Buka ménu utama

Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi

Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) mangrupa hiji organisasi internasional kalawan tilu puluh nagara nu narima prinsip ékonomi pasar bébas. Awalna dina taun 1948 kalwan ngaran Organisasi pikeun Sabilulungan Ékonomi Éropa (OEEC - Organisation for European Economic Co-operation), diluluguan ku Robert Marjolin ti Perancis, pikeun nulungan ngalaksanakeun Rencana Marshall, pikeun rékonstruksi Éropa sanggeus Perang Dunya II. Teras, kaanggotaanna nepi ka nagara-nagara non-Éropa, jeung taun 1961, diwangun deu jadi OECD ku Konvénsi ngeunaan Organisasi pikeun Sabilulungan jeung Pamekaran Ékonomi.

Anggota[1]Édit

 
Nagara anggota OECD (taun 2010). Anggota asli warnana paul kolot.

Aya tilu puluh nagara anggota :[1]

Anggota pawangun (1961):
  Amérika Sarikat
  Austria
  Bélgia
  Britania Raya
  Dénmark
  Irlandia
Citakan:Country data Iceland Islandia
  Italia
  Jérman
  Kanada
Citakan:Country data Luxembourg Luksemburg
  Norwégia
  Perancis
  Portugal
  Spanyol
  Swédia
  Suis
  Turki
  Walanda
Citakan:Country data Greece Yunani
Ngagabung sanggeusna (dumasar urutan taun gabung):
  Jepang (1964)
  Finlandia (1969)
  Australia (1971)
  Selandia Anyar (1973)
  Méksiko (1994)
  Céko (1995)
  Hungaria (1996)
  Koréa Kidul (1996)
  Polandia (1996)
  Slovakia (2000)
  Cili (2010)
  Éstonia (2010)
  Israél (2010)
  Slovénia (2010)

RéferénsiÉdit

Tempo ogéÉdit

Tumbu kaluarÉdit