Kalimantan Kidul

propinsi di Indonésia

Kalimantan Kidul nyaéta salah sahiji propinsi di Indonésia nu aya di pulo Kalimantan. Ibu kotana nyaéta Banjarmasin.

Kalimantan Kidul
Coat of arms of South Kalimantan.gif

Lambang Kalimantan Kidul
Waja Sampai Kaputing
South Kalimantan in Indonesia.svg

Peta lokasi Kalimantan Kidul
Koordinat
Dasar hukum
Tanggal penting 7 Desember 1956 (poe jadi)
Ibu kota Banjarmasin
Gubernur H. Sahbirin Noor, S.Sos., M.H.
Lega 36.985 km2
Pangeusi 3.054.129 (2002)

Angka maotna budak: 67/1.000 nu babar

Kapadetan
Kabupatén 11
Kota 2
Kacamatan 11
Kalurahan/Désa 1.833
Suku Suku Banjar, Suku Dayak Bukit, Suku Dayak Bakumpai, Suku Dayak Dusun Deyah, Suku Dayak Maanyan
Ageman Islam (96,80%), Protéstan (28,51%), Katolik (18,12%), Hindu (9,51%), Buda (17,59%)
Basa Basa Indonesia(id), Basa Banjar (bjn), Basa Bakumpai (bkr), Basa Malayu Bukit (bvu), Basa Dusun Deyah (dun), Basa Maanyan (mhy)
Zona waktu WITA
Lagu Daérah Saputangan Babuncu Ampat, Ampar-ampar Pisang, Paris Barantai

Ramatloka resmi: http://www.kalsel.go.id

(?)

Propinsi ieu ngawengku 11 kabupatén jeung 2 kota.

SajarahÉdit

  Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonesia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Basa DaerahÉdit

Basa Daerah (asli):

AgemanÉdit

Mayoritas Islam

AtikanÉdit

Permasalahan sosialÉdit

PamarentahanÉdit

Daptar Kabupaten jeung KotaÉdit

  1. Kabupatén Balangan
  2. Kabupatén Banjar
  3. Kabupatén Barito Kuala
  4. Kabupatén Hulu Sungai Selatan
  5. Kabupatén Hulu Sungai Tengah
  6. Kabupatén Hulu Sungai Utara
  7. Kabupatén Kotabaru
  8. Kabupatén Tanah Laut
  9. Kabupatén Tabalong
  10. Kabupatén Tanah Bumbu
  11. Kabupatén Tapin
  12. Kota Banjarbaru
  13. Kota Banjarmasin

PaekonomianÉdit

Tenaga KerjaÉdit

Pertanian & PerkebunanÉdit

Hutan & IkanÉdit

IndustriÉdit

JasaÉdit

EnergiÉdit

PertambanganÉdit

Batu bara jeung bijih beusi mulai ngaraja di bumi lambung mangkurat ieu.

TransportasiÉdit

KomunikasiÉdit

Ekspor & ImporÉdit

Keuangan & PerbankanÉdit

Seni jeung BudayaÉdit

Musik, teater tradisional jeung wayangÉdit

TarianÉdit

Tarian suku Banjar:

Tarian suku Dayak Bukit:

  • Tari Tandik Balian
  • Tari Babangsai (tarian ritual, penari wanoja)
  • Tari Kanjar (tarian ritual, penari lalaki)

LaguÉdit

Lagu daérah suku Banjar:

Imah adatÉdit

Imah adat suku Banjar disebut Rumah Bubungan Tinggi
Imah adat suku Dayak Bukit disebut Balai

Pakéan adatÉdit

Pakéan pangantén suku Banjar aya 4 rupa:

  • Pengantin Bagajah Gamuling Baular Lulut
  • Pengantin Baamar Galung Pancar Matahari
  • Pengantin Babaju Kun Galung Pacinan
  • Pangantin Babaju Kubaya Panjang

Pakéan pamuda pamudi:

LiteraturÉdit

PelesirÉdit

Tumbu luarÉdit

Citakan:KalSel