Stasion Gambir (GMR) (Aksara Sunda Baku: ᮞ᮪ᮒᮞᮤᮇᮔ᮪ ᮌᮙ᮪ᮘᮤᮁ) nyaéta stasion karéta api kelas badag tipeu A anu perenahna di Gambir, Gambir, Jakarta Pusat, pasna di wétaneun Monumén Nasional (Monas) sarta kahubung jeung aksés jalan ka Monas. Stasion ieu dirénovasi pas dasawarsa 1930-an kalawan ngaran Stasion Koningsplein sarta dirénovasi gedé-gedéan jadi stasion jalur layang di taun 1990-an. Stasion anuaya dina tingkat kaluhuran +16 méter ieu kaasup ka Daérah Operasi I Jakarta. Stasion ieu boga opat jalur karéta api kalawan jalur 2 jeung jalur 3 anu jadi sepur lurusna.

Stasion Gambir
Logo PT Kereta Api Indonesia (Persero).png
PapanNamaStasiun GMR.png
  • Singgetan: GMR
  • Nomor: 0430
Stasiun Gambir Depan.jpg
Stasion Gambir ditempo ti hareup
Lokasi
PropinsiDKI Jakarta
KotaJakarta Pusat
KacamatanGambir
KalurahanGambir
AlamatJalan Médan Merdéka Wétan No. 1
Kodeu pos10110
Koordinat6°10′36″S 106°49′50″E / 6.176716°S 106.830508°E / -6.176716; 106.830508Koordinat: 6°10′36″S 106°49′50″E / 6.176716°S 106.830508°E / -6.176716; 106.830508
Sajarah
Dibuka1884; Citakan:Years or months ago (1884)
Ngaran saméméhnaStasiun Station Koningsplein/Weltevreden
Taun dirénovasi1992
Informasi séjén
OperatorDaérah Operasi I Jakarta
Kelas stasion[1]Badag tipeu A
Tingkat kaluhuran+16 m
Perenahna[2]km 5+540 lintas Jakarta Kota-Manggarai-Bogor
LayananArgo Wilis, Argo Bromo Anggrék, Argo Lawu (régulér & fakultatif), Argo Dwipangga (régulér & fakultatif), Argo Sindoro (régulér & fakultatif), Argo Muria (régulér & fakultatif), Argo Cheribon, Argo Parahyangan (régulér & fakultatif), Gajayana (régulér & fakultatif), Bima, Turangga, Sembrani (régulér, fakultatif, & tambahan), Taksaka (régulér & fakultatif), Bangunkarta, Purwojaya (régulér & fakultatif), Mutiara Selatan, sarta Pangandaran
Pamesenan tikétSistem tikét online; ngalayanan pamesenan langsung sarta parobahan/ngabolaykeun kaberangkatan di lokét. Aya fasilitas ala bandara mangrupa chéck-in mandiri pikeun nyitak boarding pass.
Konstruksi jeung fasilitas
Jumlah jalur4 (jalur 2 jeung 3: sepur lempeng)
Jumlah péronDua péron pulo antara jalur 1 jeung 2 sarta antara jalur 3 jeung 4 anu sarua jangkungna
Tipeu pasinyalanÉléktrik tipeu Siemens Solid State Interlocking[3]
Fasilitas anu aya di stasion ieu:
Logo PT KAI (Persero).svg
Fasilitas parkir: Aya Aréa ngaroko: Aya
Fasilitas difabel: Aya Toilét: Aya
Aréa komérsial: Aya Boarding pass: Aya
Layanan pelanggan: Ya Galéri ATM: Aya
Parkir sapédah: ? Tempat ibadah: Aya
Ruang tunggu VIP: Aya Fasilitas kasehatan: Aya


Stasion ieu ngalayanan karéta api kelas éksekutip sarta sawaréh kelas campuran (KA Argo Parahyangan, KA Argo Cheribon, KA Mutiara Selatan, KA Purwojaya Fakultatif, sarta KA Pangandaran) jurusan kota-kota penting jeung utama di Pulo Jawa. KRL Commuter Line henteu eureun ngalayanan panumpang di ieu stasion ti saprak patengahan taun 2012[4]; sedangkeun pikeun karéta api kelas ékonomi, kelas bisnis, sawaréhna deui kelas campuran, sarta sawaréh lalampahan KRL dilayanan di Stasion Pasar Senén. Di Stasion Gambir sayaga layanan beus DAMRI anu salah sahiji ruteuna ka Bandara Soekarno-Hatta.

