Karéta api Argo Cheribon

Argo Cheribon
KA Argo Cheribon melintas langsung Stasiun Dawuan.jpg
KA Argo Cheribon ngaliwat langsung Stasion Dawuan
Informasi
Sistem Karéta api éksprés
Kelas Éksekutip Argo jeung Ékonomi AC Plus new image
Status Beroperasi
Lokal Daop 3 Cirebon
Stasion terminus Stasion Pemalang
Stasion Tegal
Stasion Cirebon
Stasion Gambir
Operasi
Dipiboga ku Kereta Api Indonesia
Operator Daérah Operasi III Cirebon (Operasional Regulér jeung Fakultatip)
Daérah Operasi IV Semarang (Operasional KA Tambahan ti Pemalang)
Daérah Operasi I Jakarta (Operasional Regulér jeung Rangkéan KA Gajayana)
Karakter Lintas datar
Lokomotip CC206
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 80-100 km/jam

Karéta api Argo Cheribon (sacara teu resmi disebut Gocher, éta ogé bisa disebut Argo Cirebon) (Aksara Sunda Baku: ᮊᮛᮦᮒ ᮃᮕᮤ ᮃᮁᮌᮧ ᮎ᮪ᮠᮨᮛᮤᮘᮧᮔ᮪; Cacarakan: ꦯꦺꦥꦸꦂ​ꦄꦂꦒ꧀​ꦖ꧀ꦲꦺꦫꦶꦧꦺꦴꦤ꧀ , Sepur Argo Cheribon) nyaéta karéta api kelas Éksekutip Argo jeung Ékonomi AC Plus new image anu dijalankeun ku PT Kereta Api Indonesia (Persero) Daérah Operasi III Cirebon anu mimiti dioperasikeun di tanggal 16 Agustus 2019 ku Humas Daop 3 jeung Walikota Cirebon. Karéta ieu ngalayanan rute Tegal - Gambir sareng rute Cirebon - Gambir jeung sabalikna. Kiwari, ruteu karéta ieu geus dipanjangan ka Stasion Pemalang dina GAPEKA 2019.

SajarahÉdit

Ngaran Argo, sakumaha anu disebut dina kelas layanan ti PT KAI, mangrupa brand image tina kelas pangluhurna. Sedengkeun Cheribon sorangan asalna tina ngaran kota Cirebon anu kungsi dipaké ku Pamaréntah Hindia Walanda. Ngaran ieu sakali dipaké ku PT KAI dina salah sahiji séri karéta éksekutip Daop III, " d'Cheribon Express ". Layanan ieu mangrupikeun gabungan tina tilu jasa karéta Daop III anu miboga jasa rute ka Jakarta, nyaéta Argo Jati (Layanan KA ayeuna dioperasikeun ku Daérah Operasi I Jakarta), Cirebon Éksprés, jeung Tegal Bahari.

KontrovérsiÉdit

Panyatuan tilu ngajadi hiji layanan kalawan Argo Cheribon ieu dinilai geus meunang kontrovérsi di kalangan budayawan Cirebon. Di hiji sisi kalawan "ngabasajankeun" layanan-layanan ti baheula saperti Cirebon Éksprés, Argo Jati, atawa Cirebon Éksprés Tegal/Tegal Bahari, branding karéta api ieu dianggap kontrovérsial sabab ngusung ngaran Cheribon, nyaéta ucapan Walanda pikeun daérah éta.[1] Ngaran karéta api ieu dianggap "ngacidrakeun" kaarifan lokal; Kaasup ayana buah céri pikeun logo promosi Argo Cheribon (GoCher) versi Daop III Cirebon. (Céri euweuh hubunganna jeung Cirebon) Pikeun aranjeunna, ngaran Argo Cheribon dianggap "teu ngabogaan korélasi naon dina basa, budaya, jeung inteléktualitas rahayat Cirebon". Bahkan, manéhna yakinkeun lamun saupama karéta api ieu ngalibatkeun budayawan Cirebon, teu mungkin ngaran Cheribon dipaké; ngaran ieu siga promosi Cirebon Éksprés dina taun 2015 nganranna nyaéta d'Cheribon Express anu ngaranna di-Indonesiakeun deui jeung ngaran Cirebon Éksprés.[2][3]

