Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

P nyaéta hurup Latin modérn anu ke-16. Dina basa Indonésia disebut pe, sedengkeun dina basa Inggris disebut pee (dibaca [ˈpiː]).

P
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Proto-Semitik
pi’t 
Fénisia
pe 
Yunani Kuna
pi 
Yunani Modérn
pi 
Étruska
Latin Modérn
P
       

Hurup P asalna ti hurup Proto-semitik Pi’t anu hartosna "sungut", anu ogé nurunkeun hurup Fénisia pe, sarta hurup-hurup Yunani (Pi) sarta Étruska anu ngembang ti hurup Fénisia kasebut. Kabéhanana melambangkan sada /p/, nyaéta konsonan letup dwibibir nirsuara.

Bangsa Étruska mengadaptasi alfabét Yunani sarta ngarobah sawatara wangun hurupna, kaasup Pi anu melambangkan sada /p/. Lengkungan dina hurup P Étruska henteu katutup, sarta dina sawatara variasi, lengkungan éta malahan katutup; variasi wangun katutup kasebut ogé mangrupa lambang sada /r/ dina alfabet Étruska. Bangsa Romawi mengadaptasina sarta netepkeun bentukna minangka P, ku kituna nyarupaan wangun hurup R dina alfabet Etruska sarta hurup Ro dina alfabét Yunani. Sanajan kitu, peunteun sadana béda. Pikeun melambangkan sada /r/, pamustunganana wangun varian ti Ro jeung gurat diagonal ( ) diadaptasi jadi hurup R ku bangsa Romawi.

PamakéanÉdit

Dina basa Indonésia, Malayu, Inggris sarta sagala rupa basa anu maké alfabét Latin, hurup P melambangkan sada konsonan letup dwibibir nirsuara.

Hiji dwihuruf dina basa Inggris sarta Perancis anu melibatkan hurup P ialah "ph" anu nandakeun sada konsonan desis bibir-huntu nirsuara /f/, sarta dipaké pikeun mengalihaksarakan hurup Phi (φ) dina kecap-kecap pinjaman basa Yunani. Dina basa Jerman, dwihuruf "pf" anu nandakeun konsonan gésék bibir /pf/ mindeng ditepungan.

Panutur basa Arab henteu dawam nyebutkeun sada /p/ alatan dina basa maranéhanana euweuh sada konsonan ieu; sabalikna maranéhanana condong nyebutkeunana kawas /b/ atawa /v/.

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup P
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Papa ·––·
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf badag
P
Huruf leutik
p
Unicode U+0050 U+0070
ASCII Désimal 80 112
Biner 01010000 01110000
EBCDIC 215 151

Tempo ogéÉdit