SajarahÉdit

 
Litografi Stasion Weltevreden kalawan arsitéktur Indisch, dipedalkeun ku F.B. Smits, Batavia.
 
Stasion Gambir di taun 1939, saenggeus dirénovasi kalawan arsitéktur art deco.

Jaman jalur di luhureun tanah (1884-1992)Édit

Di wilayah Weltevreden anu aya di Beulah katuhu Garéja Willem di Koningsplein Oost, kiwari Médan Merdéka Wétan, di taun 1871 mangrupa Halteu Koningsplein (Halte Lapangan Raja).[5] Halteu karéta api ieu jarakna babaraha ratus méter kiduleun Stasion Gambir anu ayeuna. Halteu éta dikokolakeun nepi taun 1884 ku Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij (NIS). Wangunanna leutik sarta basajan pisan.

Halteu éta tuluy digentikeun ku Stasion Weltevreden, anu dibuka tanggal 4 Oktober 1884 di tempat Stasion Gambir kiwari. Nepi ka taun 1906, stasion ieu mangrupa stasion kaberangkatan pikeun karéta jurusan Bandung jeung Surabaya. Gedongna miboga hateup anu nyangga kana babantal beusi cor dumasar rancangan SS (Staatsspoorwegen), numutkeun ka katerangan di taun 1881. NIS nepi ka harita henteun masang hateup model kitu, sedengkeun SS geus masang di babaraha tempat.[6]

Di taun 1928, saenggeus dicokot alihna SS di taun 1913, stasion éta digedéan sarta sataun saenggeusna dirombak gedé-gedéan sarta gaya arsitékturna make gaya art deco. Hateupna tuluy dipanjangan nepi ka beulah kalér sapanjang 55 méter. Tuluy di taun 1937 stasion ieu diresmikeun minangka Stasion Batavia Weltevreden SS tuluy ngaran stasion ieu digenti jadi Gambir.[7]

Wangun stasion ieu teu robah saenggeus Indonésia merdéka nepi ka dékadeu 80-an. Di taun 1988, bareng jeung pangwangunan jalur layang Jakarta Kota - Manggarai, stasion ieu mimiti dirénovasi gedé-gedéan kalawan ngagenti wangunan heubeul ku wangunan anyar anu masih aya nepi ka kiwari.

Jalur layang (1992-ayeuna)Édit

Majalah Tempo édisi 13 Juni 1992 kungsi nyatet diresmikeunna jalur layang ségmén Manggarai-Jakarta Kota. Di tanggal 5 Juni 1992, Présidén Soeharto jeung Ibu Tien sarta réngrénganna di pamaréntahan nagresmikeun Stasion Gambir anu anyar sarta naék KRL ti Gambir ka Stasion Jakarta Kota.[8] Wangunan stasion ieu geus modéren kalawan panél warna héjo pupus anu nepi ka kiwari masih dipertahankeun sarta teu pernah dirobah cétna. Proyék anu dimimitian bulan Pébruari 1988 éta méakkeun dana Rp432,5 miliar rupiah jeung naika diresmikeun, proyékna can lekasan nepi ka bisa beroperasi penuh sataun sanggeusna.[9][10]

Bareng jeung bérésna jalur layang ieu, jalur karéta nu aya di handap mimiti dicabut, sarta ti taun 1994 aréa anu baheulana Stasion Gambir heubeul geus jadi tempat parkir mobil.

