Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Q nyaéta hurup ke-17 dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, ngaranna ki; dina basa Inggris disebut cue (dibaca [ˈkjuː]) sedengkeun dina Basa Malayu ialah kyu.

Q
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Hiéroglif Mesir
wj
Fénisia
Q
Étruska
Q
Yunani
Qoppa
Romawi
Q
 
       

Peunteun sada hurup Semitik Qôp (meureun dina mulanya qaw 'gulungan tali', sarta meureun dumasar ka hiéroglif Mesir) nyaéta /q/ (konsonan letup tekak nirsuara), hiji sada dawam pikeun rungkun basa Semit, tapi henteu ditepungan dina basa Inggris atawa Indo-Éropa séjénna. Dina basa Yunani, tanda éta diserep minangka Qoppa Ϙ, meureun melambangkan sawatara konsonan letup wiati-wiati terbibirkan, di antarana nyaéta /kʷ/ sarta /kʷʰ/. Hasil ti pergeseran sada di poé kahareupnakeun, nyieun sada-sada ieu dina Basa Yunani robah jadi /p/ sarta /pʰ/. Ku alatan éta, Qoppa geus dirobah ka dina dua hurup: Qoppa, anu ngan pikeun bilangan; sarta Phi Φ anu dipaké pikeun konsonan aspirasi /pʰ/ sarta disebut minangka /f/ dina Basa Yunani Modérn. Urang Étruska ngagunakeun Q babarengan jeung V pikeun ngawakilan /kʷ/.

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup Q
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Quebec – – · –
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
Q
Huruf leutik
q
Unicode U+0051 U+0071
ASCII Désimal 81 113
Biner 01010001 01110001
EBCDIC 216 152

TriviaÉdit