1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

25 Maret nyaéta poé ka-84 dina sataun (ka-85 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 281 poé.

KajadianÉdit

  • 1609 – Pangjalajah Inggris, Henry Hudson miang dina raraga naratas jalan ka Asia pikeun VOC.
  • 1655 – Bulan Saturnus panggedéna, Titan, katimu ku Christiaan Huygens.
  • 1669Gunung Etna di Sisilia bitu, nelasan kurang leuwih 20.000 jalma.
  • 1802Perjangjian Amiens ditéken minangka “Perjangjian Daméy Mutlak” antara Perancis Jeung Karajaan Inggris.
  • 1807 – Akta Perdagangan Hamba Sahaya jadi hukum, ngalarang perdagangan hamba sahaya di Karajaan Inggris.
  • 1807 – Jalan Rél Swansea jeung Mumbles nu kiwari nelah ku Jalan Rél Oystermouth, jadi rél nu munggaran di dunya nu dipaké ngakut panumpang.
  • 1856 – A. E. Burnside maténkeun bedil karabin Burnside.
  • 1865 – Kapal Laut General Lyon kahuruan di Bojong Hatteras, tilelep tur nelasan 400 panumpangna.
  • 1895 – Pasukan Italia nyerang Habasyah (Éthiopia).
  • 1911 – Di Kota New York, Pabrik Triangle Shirtwaist kahuruan, nelasan 146 pagawé garmén.
  • 1918Républik Rahayat Bélarusia diadegkeun.
  • 1941Karajaan Yugoslavia ngagabung kana kakuatan Axis ku néken Pakta Triparti.
  • 1947 – Tambang batu bara ngabeledug di Centralia, Illionis, nelasan 11 jalma.
  • 1948 – Ramalan tornado nu munggaran meneran, ngaramalkeun serangan tornado ka Markas AU Tinker di Oklahoma.
  • 1949 – Leuwih ti 92.000 tuan tanah ngadadak dipindahkeun ti nagara bagéan Baltik ka Sibéria.
  • 1957Masarakat Ékonomi Éropa diadegkeun. Jérman Barat, Perancis, Italia, Bélgia, Walanda jeung Luksemburg jadi anggota-anggotana nu munggaran.
  • 1965 – Aktipis hak-hak sipil nu dipingpin ku Martin Luther King Jr. hasil ngaréngsékeun pawéy opat poé sajauh 50 mil ti Salma nepi ka Montgomery, Alabama.
  • 1975 – Raja Faisal ti Arab Saudi ditémbak tur nemasing pati ku dulur sabrayna nu gering méntal.
  • 1988 – Démonstrasi lilin di Bratislava, mangrupakeun démonstrasi massa nu munggaran di taun 80-an nu nolak kana réjim komunis di Cékoslowakia.
  • 1995WikiWikiWeb, wiki nu munggaran di dunia, sarta mangrupakeun bagéan tina Portland Pattern Repository, dipedalkeun pikeun balaréa ku Ward Cunningham.
  • 1996Komite Sarikat Dokter Héwan Éropa ngalarang ékspor daging sapi jeung produk turunanna ti Inggris ku alatan panyakit sapi gélo (Bovine spongiform encephalopathy).
  • 2006 – Saurang jalma basanjata nelasan genep urang méméh tuluy maéhan manéh dina hiji hajatan di sabudeureun Balé Kota Seattle.
  • 2006 – Para pamoha nungtut kana pamilu anyar di Bélarus, sabada pamilu présidén 2016 nu dianggap curang, tuluy patelak jeung pulisi. Pamingpin oposisi, Aleksander Kozulin nu aya di antara para pamoha tuluy dicerek.
  • 2016 – Serangan bom maéhan manéh nalika hiji laga ménbal di Iskandariah, Irak, nelasan 32 jalma, ISIS ngaku tanggung jawab.
  • 2018 – Pamingpin Koréa Kalér, Kim Il Sung miang ka Cina nunggang karéta api pikeun masamoan jeung Présidén Cina Xi Jinping.
  • 2019 – Rokét munggaran ti saprak taun 2014 ditémbakkeun ti Gaza ka Tel Aviv, ngakibatkeun Israél ngawales ku serangan udara.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

  • 1975 – Raja Faisal ti Arab Saudi (l. 1906)

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Internasional pikeun Pangéling-ngéling Korban Perbudakan jeung Jual Beuli Budak Transatlantik
  • Poé Internasional Anggota-Anggota Staff nu Diculik jeung Ditawan (Majelis Umum PBB)

Tumbu luarÉdit