Dumasar masterplan anu dijieun ku Kementrian Perhubungan Républik Indonésia, stasion ini dirancang jadi stasion husus KRL. Masterplan ieu bijil deui nalika Stasion Manggarai dirancanakeun jadi pangeureunan karéta api panumpang non-KRL pikeun ngurangan volumeu antrian karéta api panumpang di jalur layang anu kadang ngaganggu KRL Commuter Line. Akibatna, Kemenhub mutuskeun pikeun misahkeun jalur karéta api non-KRL jeung KRL Commuter Line saenggeus proyék Stasion Manggarai "séntral" lekasan.[11][12] Dengan selesainya proyek Stasion Manggarai sebagai stasion sentral pada tahun 2021 mendatang, direncanakan semua karéta penumpang jarak jauh/menengah yang terminusnya di Stasion Gambir akan dipindahkan ke Stasion Manggarai.[13][14]

Wangunan jeung tata letakÉdit

Stasion ieu lain tempat pangeureunan pikeun KRL Commuter Line. Stasion KRL pangdeukeutna nyaéta Gondangdia jeung Juanda. Sanajan PT KAI nerapkeun sistem boarding pass,[15] sakabéh lalampahan KRL henteu euruen di Stasion Gambir.

Aya tilu tingkat di wangunan ieu stasion. Aula utama, lokét, babaraha réstoran jeung toko, sarta mesin ATM aya di tingkat nu kahiji. Tingkat kadua nyaéta rohangan tunggu kalawan babaraha réstoran cepat saji jeung kafétaria, sedengkeun péron aya di tingkat katilu. Ku sabab stasion ieu kaasup stasion gedé, beware stasion maké dwibasa, nyaéta basa Indonésia jeung Inggris.

Kiwari, di stasion ieu aya "Rail Transit Suite", nyaéta hotél transit husus pikeun para panumpang karéta api anu rék reureuh.[16]

Ciri hasÉdit

Stasion ieu miboga ciri has mangrupa bél lagu instruméntal Kicir-Kicir anu sok diputer unggal karéta api datang.

Layanan karéta apiÉdit

Kelas éksekutipÉdit

Kelas campuranÉdit

Jadwal karéta apiÉdit

Ieu jadwal karéta api panumpang anu eureun di Stasion Gambir per 10 Maret 2020 (révisi Gapéka 2019).

