Kasultanan Demak atawa kasultanan Demak Bintara nyaéta kasultanan Islam anu munggaran di pulo Jawa.[1][2] Kesultanan Demak di adegan ku Radén Fatah (1478 M), ieu kasultanan baheulana mangrupakeun Kadipatén tina karajaan Majapahit.[1] Hanjakal ieu kasultanan teu lila ngadegna, ku alatan ngarandapan kemunduran tina ayana pacéngkadan dijero kasultanan ihwal tina rebutan kapamingpinan.[1][2]

Karajaan Demak
Kasultanan Demak

1475–1554
Demak di peta taun 1573, 19 tahun setelah runtuhnya Kesultanan Demak
Ibu kota Bintara, Demak

Prawata, Pati
Jipang Cepu

Basa Jawa Kuno (kadieunakeun robah ngajadi basa Jawa modern nepi kakiwari)
Agama Islam
Pamaréntahan Kesultanan
Sultan
 - 1475 -1518 ¹ Raden Fatah
 - 1518-1521 Pati Unus
 - 1521-1546 Trenggana
 - 1546-1547 Sunan Prawata (Rd. Mukmin)
 - 1547-1554 Arya Penangsang
Sajarah
 - Ngadegna kota palabuhan Demak 1475
 - Demak ngajadi vazal Pajang 1554
Ayeuna bagian ti Bandéra Indonésia Indonesia
¹ (1475-1478 sebagai bawahan Majapahit)
Warning: Value not specified for "continent"

Salah sahiji tininggal kasultanan Demak tayalian Masjid Agung Demak, anu di adegkeun ku para Wali Songo.[1] Taun 1568 m kakawasaan kasultanan Demak pindah kakawasaan Kasultanan Pajang, nu diadegkeun ku Jaka Tingkir.[1]

SajarahÉdit

Nalika kerajaan Majapahit ngarandapan kamunduran, ieu ngabalukarkeun daérah; wilayah kakawasaan; kadipatén na marisahkeun diri.[1] Antukna ieu Kadipatén-Kadipatén silih serang pada-pada ngaku jadi ahli waris karajaan Majapahit, enggoning kitu aya dua adipati anu onjoy, tayalian Radén Patah anu dirojong ku Wali Songo sarta Ki Ageng Pengging anu dirojong ku syaikh Siti Jenar. [1][2]


Dicutat tinaÉdit

  1. a b c d e f g Hendarsah, Amir (2013). Cerita Kerajaan Nusantara. Universitas Michigan: Great! Publisher. p. 19. ISBN 9786028696142.  Disungsi26 Desémber 2020
  2. a b c Supriatna, Nana (2013). Sejarah. Universitas Michigan: PT Grafindo Media Pratama. p. 36. ISBN 9789797586010.  Disungsi26 Desémber 2020