Buka ménu utama

Jawa Wétan

propinsi di Indonésia
(dialihkeun ti Jawa Wetan)

Jawa Timur (basa Indonésia: Jawa Timur) nyaéta salah sahiji propinsi di ujung wétan Pulo Jawa nu wilayahna kaasup ogé Pulo Madura jeung Bawéan. Ibu kotana nyaéta Surabaya, kota panggedéna kadua di Indonésia sanggeusna Jakarta.

Jawa Timur
Coat of arms of East Java.png

Lambang Jawa Timur
Jer Basuki Mawa Béya
(basa Jawa: "Lamun hayang ma'mur, butuh pangorbanan"
IndonesiaEastJava.png

Peta lokasi Jawa Timur
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting
Ibu kota Surabaya
Gubernur Dr. H. Soekarwo, S.H., M.Hum.
Lega 47.922 km2
Pangeusi 40.000.000 (+/-)
Kapadetan 834/km2
Kabupatén 29
Kota 9
Kacamatan 637
Kalurahan/Désa 8.418
Suku Jawa, Madura 22%, Tengger, Osing, Tionghoa
Ageman Islam 96,3%, Protéstan 1,6%, Katolik 1%, Buda 0,4%, Hindu 0,6%
Basa Jawa, Madura, Osing, Basa Walikan, Indonésia
Zona waktu WIB
Lagu Daérah -

Ramatloka resmi: http://www.jatim.go.id

(?)

Eusi

SajarahÉdit


TransportasiÉdit

Taksi, beus kota, béca, bémo atawa ojég, jaringan karéta api, jaringan beus antar kota, bandara Internasional Juanda, palabuan Tanjung Pérak, kapal féri nu ngahubungkeun Ujung Baru di Surabaya jeung Ujung Kamal di Bangkalan, pulo Madura.

PamaréntahanÉdit

Kabupatén jeung KotaÉdit

No Lambang Daérah Nami Puseur Dayeuh Peta Lokasi
1 Kabupatén Bangkalan Bangkalan
2 Kabupatén Banyuwangi Banyuwangi
3 Kabupatén Blitar Kanigoro
4 Kabupatén Bojonegoro Bojonegoro
5 Kabupatén Bondowoso Bondowoso
6 Kabupatén Gresik Gresik
7 Kabupatén Jember Kaliwates
8 Kabupatén Jombang Jombang
9 Kabupatén Kediri Ngasem
10 Kabupatén Lamongan Lamongan
11 Kabupatén Lumajang Lumajang
12 Kabupatén Madiun Caruban
13 Kabupatén Magetan Magetan
14 Kabupatén Malang Kepanjén
15 Kabupatén Mojokerto Mojosari
16 Kabupatén Nganjuk Nganjuk
17 Kabupatén Ngawi Ngawi
18 Kabupatén Pacitan Pacitan
19 Kabupatén Pamekasan Pamekasan
20 Kabupatén Pasuruan Bangil
21 Kabupatén Ponorogo Ponorogo
22 Kabupatén Probolinggo Kraksaan
23 Kabupatén Sampang Sampang
24 Kabupatén Sidoarjo Sidoarjo
25 Kabupatén Situbondo Situbondo
26 Kabupatén Sumenep Sumenep
27 Kabupatén Trenggalék Trenggalék
28 Kabupatén Tuban Tuban
29 Kabupatén Tulungagung Tulungagung
30 Kota Batu -
31 Kota Blitar -
32 Kota Kediri -
33 Kota Madiun -
34 Kota Malang -
35 Kota Mojokerto -
36 Kota Pasuruan -
37 Kota Probolinggo -
38 Kota Surabaya -

Daptar GubernurÉdit

No. périodeu Nami Gubernur Katerangan
1 1945 - 1948 R.T. Soeryo
2 1948 - 1949 Dr. Moedjani
3 1949 - 1957 R. Samadikun
4 1957 - 1959 R.T.A. Milono
5 1959 - 1963 R. Soewondo Ranuwidjojo
6 1963 - 1967 Moch. Wijono
7 1967 - 1978 R.P. Mohammad Noer
8 1978 - 1983 Soenandar Prijosoedarmo
9 1983 - 1988 Wahono
10 1988 - 1993 Soelarso
11 1993 - 1998 Basofi Sudirman
12 1998 - 2003 Imam Utomo
13 2003 - 2008 Imam Utomo
14 2008 - 2013 Soekarwo
15 2013 - 2018 Soekarwo

PariwisataÉdit

Kebon Binatang Surabaya, Pantai Kenjeran, Tempat ibadah Buda Joko Dolok, Makam Radén Supratman, Tugu Pahlawan, Hotél Mojopahit/Orange, tempat balanja saperti Pasar Atom , daérah Tunjungan. Dahareun has Surabaya saperti rujak cingur, gado-gado, Semangi Suroboyo, nasi pecel kampung, lontong capgoméh Surabaya, és campur Surabaya, tamie goreng, cap jai goreng, Pangsit Mie, soto ayam Lamongan atawa Sotong Daging Sapi Madura.

Tempo OgéÉdit