Buka ménu utama
Artikel ieu ngeunaan nagara nu ngaranna Nauru. Pikeun hiji désa di Tanzania, tempo Nauru, Tanzania

Nauru, resmina Républik Nauru jeung baheulana katelah salaku Pulo Ngeunah, mangrupa hiji nagara kapuloan di Mikronésia di Samudra Pasifik Kidul. Tatanggi nu pangdeukeutna nyaéta Pulo Banaba di Kiribati, 300 kilometres (186 mi) ka wétan. Aréa Nauru ukur 21 square kilometres (8.1 sq mi), kalawan ngan 9.265 padumuk.

Ripublikee Naoero
Republic of Nauru
Républik Nauru
Bandéra Nauru Lambang Nauru
Motto
"God's Will shall be First"
Lagu
Nauru Bwiema
("Lagu Nauru")
Location of Nauru
Ibu kotaYaren (de facto)a
Basa resmi Inggris, Nauru
Démonim Nauruan
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Frederick Pitcher
Kamerdikaan
 -  ti Australia, Selandia Anyar, jeung Britania Raya-diurus PBB (dérah trust). 31 Januari 1968 
Aréa
 -  Total 21 km² (ka-239)
8,1 mil² 
 -  Cai (%) 0,57
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2010 9.322 [1] (ka-216)
 -  Sénsus Désémber 2006 9.275 
 -  Kapadetan 441 /km² (ka-23)
1.233,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $36,9 yuta[2] (ka-192)
 -  Per kapita $2.500 (pakr. '06)[2] – $5.000(pakr. '05)[1] (ka-135–ka-141st)
Mata uang Biasana Dolar Australia (AUD)
Zona wanci (UTC+12)
TLD Internét .nr
Kode telepon +674
a Nauru teu boga ibu kota resmi, tapi Yaren mangrupa padumukan nu panggedéna jeung tempat Parlemén.

Koordinat: 0°31′38″S 166°56′12″E / 0.527288°S 166.936724°E / -0.527288; 166.936724

Didumukan ku urang Mikronésia jeung Polinésia, Nauru dianéksasi jeung diklaim salaku hiji koloni ku Kakaisaran Jérman dina ahir abad ka-19. Sanggeus Perang Dunya I, Nauru jadi hiji Mandat Liga Bangsa-Bangsa nu diurus ku Australia, Selandia Anyra, jeung Britania Raya. Dina Perang Dunya II, Nauru dijajah ku pasukan Kakaisaran Jepang. Sanggeus perang réngsé, nagara ieu minangka pawalian deui.[3] Nauru miboga kamerdikaanna dina 1968.

Eusi

ÉtimologiÉdit

Pandatang Inggris ka pulo ieu aslina méré ngaran "Pulo Ngeunah".[4] Ngaran "Nauru" meureun asalna ti kecap basa Nauru Anáoero, nu hartina "Kuring indit ka basisir". Pandatang Jérman nyebut pulo ieu Nawodo atawa Onawero.

Babagian administratifÉdit

Nauru dibagi kana 14 distrik administratif, nu dikumpulkeun dina dalapan konstituén éléktoral. Distrik-distrikna nyaéta:

Tempo ogéÉdit

Bacaan salajengnaÉdit

  • John M. Gowdy, Carl N. McDaniel (2000). Paradise for Sale: A Parable of Nature. Berkeley, U.S.; Los Angeles, U.S.; London, U.K.: University of California Press. ISBN 978-0-520-22229-8.

RéferénsiÉdit

Tumbu kaluarÉdit

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Nauru ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
  Définisi kamus ti Wiktionary
  Buku téks ti Wikibooks
  Cutatan ti Wikiquote
  Téks sumber ti Wikisource
  Gambar jeung média ti Commons
  Warta ti Wikinews
  Sumber pangajaran ti Wikiversity

    Tingali ogé Nauru di Wikivoyage