Tapi, di situs resmi KAI, iklan résmi Argo Cheribon teu ngusung logo promosi éta, tapi motif batik Megamendung.[4]

StaformasiÉdit

Berikut ieu nyaéta rangkéan KA Argo Cheribon

  • 1 Lokomotip CC 206 (Dipo Induk CN)
  • 1 Karéta Pembangkit (P CN) (P 2017 CN)
  • 5 Karéta Eksekutip (K1 2017 CN) (K1 2016 CN)
  • 1 Karéta Makan (M1 2017 CN) (M1 2016 CN) (M1 CN)
  • 4 Karéta Ékonomi AC Plus New Image (K3 2016 CN)

Katerangan:

  • Stanformasi ieu bisa dirobah sawaktu-waktu nuturkeun minat pasar, kasadiaan sarana, jeung hal linanna
  • Rangkéan Karéta éta maké rangkéan karéta api Kelas éksékutip K1 2017 (12 gerbong ti Argo Lawu Fakultatif geus kaasup karéta makan + karéta pembangkit) jeung K1 2016 (2 gerbong ti KA Sembrani) urut ti Dipo Karéta Jakarta Kota (JAKK) nu bade dimutasi ka Dipo Karéta Cirebon (CN) sedangkeun Karéta api Kelas ékonomi New Image K3 2016 urut ti Bandung (BD) anu rék dimutasi Ka Dipo Karéta Cirebon (CN) anu bakal digunakeun pikeun nyumponan rangkéan karéta api Argo Cheribon (K1 2016/2017 aya 20 Gerbong) (K3 2016 aya 16 Gerbong + 4 Gerbong Cadangan).
  • Rangkéan Karéta api éksékutif K1 2010 ti Dipo Karéta Cirebon (CN) (K1 0 10 01 - K1 0 10 06) geus dimutasi ka Jakarta Kota (JAKK) pikeun nyumponan rangkéan anu ngabutuhkeun saperti KA Gumarang atawa KA Argo Lawu/Dwipangga Fakultatif.
  • Rangkéan Karéta api Éksékutif K1 2018 Dipo Induk Cirebon (CN) anu dipiboga ku KA Argo Jati (K1 0 18 123 - K1 0 18 132) geus dimutasi ka Dipo Karéta Solo (SLO) pikeun digunakeun ku rangkéan KA Argo Lawu atawa Argo Dwipangga.

Jadwal lalampahanÉdit

Ieu jadwal lalampahan KA Argo Cheribon per 1 Désémber 2019 (dumasar Gapeka 2019)

