Uni Éropa (UE, Basa Inggris: European Union, Basa Walanda: Europese Unie atawa EU) nyaéta hiji organisasi antarpamaréntahan sarta supra-nasional, anu diwangun ti nagara-nagara Éropa, anu saprak 1 Januari 2007 geus mibanda 27 nagara anggota. Persatuan ieu diwangun ngaliwatan Perjangjian Uni Éropa (anu leuwih dipikawanoh jeung Pajangjian Maastricht) dina 1992. Tapi, loba aspék ti UE geus aya saméméh tanggal kasebut, ngaliwatan organisasi saméméhna anu dimimitian dina taun1950-an.

Peta nagara-nagara anggota UE (ISO 3166)
Bandéra Uni Eropa
Motto
"In Varietate Concordia" ()
Lagu
"Ode to Joy" (orkestra)

Location of Uni Eropa
Pusat administratifBrussel
Kota terbesar panggedéna Berlin
Aksara resmi[2]
Type Persatuan politik dan ekonomi
Negara anggota
Pamaréntah Supranasional dan antarpemerintah
 -  Presiden Komisi Ursula von der Leyen
 -  Presiden Parlemen David Sassoli
 -  Presiden Dewan Charles Michel
Dibentuk[3]
 -  Perjanjian Roma 1 Januari 1958 
 -  Undang-Undang Eropa Tunggal 1 Juli 1987 
 -  Perjanjian Maastricht 1 November 1993 
 -  Perjanjian Lisbon 1 Desember 2009 
 -  Anggota baru bergabung 1 Juli 2013 
 -  Anggota baru keluar 31 Januari 2020 
 -  Cai (%) 3,08
Populasi
 -  Perkiraan  2019 Green Arrow Up Darker.svg 446.834.579[4] 
GDP (PPP) Perkiraan 2019
 -  Total Green Arrow Up Darker.svg $22,8 triliun[5] 
 -  Per kapita Green Arrow Up Darker.svg $44.539[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2019
 -  Total Green Arrow Up Darker.svg $18,3 triliun[5] (ke-2)
 -  Per kapita Green Arrow Up Darker.svg $35.774[5] 
Gini? (2018) 30.9 
HDI (2017) 0.899 
Mata uang Euro (EUR; ; di eurozone) dan
Zona wanci WET, CET, EET (UTC s.d. UTC+2)
 -  Usum panas (DST) WEST, CEST, EEST (UTC+1 s.d. UTC+3)
(lihat pula Waktu Musim Panas di Eropa)
Catatan: selain Kepulauan Canary dan Madeira, wilayah terluar memiliki zona waktunya sendiri.[lower-alpha 2]
TLD Internét .eu[lower-alpha 3]
Ramatloka
europa.eu
Kode telepon +Perancis +33
Jérman +49
Walanda +31
Bélgia +32
Citakan:Country data LUX +352
Italia +39
Citakan:Country data IRL +353
Dénmark +45
Yunani +30
Spanyol +34
Australia +43
Finland +358
Citakan:Country data SWE +46
Portugal +351
Polandia +48
Céko +420
Citakan:Country data SVK +421
Citakan:Country data SVN +386
Hungaria +36
Citakan:Country data EST +372
Citakan:Country data LAT +371
Citakan:Country data LTU +370
Citakan:Country data CYP +357
Citakan:Country data MLT +356
Citakan:Country data ROM +40
Bulgaria +359
Citakan:Country data CRO +385

Organisasi internasional ieu digawé ngaliwatan gabungan sistem supranasional sarta antarpamaréntahan. Di sawatara widang, kaputusan-kaputusan dicarokot ngaliwatan musyawarah sarta mufakat di antara nagara-nagara anggota, sarta di widang-widang séjénna lembaga-lembaga anu baroga sipat supranasional ngajalankeun tanggung témbalna tanpa perlu kasapukan anggota-anggotana. Lembaga penting di jero UE nyaéta Komisi Éropa, Déwan Uni Éropa, Déwan Éropa, Mahkamah Éropa, sarta Bank Sentral Éropa. Aya ogé Parlemen Éropa anu anggota-anggotana dipilih langsung ku warga nagara anggota.

SajarahÉdit

Sanggeus Perang Dunya I sarta Perang Dunya II, kahayang pikeun ngadegkeun Uni Éropa beuki ngaronjat, disurungkeun ku kahayang pikeun ngawangun balik Éropa sarta ngaleungitkeun kamungkinan perang séjénna. Ku alatan éta dijieun Komunitas Batubara jeung Waja Éropa (Basa Walanda: Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) ku Jerman, Perancis, Italia, sarta nagara-nagara Benelux. Hal ieu lumangsung ku Pajangjian Paris (1951), ditandatanganan dina April 1951 sarta dimimitian dina Juli 1952.

Sanggeus éta kabentuk ogé Komunitas Ékonomi Éropa (Basa Walanda: Europese Economische Gemeenschap) ngaliwatan Pajangjian Roma dina 1957 sarta dilaksanakeun dina 1 Januari 1958. Saterusna komunitas kasebut robah jadi Masarakat Éropa anu mangrupa 'tihang kahiji' ti Uni Éropa. Uni Éropa geus ngaevolusi ti hiji lembaga dagang jadi hiji lembaga nu gawé babarengan di widang ékonomi sarta pulitik.

AnggotaÉdit

 
European Commission

Saprak 2007 Uni Éropa mibanda 27 nagara anggota, nyaéta

Kroasia engkéna baris jadi anggota ogé. Status Turki masih tacan écés. Parlemen Éropa ngayakeun pasamoan maranéhanana di Brusel, Belgia sarta (sawatara kali sataun) di Strasbourg (Perancis). Parlemen Éropa dipilih sacara langsung ku warga nagara anggota.


 
  1. "European Commission – Frequently asked questions on languages in Europe". europa.eu. 
  2. Leonard Orban (24 May 2007). "Cyrillic, the third official alphabet of the EU, was created by a truly multilingual European" (PDF). europe.eu. Diakses tanggal 3 August 2014. 
  3. Pasal 1 Perjanjian Uni Eropa: "Uni Eropa berdiri atas dasar Perjanjian ini dan Perjanjian tentang Fungsi Uni Eropa. Dua Perjanjian ini memiliki derajat hukum yang sama. Uni Eropa adalah pengganti dan penerus Masyarakat Eropa".
  4. "Eurostat – Population on 1 January 2019" (PDF). European Commission. Diakses tanggal 18 July 2019. 
  5. a b c d "IMF World Economic Outlook Database, October 2019". International Monetary Fund. Diakses tanggal 1 Februari 2020. 


Salah ngutip: Ditemukan tag <ref> untuk kelompok bernama "lower-alpha", tapi tidak ditemukan tag <references group="lower-alpha"/> yang berkaitan