Buka ménu utama
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

O nyaéta hurup Latin modérn anu ke-15, disebut o. Dina basa Indonésia dibaca [o], sedengkeun dina basa Inggris diucapkan minangka diftong [ˈoʊ], wangun lobana oes.[1] Biasana hurup ieu melambangkan sada vokal tukang satengah katutup buleud. Dina sawatara basa, ortografi unggal basa nyieun peunteun fonétik hurup ieu berbéda-béda, kawas "eo" dina basa Koréa pikeun sada [ʌ] (vokal tukang satengah kabuka takbulat); "oe" dina basa Walanda pikeun sada [u] (vokal tukang katutup buleud).

O
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

SajarahÉdit

Hiéroglif Mesir
"panon" 
Proto-Semitik
‘en 
Fénisia
ain 
Yunani Kuna
omikron 
Yunani Modérn
omikron 
Étruska
Latin Modérn
O
 
      

Hurup O asalna ti hurup Semitik `Ayin (panon) anu melambangkan konsonan, kamungkinan konsonan desis hulu kerongkongan bersuara (ʕ), anu ogé dilambangkan ku hurup Arab ع (`Ayn). Hurup Semitik dina wangun asalna nampaknya diilhami ku wangun hiéroglif Mesir pikeun "panon".

Bangsa Yunani ngayakeun inovasi hurup; ku sabab euweuhna konsonan hulu kerongkongan, mangka maranéhanana meminjam hurup ieu jadi hurup omikron pikeun melambangkan sada /o/, nyaéta sada anu saterusna ditetepkeun pikeun hurup ieu dina basa Étruska sarta Latin. Dina tulisan Yunani, wujud hurup ieu nu béda pikeun ngabédakeun sada o panjang (Omega, "O badag") kalayan o leutik (Omikron, "o leutik").

PamakéanÉdit

Hurup O panglobana dikaitkeun kalayan vokal tukang satengah katutup buleud [o] dina sagala rupa basa. Wangun ieu disebut long o 'o panjang' dina basa Inggris, tapi hurup o ieu berbunyi diftong ([əʊ]); di Amérika ogé [oʊ].

Dina basa Inggris ogé aya short O, 'o pondok' kalayan sagala rupa pelafalan. Dina lolobana dialek Britania Raya, hurup ieu diucapkan minangka vokal tukang kabuka buleud [ɒ]; di Amérika Kalér diucapkan antara sada vokal tukang atawa tengah teu buleud, boh [ɒ], [ɑː] boh [a] ngagantung dina dialek wewengkon.

Dwihuruf umum kawas OO, melambangkan sada /ʊ/ atawa /uː/; OI biasana melambangkan diftong /ɔɪ/; sarta OA, OE, sarta OU melambangkan sagala rupa pelafalan gumantung konteks sarta étimologi.

Sagala rupa basa ngagunakeun O jeung peunteun anu béda, biasana minangka lambang vokal tukang. Hurup pinjaman kawas Ö sarta Ø diciptakeun pikeun sistem tulisan dina sawatara basa pikeun ngabédakeun sada vokal anu henteu dilambangkan ku hurup Latin sarta Yunani, hususna vokal hareup buleud.

Dina IPA, [o] melambangkan vokal tukang satengah katutup buleud.

Kode komputasiÉdit

Répréséntasi alternatif hurup O
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Oscar –––
       
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Huruf besar
O
Huruf kecil
o
Unicode U+004F U+006F
ASCII Desimal 79 111
Biner 01001111 01101111
EBCDIC 214 150

Catetan sukuÉdit

  1. "O" Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989); Chambers-Happap, "oes" op. cit. Oes is the plural of the name of the letter. The plural of the letter itself is Os, O's, os, o's.