Buka ménu utama

dina hiragana atawa dina katakana (IPA: /a/) salah sahiji kana Basa Jepang nu ngawakilan hiji mora. Cara ngucapkeunna /a/. あ dumasar kana gaya sōsho tina kanji 安, sarta ア tina radical kanji 阿. Dina susunan abjad sistem Basa Jepang modérn, mangrupa hurup munggaran saméméh い. Tambahanna, mangrupa hurup ka 36 dina Iroha, sanggeus て, saacan さ. Hurup hiragana ieu disusun ku kana no digabungkeun jeung silang. Unicode keur あ nyaéta U+3040, sarta Unicode keur ア is U+30A2.

The hiragana あ.
The katakana ア.
kana - gojūon
()
()

Bentuk VariasiÉdit

Versi nu leuwih leutik tina (ぁ, ァ) dipaké keur injeuman ti luar kana Basa Jepang, saperti ファ (fa).

Bentuk alternatifÉdit

Dina Basa Jepang Braille, あ atawa ア ditulis:

Dina kode Morse keur あ atawa ア, nyaéta --・--.

Dina Japanese phonetic alphabet, dibacana "朝日のア" (Asahi no A.)

Cara nulisÉdit

 
Runtuyan garis dina nulis あ
 
Runtuyan garis dina nulis ア

Keur nulis "a", mimiti nyieun garis lempeng [ti kenca ka katuhu].

Terus nyieun garis nangtung.

                     |

Hasilna, "a" saperti kieu:

Terus, tambahkeun karakter "no".

Hasilna

Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap