Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

H nyaéta hurup ke-8 dina alfabet Latin. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut ha. Dina basa Inggris, hurup ieu disebut aitch (loba: aitches), dibaca /ˈeɪtʃ/ atawa /ˈheɪtʃ/. Hurup ieu biasana melambangkan konsonan desis celah sora nirsuara.

H
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Hiéroglif Mesir
"pager" 
Proto-Semitik
ḥet 
Fénisia
het 
Yunani Kuna
éta 
Yunani Modérn
éta 
Étruska
Latin Modérn
H
 
  40px40px   

Hurup Semitik ח (ḥêṯ) kamungkinan badag melambangkan konsonan desis hulu kerongkongan teu bersuara (/ħ/). Wangun hurup ieu meureun hartosna pager. Alfabét Yunani H mimiti berbunyi /h/, tapi lila-lila jadi hurup vokal eta (Η, η) anu berbunyi /ɛː/ (dina basa Yunani modérn, foném ieu ngagabung kalayan /i/.)

Basa Étruska sarta basa Latin kungsi mibanda foném /h/, namum ampir kabéh rungkun basa Roman kaleungitan sada éta. Saterusna basa Romania meminjam foném /h/ ti basa-basa Slavia di deukeutna, sarta basa Spanyol ngamekarkeun sada /h/ sekunder ti /f/ saméméh kaleungitan sada éta deui, samentara sawatara dialek basa Spanyol maké /h/ minangka alofon /s/ di sawatara wewengkon anu maké basa kasebut.

PamakéanÉdit

Dina Alfabét Fonétik Internasional, simbol ieu dipaké pikeun ngawakilan dua sada. Hurup leutikna, [h], ngawakilan konsonan desis celah sora teu bersuara atawa 'berhembus', sarta hurup badag anu dikecilkan, [ʜ], melambangkan konsonan desis katup ambekan teu bersuara.

H ogé dipaké dina élmu pasti. Dina kimia, H nyaéta simbol kimia pikeun Hidrogén. H nyaéta simbol konstanta Hubble (hurup badag) sarta jangkungna/kedalaman (hurup leutik) dina fisika.

H ogé mangrupa singgetan ti unit induktansi dina sistem Hijian Internasional: hénry.

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup H
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Hotel ····
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
H
Huruf leutik
h
Unicode U+0048 U+0068
ASCII Désimal 72 104
Biner 01001000 01101000
EBCDIC 200 136

Tempo ogéÉdit