  • KA Régulér
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
49*) Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 00.06 -
29 Argo Cheribon Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 01.13 -
51 Argo Parahyangan Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 01.23 -
81 Sembrani Éksekutip Satwa & Luxury 03.55 -
75 Gajayana 04.05 -
9 Argo Dwipangga Éksekutip Argo & Luxury 04.20 -
85 Taksaka Éksekutip Satwa & Luxury 04.45 -
79 Bangunkarta Éksekutip Satwa 04.53 -
2 Argo Wilis Surabaya Gubeng (SGU) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo - 05.00
5 Argo Bromo Anggrék Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 05.15 -
7006 Pangandaran Banjar (BJR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 05.30
74/71 Bima Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 05.43 -
28 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 06.05
38*) Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 06.15
14 Argo Muria Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo - 06.55
35 Argo Parahyangan Excellence Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 07.10 -
56A Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Luxury - 07.10
34 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) - 07.30
7030A Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 07.50
10 Argo Dwipangga Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury - 08.00
4 Argo Bromo Anggrék Surabaya Pasarturi (SBI) - 08.15
37A*) Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 08.22 -
40*) Bandung Hall (BD) - 08.55
77 Turangga Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 09.19 -
84 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury - 09.30
15 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 09.34 -
16 Tegal (TG) - 10.00
39 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) 10.12 -
19 Argo Cheribon 10.43 -
42 Argo Parahyangan Bandung Kiaracondong (KAC) - 10.45
20 Argo Cheribon Tegal (TG) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 11.10
23 Jakarta Gambir (GMR) 11.45 -
11 Argo Sindoro Éksekutip Argo 12.00 -
24 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 12.20
53 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 12.40 -
54 Bandung Hall (BD) - 13.10
106/103 Mutiara Selatan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 13.16 -
78 Turangga Surabaya Gubeng (SGU) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip Satwa - 14.00
67F*) Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 14.01 -
33 Argo Cheribon Éksekutip Argo & Luxury 14.05 -
68A*) Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 14.25
55 Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Luxury 14.31 -
41*) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 15.00 -
80 Bangunkarta Surabaya Gubeng (SGU) liwat Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Satwa - 15.20
44*) Argo Parahyangan Excellence Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 15.40
12 Argo Sindoro Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo - 16.15
72/73 Bima Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa - 16.40
83 Taksaka Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa & Luxury 16.42 -
7 Argo Lawu Éksekutip Argo & Luxury 16.57 -
104/105 Mutiara Selatan Surabaya Gubeng (SGU) nyambung ka Malang Kotabaru (ML) liwat Bandung Hall (BD) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium - 17.10
43 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 17.16
27 Argo Cheribon Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 17.24 -
3 Argo Bromo Anggrék Éksekutip Argo & Luxury 17.30 -
46 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 17.45
76 Gajayana Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa & Luxury - 18.00
30 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 18.10
45*) Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 18.17 -
48*) Bandung Hall (BD) - 18.45
82 Sembrani Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa & Luxury - 19.00
7001A Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 19.14 -
7002A Bandung Hall (BD) - 19.45
17 Argo Cheribon Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 19.59 -
6 Argo Bromo Anggrék Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Argo & Luxury - 20.30
18 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 20.40
25 Jakarta Gambir (GMR) 20.44 -
8 Argo Lawu Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo & Luxury - 21.00
26 Argo Cheribon Tegal (TG) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 21.10
90/87 Purwojaya Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Satwa 21.19 -
86 Taksaka Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa & Luxury - 21.30
47 Argo Parahyangan Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium 21.31 -
21 Argo Cheribon Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus 21.41 -
88/89 Purwojaya Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) Éksekutip Satwa - 21.55
13 Argo Muria Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 22.04 -
50 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 22.05
175 Pangandaran Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Prémium 22.25 -
22 Argo Cheribon Cirebon Kejaksan (CN) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Plus - 22.30
52 Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 22.55
69A*) Jakarta Gambir (GMR) 22.59 -
1 Argo Wilis Éksekutip Argo 23.15 -
70F*) Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 23.30
  • KA Tambahan (beroperasi nalika mangsa boboran jeung natal-pabaru; kadang ogé pas poé peré nasional atawa tungtung minggu anu tangtu)
No. KA KA Jurusan Kelas Nepi Indit
62F Argo Sindoro Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo - 00.30
66F*) Argo Parahyangan Bandung Hall (BD) Éksekutip Argo & Ékonomi AC Prémium - 00.40
65F*) Jakarta Gambir (GMR) 02.02 -
97F Taksaka Fakultatif Éksekutip Satwa 03.23 -
7007 Sembrani Tambahan 05.06 -
59F Argo Dwipangga Fakultatif Éksekutip Argo 06.11 -
98F Taksaka Fakultatif Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa - 08.35
60F Argo Dwipangga Fakultatif Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 09.45 -
63F Argo Muria Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 11.01 -
91F Gajayana Fakultatif Éksekutip Satwa 11.15 -
64F Argo Muria Fakultatif Semarang Tawang (SMT) Éksekutip Argo - 11.30
94F Sembrani Fakultatif Surabaya Pasarturi (SBI) Éksekutip Satwa - 15.05
102F/99F Purwojaya Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip & Ékonomi AC Plus/Prémium 16.02 -
100F/101F Kroya (KYA) nyambung ka Cilacap (CP) - 16.30
57F Argo Lawu Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) Éksekutip Argo 18.58 -
96F Taksaka Fakultatif Yogyakarta Tugu (YK) Éksekutip Satwa - 19.20
93F Sembrani Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 19.45 -
58F Argo Lawu Fakultatif Solo Balapan (SLO) Éksekutip Argo 22.20 -
61F Argo Sindoro Fakultatif Jakarta Gambir (GMR) 23.40 -
92F Gajayana Fakultatif Malang Kotabaru (ML) Éksekutip Satwa - 23.55

Keterangan:

