Buka ménu utama

Wikipedia β

Viétnam

(dialihkeun ti Vietnam)

Viétnam (Basa Viétnam: Việt Nam), ngaran resmina Républik Sosialis Viétnam, mangrupa nagara pangwetanna di Semenanjung Indochina. Nagara ieu diwawatesan ku China di beh kaler, Laos di kulon kaler, sarta Kamboja di kulon kiduleunnana. Di basisir wetanna ngampar Sagara China Kidul. Kalayan populasi leuwih ti 85 yuta, Vietnam mangrupa nagara ka-13 pangpadetna di dunya. Nagara ieu kadaptar dina ekonomi "Next Eleven"; nu dumasar kana GDP nu diitung ku pamaréntah , kamekarannana 8.17% taun 2006, kadua panggancangna di antara nagara-nagara di Asia Wétan sarta panggancangna di Asia Tenggara.

Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam
Républik Sosialis Viétnam
Bandéra Viétnam Lambang nagara Viétnam
Motto
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
"Kamerdikaan - Kabébasan - Kabagjaan"
Lagu
Tiến Quân Ca
Location of Viétnam
Ibu kota Hanoi
21°2′N 105°51′E
Kota panggedéna Kota Ho Chi Minh
Basa resmi Viétnam
Pamaréntah Républik sosialis1
 -  Présidén Nguyễn Minh Triết
 -  Perdana Mentri Nguyễn Tấn Dũng
 -  Sekretaris Jéndral Nguyễn Phú Trọng
Kamerdikaan ti Prancis 
 -  Tanggal 2 Séptémber 1945 
 -  Diaku 1954 
Aréa
 -  Total 331,689 km² (ka-65)
128,065 mil² 
 -  Cai (%) 1.3
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2005 85,238,000 (ka-13)
 -  Sénsus 1999 76,323,173 
 -  Kapadetan 253 /km² (ka-46)
655 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $251.8 miliar (ka-36)
 -  Per kapita $3,025 (ka-123)
Gini? (2002) 37 (sedeng) (ka-59)
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg 0.709 (sedeng) (ka-109)
Mata uang đồng (₫) (VND)
Zona wanci (UTC+7)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+7)
TLD Internét .vn
Kode telepon +84
Lokasi Viétnam
Peta Viétnam
1 Dumasar ngaran resmi sarta Undang-undang taun 1992.
[Teluk Ha Long]

Eusi

Rengking internasionalÉdit

Sumber jeung catetanÉdit

  • Herring, Géorge C. America's Longest War: The United States and Vietnam, 1950-1975 (4th ed 2001), most widely used short history.
  • Jahn GC. 2006. The Dréam is not yet over. In: P. Fredenburg P, Hill B, editors. Sharing rice for péace and prosperity in the Gréater Mekong Subregion. Victoria, (Australia): Sid Harta Publishers. p 237-240
  • Karrnow, Stanley. Vietnam: A History. Penguin (Non-Classics); 2nd edition (June 1, 1997). ISBN 0-14-026547-3
  • McMahon, Robert J. Major Problems in the History of the Vietnam War: Documents and Essays (1995) textbook
  • Tucker, Spencer. ed. Encyclopedia of the Vietnam War (1998) 3 vol. reference set; also one-volume abridgment (2001)

Tumbu luarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Vietnam ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity

PamarentahÉdit

Travel jeung wisata di VietnamÉdit

  • Vietnam travel: Travel to Vietnam and take a small group vacation tours package or private tours package with Vietnam Royal Tourism.
  • Vietnam tour: Travel to Vietnam and take a small group vacation tours package or private tours package with Vietnam Royal Tourism. Vietnam :Hotel , Airlines, Train, Visa...online booking

Nu dijalankeun ku nagaraÉdit

Nu dijalankeun lain ku nagaraÉdit

While all media in Vietnam must be sponsored by a Communist Party organization and be registered with the government, the following media sources have less government control than others.

SawanganÉdit