Buka ménu utama

Kawunggirang, Majalengka, Majalengka

désa di Majalengka, Jawa Barat

Kawunggirang nyaéta salah sahiji désa di kacamatan Majalengka, Kabupatén Majalengka, Propinsi Jawa Barat, Indonésia.

Désa  Kawunggirang
Kalurahan/Désa
Nagara Bandéra Indonésia Indonésia
Propinsi Jawa Barat
Kabupatén Majalengka
Kacamatan Majalengka
Pamaréntahan
 • Nami Kuwu ILI HARIRI
Pangeusi 1758

Eusi

SajarahÉdit

Sajarah ngadegnaÉdit

Taya bukti sajarah anu bisa ngajelaskeun asal usul désa Kawunggirang, sabab taya prasasti atawa hal-hal anu bisa jadi bukti kongkrit. Sajarah nu sumebar ukur mangrupa hiji carita tatalépa ngeunaan Embah bahim jeung palaputrana.

Ringkesan caritaÉdit

Embah Bahim [Tubagus Ibrahim] anu makamna di astana gedé, mangrupa hiji inohong anu ngamimitian nyebarkeun agama Islam di désa Kawunggirang. Ku kituna, Embah Bahim dianggep hiji inohong nu ngadegkeun désa Kawunggirang ieu. Embah Bahim téh putrana Embah Latif. Embah Latif nyaéta putra ti Embah Pucuk Umum Fatu Talaga anu nikah jeung Maulana Ibrahim ti Baghdad, Irak.

Sanggeusna ngadeg wewengkon ieu, datang ogé ka Kawunggirang téh ulama katurunan sultan Banten nyaéta Tubagus Kacung anu nami aslina Tubagus Bunyamin. Tubagus Kacung ngahaja sumingkir ti kasultanan Banten alatan bancang pakewuh pulitik ku ayana parebut kakawasaan di kasultanan Banten.

Satuluyna Tubagus Kacung téh nikah sareng salah sahiji putra istri Embah Bahim. Tina pernikahanana, Tubagus Kacung ngagaduhan sababaraha putra. Salah sahiji putra Tubagus Kacung aya anu janten Qasli atanapi panghulu besar kasultanan Cirebon anu namina Embah Arjéan. Putra Tubagus Kacung anu sanesna nu namina Embah Abdullah Komar, janten panghulu munggaran Kabupaten Majalengka.

Asal usul ngaran KawunggirangÉdit

Désa Kawunggirang sabenerna mah asalna tina ngaeran “Kaum Girang” nyaéta kumpulan jalma/kaom anu aya di wewengkon girang. Digantina ngaran Kaum Girang jadi Kawunggirang nyaéta diilhaman ku ayana filosofi tangkal kawung anu loba mangpaatna, mangka ti éta ku alatan kecap kaum jeung kecap kaum téh ampir sarua, ngaran désa ieu tuluy jadi désa Kawunggirang tepi ka kiwari kalyan maksud urang Kawunggirang téh sangkan loba mangpaatna keur balaréa.

Profil DaérahÉdit

Wates WilayahÉdit

GéografisÉdit

Kawunggirang kaasup daérah luhur. Di beulah kiduleunnana diwawatesan ku Cideres nu ngawatesan jeung désa Cieurih

TransportasiÉdit

Kawunggirang aya di sisi jalan gedé, diliwatan ku jalan Kadipatén - Cikijing nu mangrupa jalur alternatif keur mudik lebaran. Tutumpakan nu ngaliwatan désa ieu nyaéta beus tilu parapat jurusan Bandung - Cikijing, mikrobeus jurusan Kadipatén - Cikijing, sarta angkutan padésaan jurusan Maja - Cigasong

PangatikanÉdit

Di Kawunggirang aya sababaraha sarana pangatikan di antarana:

Salian ti éta, di Kawunggirang ogé aya dua pasantrén gedé nyaéta:

PoténsiÉdit

PertanianÉdit

lolobana pangeusi désa Kawunggirang hirup tina tatanén, utamana paré.


 

Kacamatan Majalengka, Kabupatén Majalengka, Jawa Barat

Kalurahan: Babakan Jawa | Cicurug | Cijati | Cikasarung | Majalengka Kulon | Majalengka Wétan | Munjul | Sindangkasih | Tarikolot | Tonjong
Désa: Cibodas | Kawunggirang | Kulur | Sidamukti