Buka ménu utama

Wikipedia β

Khatulistiwa

Ekuator bumi
Nagara-nagara anu aya dina gurat khatulistiwa (beureum)

Dina geografi, gurat khatulistiwa (ti basa Arab: خط الاستواء) atawa ekuator (ti basa Inggris equator) mangrupa hiji gurat imajinasi anu digambar di tengah-tengah planét di antara dua kutub sarta paralel ka poros rotasi planét. Gurat khatulistiwa ieu ngabagi Bumi jadi dua bagian belahan bumi kalér sarta belahan bumi kidul. Gurat lintang ekuator nyaéta 0°. Panjang gurat khatulistiwa Bumi nyaéta kira-kira 40.070 km.

Di khatulistiwa, panonpoé aya pas di luhur sirah dina tengah poé dina equinox. Sarta panjang beurang poé sarua sapanjang taunkira-kira 12 jam.

Antara equinox Maret sarta Séptember, latitud bagian kalér Bumi nuju Panonpoé anu dipikawanoh minangka Tropik Cancer, bagian bumi pang kalér di mana Panonpoé bisa aya pas di luhur sirah. Bagian kidul Bumi lumangsung antara equinox bulan Séptember sarta Maret dingaranan Tropik Capricorn.

Bagian bumi anu dilewati gurat khatulistiwa ieu lolobana samudra. Sawatara tempat anu diliwatan khatulistiwa nyaéta:

[[Berkas:Equator monument.jpg|thumb|150px|Tanda penunjuk khatulistiwa di Dayeuh Pontianak, Kalimantan Kulon, Indonésia.]]

Citakan:Terjemah-en

Gurat khatulistiwa melintasi daratan atawa wewengkon perairan 14 nagara. Dimimitian ti gurat bujur 0 derajat ka wétan, gurat khatulistiwa melintasi wewengkon-wewengkon katut:

Koordinat Nagara, wewengkon, atawa sagara Catetan
0°N 0°E / 0°N 0°E / 0; 0 (Prime Meridian) Samudra Atlantik Teluk Guinea
0°0′N 6°31′E / 0.000°N 6.517°E / 0.000; 6.517 (SãO Tomé and Príncipe) Citakan:STP Ilhéu das Rolas
0°0′N 6°31′E / 0.000°N 6.517°E / 0.000; 6.517 (Atlantic Ocean) Samudra Atlantik Teluk Guinea
0°0′N 9°21′E / 0.000°N 9.350°E / 0.000; 9.350 (Gabon) Citakan:GAB
0°0′N 13°56′E / 0.000°N 13.933°E / 0.000; 13.933 (Republic of the Congo) Citakan:COG
0°0′N 17°46′E / 0.000°N 17.767°E / 0.000; 17.767 (Democratic Republic of the Congo) Citakan:COD Ngaliwatan 9 km di kidul Butembo
0°0′N 29°43′E / 0.000°N 29.717°E / 0.000; 29.717 (Uganda) Bandéra Uganda Uganda Ngaliwatan 32 km di kidul Kampala
0°0′N 32°22′E / 0.000°N 32.367°E / 0.000; 32.367 (Lake Victoria) Danau Victoria Ngaliwatan sawatara pulo di Uganda
0°0′N 34°0′E / 0.000°N 34.000°E / 0.000; 34.000 (Kana) Citakan:KEN Ngaliwatan 6 km di kalér Kisumu
0°0′N 41°0′E / 0.000°N 41.000°E / 0.000; 41.000 (Somalia) Citakan:SOM
0°0′N 42°53′E / 0.000°N 42.883°E / 0.000; 42.883 (Indian Ocean) Samudra Hindia Ngaliwatan antara Huvadhu Atoll sarta Fuvahmulah di Maladewa
0°0′N 98°12′E / 0.000°N 98.200°E / 0.000; 98.200 (Indonésia) Bandéra Indonésia Indonésia Kapuloan Batu, Sumatra sarta Kapuloan Lingga
0°0′N 104°34′E / 0.000°N 104.567°E / 0.000; 104.567 (Karimata Strait) Gupitan Karimata
0°0′N 109°9′E / 0.000°N 109.150°E / 0.000; 109.150 (Indonésia) Bandéra Indonésia Indonésia Kalimantan
0°0′N 117°30′E / 0.000°N 117.500°E / 0.000; 117.500 (Makassar Strait) Gupitan Makassar
0°0′N 119°40′E / 0.000°N 119.667°E / 0.000; 119.667 (Indonésia) Bandéra Indonésia Indonésia Sulawesi
0°0′N 120°5′E / 0.000°N 120.083°E / 0.000; 120.083 (Gulf of Tomini) Teluk Tomini
0°0′N 124°0′E / 0.000°N 124.000°E / 0.000; 124.000 (Molucca Sea) Sagara Maluku
0°0′N 127°24′E / 0.000°N 127.400°E / 0.000; 127.400 (Indonésia) Bandéra Indonésia Indonésia Kayoa sarta Kapuloan Halmahera
0°0′N 127°53′E / 0.000°N 127.883°E / 0.000; 127.883 (Halmahera Sea) Sagara Halmahera
0°0′N 129°20′E / 0.000°N 129.333°E / 0.000; 129.333 (Indonésia) Bandéra Indonésia Indonésia Pulo Gebe
0°0′N 129°21′E / 0.000°N 129.350°E / 0.000; 129.350 (Pacific Ocean) Samudra Pasifik ngaliwatan 570 m di kalér Pulo Waigeo, Indonésia

> Ngaliwatan 13 km di kidul Aranuka atoll, Kiribati > Ngaliwatan 21 km di kidul Pulo Baker, Amérika Sarikat

0°0′N 91°35′W / 0.000°N 91.583°W / 0.000; -91.583 (Ecuador) Citakan:ECU Pulo Isabela di Kapuloan Galápagos
0°0′N 91°13′W / 0.000°N 91.217°W / 0.000; -91.217 (Pacific Ocean) Samudra Pasifik
0°0′N 80°6′W / 0.000°N 80.100°W / 0.000; -80.100 (Ecuador) Citakan:ECU Ngaliwatan 24 km di kalér Quito, di deukeut Mitad del Mundo
0°0′N 75°32′W / 0.000°N 75.533°W / 0.000; -75.533 (Colombia) Citakan:COL Ngaliwatan 4,3 km di kalér tapel wates kalawan Peru
0°0′N 70°3′W / 0.000°N 70.050°W / 0.000; -70.050 (Brazil) Citakan:BRA Amazonas

> Roraima > Amazonas > Pará > Amapá > Pará - kapuloan di sungut Walungan Amazon

0°0′N 49°20′W / 0.000°N 49.333°W / 0.000; -49.333 (Atlantic Ocean) Samudra Atlantik

Tumbu luarÉdit

Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan