Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

S nyaéta hurup ke-19 dina alfabét Latin. Hurup ieu disebut es, dibaca [ɛs].

S
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Proto-Semitik
šimš 
Fénisia
shin 
Yunani Kuna
sigma 
Yunani Modérn
sigma 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
S
        

Hurup Syin ("huntu") ti rungkun basa Semit kungsi melambangkan konsonan desis pascarongga-huntu nirsuara /ʃ/ (kawas dina kecap syarat). Wangun asalna meureun ngagambarkeun huntu atawa buah harigu. Basa Yunani henteu ngandung sada /ʃ/ kasebut, mangka hurup sigma (Σ) dipaké pikeun ngawakilan /s/. Ngaran "sigma" sugan dicokot ti hurup Semitik "Sâmek" (lauk; tulang tukang) sarta lain "Šîn". Dina basa Étruska sarta Latin, peunteun sada [s] ditetepkeun, sarta ngan dina basa modérnlah hurup ieu dipaké pikeun ngawakilan sada séjén, kawas konsonan desis pascarongga-gigi nirsuara [ʃ] dina basa Hongaria sarta Jerman (saméméh p, t), atawa konsonan desis rongga-huntu bersuara [z] dina basa Inggris (rise, 'bangun'), Perancis (lisez, 'baca') sarta Jerman (lesen, 'maca').

Dina mangsa baheula, hiji wangun alternatif pikeun s, nyaéta ſ (s panjang), dipaké dina permulaan atawa pertengahan kecap dina basa-basa Éropa nu tangtu; wangun terkininya, s pondok, dipaké dina ahir omongan. Contonhya, sinfulness ("pinuh dosa") ditulis ſinfulneſs ngagunakeun s panjang éta. Pamakéan long s merosot nyanghareupan mimiti abad ka-19, pikeun ngurangan kekeliruan jeung hurup f leutik. Ligatur "ſs" (atawa "ſz") dina basa Jerman jadi ess-tsett ( ß ).

PamakéanÉdit

Dina lolobana basa anu maké alfabét Latin, sarta ogé Alfabét Fonétik Internasional, hurup s ngawakilan konsonan desis rongga-huntu nirsuara, kajaba basa Viétnam sarta basa Hongaria. Di ditu S melambangkan konsonan desis pascarongga-huntu nirsuara /ʃ/, kawas dwihuruf "sy" dina kecap "syarat." Basa-basa séjén kaasup basa Inggris, Portugis sarta Jerman ngandung kecap-kecap anu mana "s" ngawakilan sada /ʃ/ sarta /z/.

Dina ortografi basa Jerman, hurup ß dipaké minangka gaganti ligatur "ss", ngawakilan sada [s] nirsuara. Dina basa Jerman hurup éta disebut Eszett, dibaca [ɛsˈtsɛt]. Hurup éta dipaké pikeun melambangkan sada [s] di antara dua vokal, contona beißen (dibaca [baɪ̯sən], harti: 'ngégél'); küssen (dibaca [kʏsən], harti: 'nyium').

Dina sawatara basa, S ogé dipaké pikeun ngawakilan sada konsonan desis rongga-huntu bersuara ([z]), kawas dina basa Yup'ik lamun S ditulis di antara hurup hirup. Dina basa Pinyin, sada /z/ kasebut ngagunakeun dwihuruf SS.

S ogé dipaké minangka lambang dina élmu pasti. Dina élmu kimia, S nyaéta simbol kimia pikeun Sulfur (walirang). Dina fisika, S dipaké minangka simbol jarak. S ogé mangrupa singgetan ti unit wayah dina sistem Hijian Internasional: sekon (detik).

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup S
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Sierra ···
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
S
Huruf leutik
s
Unicode U+0053 U+0073
ASCII Désimal 83 115
Biner 01010011 01110011
EBCDIC 226 162

Tempo ogéÉdit