*) = Membawa karéta kelas éksekutip priority yang berisi 30 tempat duduk

Antarmoda pangrojongÉdit

Jinis angkutan umum Trayék Jurusan
Transjakarta   Harmoni-Pulo Gadung 1 (di halteu Gambir 1 jeung Gambir 2)
Rawa Buaya-Pulo Gadung 1 (di halteu Gambir 1 jeung Gambir 2)
Kalideres-ASMI (di halteu Gambir 1 jeung Gambir 2)
  (Koridor 7F) Kampung Rambutan-Harmoni (di halteu Gambir 1 jeung Gambir 2)
6H (MetroTrans) Terminal Pasar Senén-Lebak Bulus (di halteu Gambir 1)
1P (MetroTrans) Terminal Pasar Senén-Bunderan Senayan
Transjabodetabék Régulér TJ4 Terminal Pasar Senén-Terminal Poris Plawad (liwat Kyai Tapa - Letjen S. Parman)
TJ5 Terminal Pasar Senén-Terminal Poris Plawad (liwat Tomang Raya)
Kopaja[17] 20 Terminal Senén-Terminal Lebak Bulus
MetroMini[17] 15 Terminal Senén-Bendungan Hilir
DAMRI pemadu moda Stasion GambirBandara Soekarno-Hatta, Tangerang

Aksés jalan tolÉdit

Jalan tol Gerbang tol km
Jalan Tol Lingkar Dalam Kota Jakarta Rawamangun 4,8
Cempaka Putih 7,2

GalériÉdit

Tingali ogéÉdit

Stasion karéta api

RujukanÉdit

  1. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  2. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  3. Sugiana, A.; Lee, Key-Seo; Lee, Kang-Soo; Hwang, Kyeong-Hwan; Kwak, Won-Kyu (2015). "Study on Interlocking System in Indonesia". Nyeondo Hangugcheoldohaghoe Chungyehagsuldaehoe Nonmunjib (Korean Society for Railway) (46). 
  4. "KRL tak Berhenti di Gambir dan Pasar Senén | Republika Online". Republika Online. http://republika.co.id/berita/ramadhan/info-mudik/12/08/15/m8ss10-krl-tak-berhenti-di-gambir-dan-pasar-Senén. Diakses pada 2018-05-24 
  5. van Hoëvell, W.R. Baron (1873). Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië. Amsterdam: Zalt Bommel bij Joh. Noman en Zoon. p. 49. 
  6. Ensikopedi Jakarta. Jakarta: Dinas Kebudayaan dan Permuseuman, DKI Jakarta. 2005. p. 417. 
  7. Tjandrasasmita, Uka (2000). Sejarah Perkembangan Kota Jakarta. Jakarta: Dinas Museum dan Pemugaran, DKI Jakarta. p. 50. 
  8. Rudi, Alsadad (30 Agustus 2013). "Setelah 22 Tahun, Proyek Jalur Layang Karéta Jakarta Dilanjutkan". Kompas.com. Diakses tanggal 30 Agustus 2017. 
  9. Kayang, U. (2019). Keping-keping Kota. Bantul: Basabasi. p. 92. 
  10. "Karéta Layang: Melayang di Atas Jalur Kumuh". Majalah Tempo 22: 32. 1992. 
  11. Kusuma, Hendra. "Gambir Hanya Layani KRL dan Karéta Khusus Mulai 2021". detikfinance. Diakses tanggal 2019-10-08. 
  12. Anwar, Muhammad Choirul. "Mulai 2021, Naik KRL Bisa Berhenti di Stasion Gambir". news (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-10-08. 
  13. Anwar, Muhammad Choirul. "Meraba Masa Depan Stasion Gambir & Manggarai, Sekeren Apa Ya?". news (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-10-08. 
  14. Hamdani, Trio. "Mengintip Suasana Stasion Manggarai yang Bakal Gantikan Gambir". detikfinance. Diakses tanggal 2019-10-08. 
  15. "Stasion Gambir Terapkan Sistem Check In & Boarding Pass Baru". Tempo.co. 24 Juni 2016. Diakses tanggal 14 September 2017. 
  16. "Ini Penampakan Hotel Transit Berbintang di Stasion Gambir". Detikcom. 
  17. a b "Daftar Trayek Angkutan Umum DKI Jakarta". Pemerintah Provinsi DKI Jakarta. Diakses tanggal 30 Desember 2017. 

Tumbu kaluarÉdit

(id) Loka resmi KAI sarta jadwal karéta api taun 2019

Jalur karéta api Jakarta Kota-Manggarai
Stasion saméméhna:
Stasion Juanda
Stasion saenggeusna:
Stasion Gondangdia