Badud nyaéta kasenian urang sunda anu dilakukeun jang mayunan panén, badud ieu geus lila ayana diperkirakeun ti taun 1928-an. Saur sapalih kasepuhan mah diperkirakeun badud téh geus aya titaun 1880 di Margajaya, titaun 1950 an badud kasohor jeung ngabalaréa di mana-mana.

Kasang TukangÉdit

Pakéan anu digunakeun dina kasenian badud mangrupa sasatoan, kawas: monyet, lutung jeung sabangsana, pokonamah sasatoan anu aya dileuweung anu garalak. Salian ti badud ieu jang nyanghareupan ritual panén, sok dipaké jang nyingsieunan hama paré, salianti éta ogé loba keneh kagunaana éta seni badud téh, tapi paling kamahsurna digunakeun jang nyanghareupan panén anu dilengkeupan ku babacaan doa sanggan dibére kalumangsungan. Sanggeus panén dina sataun dilakukeun tilu kali, badud jarang digunakeun, tapi sok biasa digunakeun dina acara hajatan. Beuki kadieu, ku majuna zaman badud beuki punah kalestariana, ieu badud sok biasa digabungkeun jeung angklung sangkan leuwih cocok.

Badud MargacintaÉdit

Badud kasenian tradisional di Désa Margacinta, Kec. Cijulang, Kab. Pangandaran parantos lami-lami lami mangtaun-taun pasti teu dipikanyaho. Dina awalna, pagelaran seni Badud janten bagian tina ritual nalika panén sumping, nyaéta dina sémah iringan dimana masarakat ngiringan panén ka lumbung di kampung. Parantos nyatet nomer taun, anu 1928 (Ruswendi, tt: 5). Tapi, numutkeun Aki Ardasim sareng Aki Ijot, Badud diperkirakeun parantos aya saprak 1880 di Duk Margajaya. Pagelaran seni Badud pikeun ngamajukeun ritual panen dina waktos éta, tepatna numutkeun ka Sukinta nyaéta taun 1950 (Ruswendi, tt: 7), peran peran ieu teras ditambih ku ngagem sifat-sifat sato sapertos monyét, coyotes, lodaya, maung. Kalayan gerakan niru gerakan sato saluyu sareng topeng anu aranjeunna ngagem, rombongan Badud ngalangkungan rombongan patani anu ngalaksanakeun pepelakan ka lumbung di kampungna. Salaku tambihan, seni badud ogé mangrupikeun bagian tina salah sahiji cara pikeun ngusir hama béas. Ngeunaan pangusiran sato-sato anu dianggap ngaganggu ogé fungsina seni badud nalika usum gugur atanapi pananaman siki dina liang kalayan iringan mantra sareng bacaan doa sareng sagala rupa ngarawat (salad rosmelon, salad cau, endog, daging atah, gula batu, rokok dua batang masing-masing, jsb) hoyong dirapihkeun lancar.[1]

Pikeun ningkatkeun minat masarakat, kasenian badud teras kaserat sareng seni debus anu ngagunakeun gerakan silat. Unsur mistis dina bentuk (milik) masih dijaga. Pérkembangan salajengna, saprak sistem panén parantos janten dua atanapi tilu kali sataun, badud henteu ngan ukur janten iringan pikeun panen (paré), tapi ogé fungsina salaku péndamping atanapi hiburan dina sunat, kawinan, sareng acara pamandian.[2]

Kasenian badud beuki kaancam punah sanggeus aya inpormasi rupa-rupa kasenian anu beuki meunang perhatian masarakat satempat. Sareng, di puncakna, sakitar taun 1990-an, seni badud henteu deui dipéntaskeun sabab henteu sanggup bersaing sareng rupa-rupa seni anu dianggap langkung pikaresepeun ku masarakat. Ngan dina taun 2013, saatos Cijulang janten bagian tina perluasan Kabupaten Pangandaran, kasenian badud nembé diwanohkeun sareng dibenerkeun deui. Baju kostum sato, ayeuna dilakukeun sapertos anu jéntré pikeun sato nyata (Andi Nurroni, 2016). [3]

Waditra teras janten beuki rupa-rupa, diwangun ku 8 angklung, 6 dogdog. Bahan panggung ditambah sareng unsur sandiwara. Aya carita di jerona sareng tuang tambahan, nyaéta dua barongsay sareng gandeng sareng pasangan nini sareng sababaraha jalma ngagem kostum sato. Biasana peran datuk sareng nini fungsina salaku gangguan anu nyababkeun tawa para pamiarsa. Kukituna, dina adegan, aya interaksi antara pamuter sareng pamiarsa. Pikeun unsur tari anu aya dina seni Badud ngan ukur gerak anu henteu diatur dina hiji pedoman standar. Ngan ukur niru gerakan sato atanapi gerak tari anu dilaksanakeun spontan tanpa latihan sateuacanna.

RujukanÉdit

  1. Kesenian Tradisional Badud di Kecamatan Cijulang Kabupaten Ciamis. 
  2. [http:// nasional.republika.co.id/berita/nasional/daerah/16/03/07/o3mq6j361-sejarah-seni-badud-dari-kampung-badud "Sejarah Seni Badud dari Kampung Badud"]. 
  3. [swarapangan daran.com/seni-badud-menolak-punah "Ficer: Seni Badud Menolak Punah"] Check |url= scheme (bantuan). Diakses tanggal 2018.