Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

B nyaéta hurup kadua dina alfabét Latin. Dina basa Latin sarta basa séjén umumna (kaasup basa Indonésia), hurup ieu biasana melambangkan konsonan dwibibir, hususna foném [b], konsonan letup dwibibir bersuara.

B
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Hiéroglif Mesir
"dénah imah" 
Proto-Semitik
bet 
Fénisia
beth 
Yunani Kuna
beta 
Yunani Modérn
beta 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
B
           

‹B› asalna ti hiji piktogram denah hiji imah dina aksara hiéroglif Mesir atawa aksara Proto-sinaitik. Kira-kira taun1050 SM, hurup éta dimekarkeun dina abjad Fénisia jadi wangun linéar sarta ngaranna beth.

PamakéanÉdit

Dina lolobana basa anu maké alfabét Latin, hurup B nandakeun konsonan letup dwibibir bersuara (/b/). Dina basa Éstonia, Islandia, sarta ogé transkripsi basa Tionghoa, B henteu bersuara, tapi masih dibédakeun ti hurup P, anu dipanjangkan jadi /pp/ dina basa Éstonia, sarta dihembuskan ogé jadi /pʰ/ dina basa Tionghoa sarta Islandia. Dina basa Fiji, B dipranasalisasi jadi /mb/, samentara dina basa Zulu sarta basa Xhosa jadi konsonan letup-balik /ɓ/, berbanding dwihuruf Bh anu melambangkan /b/.

Basa Finlandia ngan maké hurup b pikeun kecap pinjaman.

Dina hurup IPA sarta X-SAMPA, hurup /b/ nandakeun konsonan letup dwibibir bersuara. Ayana wangun variasi hurup b anu nandakeun konsonan dwibir patula-patali, kawas konsonan letup-balik dwibibir bersuara sarta konsonan getar dwibibir. Dina X-SAMPA, hurup badag B nandakeun konsonan desis dwibibir bersuara.

Hurup B ogé dipaké minangka not musik.

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup B
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Bravo –···
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Hurup badag
B
Hurup leutik
b
Unicode U+0042 U+0062
ASCII Désimal 66 98
Biner 01000010 01100010
EBCDIC 194 130

Tempo ogéÉdit