Argo Cheribon (Pemalang/Tegal-Cirebon-Gambir)
Stasion KA 15 KA 17 KA 19 KA 21 KA 23 KA 25 KA 27 KA 29 KA 33
Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit
Pemalang - - - - - - - - - 06.35 - - - - - - - -
Tegal - - - 15.30 - - - 17.00 06.59 07.05 - - - - - - - -
Brebes - - 15.42 15.44 - - 17.12 17.14 07.17 07.19 - - - - - - - -
Losari - - 16.06 16.08 - - Ls Ls 07.46 07.48 - - - - - - - -
Babakan - - Ls Ls - - 17.47 17.50 Ls Ls - - - - - - - -
Cirebon - 06.15 16.37 16.47 - 07.25 18.14 18.30 08.21 08.35 - 17.30 - 14.15 - 22.00 - 11.05
Arjawinangun Ls Ls Ls Ls 07.40 07.42 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls
Jatibarang 06.45 06.49 17.18 17.20 08.00 08.02 19.02 19.04 09.05 09.07 18.01 18.03 14.46 14.48 22.32 22.34 11.36 11.38
Haurgeulis 07.22 07.24 17.51 17.53 Ls Ls Ls Ls 09.42 09.44 18.34 18.36 Ls Ls 23.05 23.07 Ls Ls
Pegadén Baru Ls Ls Ls Ls 08.44 08.46 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls
Cikampék 08.06 08.08 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls
Bekasi 08.55 08.57 19.20 19.22 10.04 10.06 21.02 21.04 11.09 11.11 20.05 20.07 16.46 16.48 00.35 00.37 Ls Ls
Jatinegara 09.16 09.18 19.41 19.43 10.25 10.27 21.24 21.26 11.27 11.29 20.26 20.28 17.06 17.08 00.55 00.57 13.49 13.51
Gambir 09.34 - 19.59 - 10.43 - 21.41 - 11.45 - 20.44 - 17.24 - 01.13 - 14.05 -
Argo Cheribon (Gambir-Cirebon-Tegal/Pemalang)
Stasion KA 16 KA 18 KA 20 KA 22 KA 24 KA 26 KA 28 KA 30 KA 32 KA 34
Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit Nepi Indit
Gambir - 10.00 - 20.40 - 11.10 - 22.30 - 12.20 - 21.10 - 06.05 - 18.10 - - - 07.30
Bekasi 10.31 10.33 21.11 21.13 11.43 11.45 23.03 23.05 12.51 12.53 21.40 21.42 06.35 06.37 18.42 18.44 - - Ls Ls
Cikampék Ls Ls Ls Ls Ls Ls 23.52 23.54 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls - - Ls Ls
Haurgeulis 12.00 12.02 Ls Ls 13.12 13.14 00.35 00.37 14.19 14.21 23.08 23.10 08.07 08.09 Ls Ls - - Ls Ls
Terisi Ls Ls Ls Ls 13.32 13.34 Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls - - Ls Ls
Jatibarang 12.32 12.34 23.07 23.09 13.49 13.51 01.09 01.11 14.53 14.55 23.41 23.43 08.41 08.43 20.37 20.39 - - 09.54 09.56
Arjawinangun Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls Ls 15.13 15.15 Ls Ls Ls Ls Ls Ls - - Ls Ls
Cirebon 13.05 13.17 23.40 - 14.24 14.45 01.42 - 15.32 - 00.15 00.25 09.15 - 21.11 - - - 10.30 -
Babakan 13.40 13.42 - - 15.08 15.10 - - - - 00.48 00.50 - - - - - - - -
Losari 13.52 13.54 - - 15.20 15.22 - - - - 01.00 01.02 - - - - - - - -
Tanjung 14.03 14.05 - - 15.30 15.32 - - - - 01.10 01.12 - - - - - - - -
Brebes 14.23 14.25 - - 15.49 15.51 - - - - 01.30 10.32 - - - - - - - -
Tegal 14.38 - - - 16.04 - - - - - 01.45 - - - - - - 05.20 - -
Pemalang - - - - - - - - - - - - 05.45 - - -

Tingali ogéÉdit

Karéta Api

RujukanÉdit

  1. "Rebranding, PT KAI Luncurkan KA Argo Cheribon Jelang HUT RI – Info Kereta Api" (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-08-12. 
  2. "Polemik Argo Cheribon, PT KAI Tak Bergeming, Single Service Gocher Tetap Lanjut". radarcirebon.com (dalam id-ID). 2019-08-10. Diakses tanggal 2019-08-12. 
  3. "Penolakan atas Penamaan Baru KA Argojati, Kurang Sensitif dan Kemunduran". radarcirebon.com (dalam id-ID). 2019-08-09. Diakses tanggal 2019-08-12. 
  4. "Promo". penumpang.kai.id. Diakses tanggal 2019-08-12. 

Tumbu kaluarÉdit

(id) Situs resmi PT Kereta Api Indonesia