Buka ménu utama

Raja Jéongjo (lahir 22 Séptémber 1752-28 Juni 1800, maréntah 1776-1800) nyaéta raja ka-22 Dinasti Joseon.[1][2] Manéhna jadi pewaris tahta aki na, Raja Yeongjo (maréntah 1724-1776) sarta digentikeun ku anakna, Raja Sunjo (maréntah 1800-1834).[2]

Jeongjo ti Joseon
Raja Joseon

Ngajabat 10 Maret 1776 - 28 Juni 1800
Pangangkatan 10 Maret 1776
Dipayunan ku Raja Yeongjo
Diteraskeun ku Raja Sunjo
Pasangan Ratu Hyoui
Katurunan
Raja Sunjo
Wangsa Wangsa Yi
Rama Putra Mahkota Sado
Ibu Putri Mahkota Hyégyeong
Gumelar 22 Séptémber 1752
Istana Changgyeong, Koréa
Maot 28 Juni 1800 (yuswa 47)
Istana Changgyeong, Korea
Makam Geolleung, Hwaseong, Gyeonggi
Jeongjo ti Joseon
Hangul정조
Hanja正祖
Alih Aksara anu DisampurnakeunJeongjo
McCune-ReischauerChŏngjo
Ngaran babar
Hangul이산
Hanja李祘
Alih Aksara anu DisampurnakeunI San
McCune-ReischauerYi San

Raja Jéongjo nyaéta anak ti Putra Mahkota Sado jeung Putri Mahkota Hyégyeong.[2] Ngaran aslina Yi San Tuluy, Raja Yeongjo ngahukum mati Putra Mahkota Ssdo taun 1762, keur Yi San yuswana 11 taun.[2] Ibuna, Putri Mahkota Hyégyeong ngajarkeun Yi San sangkan teu dendam ka aki na.[2]

Taun 1776, aki na, Raja Yeongjo pupus, tuluy Yi San jadi Raja Jéongjo tanggal 10 Maret 1776.[1] Ratu Jeongsun, nini téréna sababaraha kali rék nelasan Jéongjo, tapi ahirna gagal, tuluy Ratu Jeongsun jadi bagian pangleutikna di istana.[1]

Dina pamaréntahan Raja Jéongjo, Karajaan Joseon jadi karajaan anu berkembang pesat.[2] Raja Jéongjo berkotribusi dina kamajuan nagara.[2] Raja Jéongjo jeung Raja Séjong dianggap jadi pamingpin jeung visionér anu suksés.[1]

Dina pamaréntahanna, Raja Jéongjo ngabersihkeun ngaran bapana, Putra Mahkota Sado, sarta mindahkeun istana jeung puseur dayeuh ka kota Suwon sangkan deukeut jeung makam bapana.[2] Taun 1800, Raja Jéongjo pupus sacara misterius.[2]

Eusi

Kulawarga [1]Édit

  1. Ratu Hyoui ti Wangsa Chéongpung Kim (효의왕후 김씨, 17531821)[5]
  2. Selir Won-bin ti Wangsa Pyéongsan Hong (원빈 홍씨, 17661779)[6]
  3. Selir Hwa-bin ti Wangsa Yun (화빈 윤씨, 17651824)[7]
  4. Selir Ui-bin ti Wangsa Séong (의빈 성씨, 17531786)[8]
  5. Selir Su-bin ti Wangsa Park (수빈 박씨, 17701822)[9]
  • Katurunan :
  1. Pangéran Munhyo (문효세자, 1782–1786), ti Selir Ui Wangsa Séong.
  2. Putra Mahkota pewaris tahta (왕세자,17901834), ti Selir Su Wangsa Park.
  3. Anak awéwé ti Selir Ui Wangsa Séong.[10]
  4. Putri Sukséon (숙선옹주, 1793–1836) ti Selir Su Wangsa Park.
  5. Putri Sanggyé (상계군, 1770–1786), Anak Adopsi Selir Won Wangsa Hong.[11]

Ngaran Lengkep Anumertana [2]Édit

  • Raja Jéongjo Gyéongchéon Myéongdo Hongdéok Hyéonmo Munséong Muryéol Séongin Janghyo nu Agung Koréa
  • 정조경천명도홍덕현모문성무렬성인장효대왕
  • 正祖敬天明道洪德顯謨文成武烈聖仁莊孝大王

Gambaran Média [2]Édit

RujukanÉdit

  1. a b c d e Sejarah tokoh-tokoh Dinasti Joseon (en) diakses tanggal 29 Maret 2016
  2. a b c d e f g h i j k Sejarah Korea dari masa ke masa (en) diakses tanggal 29 Maret 2016
  3. Daughter of Hong Bong-han (홍봉한) and Lady Yi
  4. Queen Heongyeong is also called "Lady Hyegyeong" (혜경궁)
  5. Daughter of Kim Si-muk (김시묵) and Madame Hong of the Namyang Hong clan
  6. Daughter of Hong Nak-chun (홍낙춘) and younger sister of Hong Guk-yeong (홍국영). She became Noble Royal Consort 1778, but she died suddenly a year after receiving the title.
  7. Daughter of Yun Chang-yun (윤창윤). She became Noble Royal Consort in 1781, conceived, but the child was stillborn.
  8. Daughter of Seong Yun-u (성윤우) and Lady Im. She did not receive the title Noble Royal Consort until her son became Grand Prince in 1782. She died suddenly in 1786, just months after the death of her son.
  9. Daughter of Park Jun-won (박준원) and Lady Won. Also called Royal Noble Consort Hyeon(현빈). She became Noble Royal Consort in 1787.
  10. Died after birth (1784)
  11. Son of Jeongjo's half-brother, Prince Euneon. After the banishing and death of Hong Guk-yeong, he is also banished for treason and committed suicide by poison.