 Juni 1946 – tilar dunya di Bandung, Jawa Kulon, 23 Désémber 2011 dina umur 65 taun), nyaéta salah sahiji inohong Sunda.[1] Lahir ti pasangan RMN Kartanagara jeung Gurnita Yuyu nu asalna ti Sumedang.[2]
Riwayat atikanana, SD di Mardiyuwana Sukabumi, SMP di Daya Susila Garut alatan bapana nyekel kalungguhan jadi bupati Garut sarta SMA na dituluykeun di SMAK Garut taun 1965.[2] Tuluy nuluykeun ka Fakultas Hukum Unpad Jurusan Hukum Internasional alatan boga obsési hayang ngurilingan dunya salaku Duta Besar.[2]
Aom salah sahiji inohong nu geus teu ahéng deui keur masarakat Jawa Barat hususna, tur masarakat Indonésia dina umumna.[2] Panata acara jeung pamaén pilem.[1] Mimiti kasohor salaku seniman panggung jeung panata acara sanggeus ilubiung dina “de kabayan” bareng jeung Ibing Kusmayatna sarta Suryana Patah dina taun 1970-an.[1] Loba nagara nu didatangan nalika Aom gabung di "de kabayan" saperti ka Australia, Jepang, Taiwan sarta Korea Selatan.[2] Kungsi maén dina pilem "Apanya Dong?" (1985), "Si Kabayan Saba Kota" (1989), "Si Kabayan dan Gadis Kota" (1990) jeung Gadis Kota (1990).[1][2] Karir Aom salaku seniman kapangaruhan pisan ku pagelaran Gending Karesmen di Garut nu dipingpin ku Rahmatullah Ading Affandie (RAF).[2]
Aom miboga silokaning hirup nu sarua jeung Kang Ebet Kadarusman nyaéta “Hirup kudu alus tungtungna atawa khusnul khotimah".[2]

Aom Kusman

ReferensiÉdit

  1. a b c d Tim Redaksi.2000.Ensiklopedi Sunda Alam, Manusia dan Budaya.Jakarta:Pustaka Jaya dan Yayasan Kebudayaan Rancage
  2. a b c d e f g h Aom Kusman (id) (Diakses tanggal 10 Nopember 2011)