Wi (kana)

(dialihkeun ti )

, dina hiragana, atawa dina katakana, mangrupa kana Jepang anu teu kaanggo deui. Tiap hurup ngaréprésentasikeun hiji mora. Diperkirakeun yén ゐ ngaréprésentasikeun /ɰi/ jeung ゐ ogé い ngindikasikeun panyébatan anu béda nepi diantara jaman Kamakura nepi ka jaman Taishō, yén kaduana miboga sora /i/. Kana ieu teu digunakeun deui mimiti taun 1946, digantikeun ku い jeung イ. Dina penggunaan modérn, kana ieu tos jarang dipaké deui. Dina onomatopoeia jeung kata serapan asing, bentuk katakana ウィ (U-[small-i]) leuwih dipilih.

Japanese Hiragana kyokashotai WI.png
Hiragana
Japanese Katakana WI.png
Katakana
Transliteration: wi
Man'yōgana: ,
Unicode:
kana - gojūon
n wa ra ya ma ha na ta sa ka a
tsu wi ri mi hi ni chi shi ki i
ru yu mu fu nu tsu su ku u
we re me he ne te se ke e
wo ro yo mo ho no to so ko o

Dina penggunaan modérn, kana ieu digunakeun dina panyébutan Jépang Nikka Whiskey, anu ditulis "ニッカウヰスキー" (nikka uwisukī) jeung ngaran duo komédian Yoiko anu ditulis "よゐこ" (yowiko).

GarisÉdit

 
Runtuyan garis dina nulis ゐ
 
Runtuyan garis dina nulis ヰ

Tempo ogeÉdit

Tempo , dina Wiktionary, kamus bébas.