Buka ménu utama

Républik Guinéa-Bissau (Basa Portugis: República da Guiné-Bissau, dilapalkeun: [ʁeˈpublikɐ dɐ ɡiˈnɛ biˈsaw]) nyaéta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Senegal di kalér, jeung Guinéa di kidul jeung wétan, sarta Samudra Atlantik di kulon.

República da Guiné-Bissau
Républik Guinéa-Bissau
Bandéra Guinéa-Bissau Emblem Guinéa-Bissau
Motto
"Unidade, Luta, Progresso"
"Kahijian, Usaha, Kamajuan"
Lagu
"Esta é a Nossa Pátria Bem Amada"
Location of Guinéa-Bissau
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Bissau
11°52′N 15°36′W
Basa resmi
(Basa régional)
Basa Portugis (Crioulo)
Démonim Bissau-Guinean(s)[1]
Pamaréntah Républik semi-présidénsial
 -  Présidén José Mário Vaz
 -  Perdana Mentri Carlos Correia
Kamerdikaan ti Portugal 
 -  Didélarasikeun 24 Séptémber 1973 
 -  Diakuan 10 Séptémber 1974 
Aréa
 -  Total 36.125 km² (ka-136)
13.948 mil² 
 -  Cai (%) 22,4
Populasi
 -  Perkiraan  2010 1.647.000[2] (ka-148)
 -  Sénsus 2002 1.345.479 
 -  Kapadetan 44,1 /km² (ka-154)
115,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $1,784 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.084[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $837 yuta[3] 
 -  Per kapita $508[3] 
Gini? (1993) 47 (luhur
HDI (2010) 0,289 (handap) (ka-164)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci GMT (UTC+0)
TLD Internét .gw
Kode telepon +245

Guinéa-Bissau baheulana mangrupa bagian ti Karajaan Gabu, ogé tina Kakaisaran Mali. Bagian ti karajaan ieu lumangsung nepi ka abad ka-18, basa saeutik bagian nu lian minangka bagian ti Kakaisaran Portugis ti abad ka-16. Wewengkon ieu teras jadi jajahan Portuis ti Guinéa Portugis dina ahir abad ka-19. Basa merdika, anu didéklarasi dina 1973 jeung diakuan dina 1974, ngaran ibu kotana, Bissau, ditambahkeun kana ngaran nagara sangkan teu lieur jeung Républik Guinéa.

Ukur 14% ti populasi nyaturkeun basa resmina, Basa Portugis. Kalobaannana populasi (44%) nyaturkeun Kriol, hiji Basa kréol Portugis, jeung sésa basa asli Afrika. Ageman utamana nyaéta ageman tradisional Afrika jeung Islam, aya ogé minoritas Kristen (kalobaannana Katolik).

Guinéa-Bissau mangrupa hiji anggota ti Uni Afrika, Komunitas Ékonomi Nagara Afrika Kulon, Organisasi Sabilulungan Islam, Uni Latin, Komunitas Nagara-Nagara Pamaké Basa Portugis, La Francophonie, jeung Zona Kooperasi jeung Karapihan Atlantik Kidul.

Eusi

Région jeung séktorÉdit

Artikel utama: Région Guinéa-Bissau, Séktor Guinéa-Bissau

Guinéa-Bissau dibagi kana 8 région (regiões) jeung hiji séktor otonom (sector autónomo). Ieu teras dibagi kana (total) 37 séktor. Région-régionna nyaéta:

* séktor otonom

Tempo ogéÉdit

RéferénsiÉdit

  1. "Background Note: Guinea-Bissau". US Department of State. December, 2009. Diakses tanggal 7 February 2010. 
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009) (PDF). World Population Prospects, Table A.1. 2008 revision. United Nations. http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/wpp2008_text_tables.pdf. Diakses pada 2009-03-12.  NB: The preliminary results of the National population census in Guinea-Bissau put the figure at 1,449,230, according to email information by the Instituto Nacional de Estudos e Pesquisa, Bissau.
  3. a b c d "Guinea-Bissau". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 

Bacaan salajengnaÉdit

  • Forrest, Joshua B., Lineages of State Fragility. Rural Civil Society in Guinea-Bissau (Ohio University Press/James Currey Ltd., 2003)
  • Galli, Rosemary E, Guinea Bissau: Politics, Economics and Society, (Pinter Pub Ltd, 1987)
  • Lobban, Jr., Richard Andrew and Mendy, Peter Karibe, Historical Dictionary of the Republic of Guinea-Bissau, third edition (Scarecrow Press, 1997)
  • Vigh, Henrik, Navigating Terrains of War: Youth And Soldiering in Guinea-Bissau, (Berghahn Books, 2006)

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Guinea-Bissau ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi ilahar
Pelesir

    Tingali ogé Guinéa-Bissau di Wikivoyage

Citakan:Guinea-Bissau topics