Urang Benggala nyaéta hiji komunitas étnis pribumi wewengkon Benggala (ayeuna aya di Bangladés jeung India) di Asia Kidul. Urang Benggala nyaturkeun Basa Benggala (বাংলা Bangla), nu mangrupa hiji basa Indo-Arya di wewengkon wétan Anakbuana India, kawangun ti basa Magadhi Prakrit jeung Sangsakarta. Dina basana, Urang Benggala nyebat manéhna as বাঙালী (Bangali). Urang Benggala kaasup kana kelompok Indo-Arya jeung Mongolo-Dravidia, sarta deukeut jeung kelompok basa/étnis Austro-Asia, Dravidia, Assam, Sinhala, Munda, jeung Tibeto-Burma.

Urang Benggala
Atisha.jpgRabindranath Tagore in 1909.jpgNazrul.jpg[
Begum Rokeya.jpgSatyenBose1925.jpg
SatyajitRay.jpgMuhammad Yunus, World Economic Forum 2009 Annual Meeting.jpg60px
Atish Dipankar • Rabindranath Tagore • Kazi Nazrul Islam

Syéikh Mujibur Rahman • Begum Rokeya • Satyendra Nath Bose
Satyajit Ray • Muhammad Yunus • Subhas Chandra Bose

Jumlah populasi
+230.000.000
(2008)
Wewengkon kalawan populasi signifikan
~ Diaspora ngan pikeun urang Bangladés
Bandéra Bangladés Bangladés 156.050.883 [1]
Bandéra India India 70.000.000 [2]
Bandéra Pakistan Pakistan 2.000.000 [3]
Bandéra Arab Saudi Arab Saudi ~ 1.000.000
Bandéra Uni Émirat Arab Uni Émirat Arab ~ 600.000 [4]
Bandéra Britania Raya Britania Raya ~ 500.000 [5]
Bandéra Malaysia Malaysia ~ 230.000 [6]
Bandéra Kuwait Kuwait ~ 150.000 [7]
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat ~ 143.619 [8]
Bandéra Koréa Kidul Koréa Kidul ~ 130.000 [9]
Bandéra Bahrain Bahrain ~ 120.000
Bandéra Oman Oman ~ 115.000 [9]
Bandéra Kanada Kanada ~ 24.595 [10]
Bandéra Italia Italia ~ 35.000 [11]
Bandéra Nepal Nepal ~ 23.000 [12]
Bandéra Australia Australia ~ 20.000 [13]
Bandéra Jepang Jepang ~ 11.000 [14]
Basa

Basa Benggala
(ngawengku ogé dialék Sylhet jeung Chittagong)

Ageman

Islam – Bangladés 88%, India 21%[15]
Hindu – India 78%, Bangladés 11%
Buddha jeung Kristen – 1% [16][17]

Grup étnis sadulur

Diaspora urang Bangladés, Indo-Arya, Dravidia, Tibeto-Burma, Sinhala,Austro-Asia, Mongolo-Dravidia, Proto-Australoid

Tinglai ogéÉdit

Catetan jeung rujukanÉdit

  1. "Population : Bangladesh: The World Factbook". Central Intelligence Agency. Diakses tanggal 2010-09-08. 
  2. "Bengalis – Introduction, Location, Language, Folklore, Religion, Major holidays, Rites of passage, Relationships, Living conditions". Everyculture.com. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  3. The 2 Million Bengalis of Karachi - Daily Times
  4. [1][tumbu nonaktif]
  5. "Channel S, working for the community". Chsuk.tv. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  6. [2][tumbu nonaktif]
  7. "Bangladeshis storm Kuwait embassy". BBC News. 2005-04-24. http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4478723.stm. Diakses pada 2010-04-26 
  8. US Census 2000 foreign born population by country
  9. a b Hasan, Rafiq (November 20, 2003). "4,000 Bangladeshis to return from Oman in December". The Daily Star 4 (176). http://www.thedailystar.net/2003/11/20/d3112001055.htm. Diakses pada 2008-12-19 
  10. "2006 Census of Canada: Topic-based tabulations | Ethnic Origin (247), Single and Multiple Ethnic Origin Responses (3) and Sex (3) for the Population of Canada, Provinces, Territories, Census Metropolitan Areas and Census Agglomerations, 2006 Census – 20% Sample Data". 2.statcan.ca. 2010-05-19. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  11. UNB, Dhaka (2004-05-19). "The Daily Star Web Edition Vol. 4 Num 344". Thedailystar.net. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  12. "Ethnologue report for language code: ben". Ethnologue.com. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  13. "2006 Census QuickStats : Ingleburn (State Suburb)". Censusdata.abs.gov.au. Diakses tanggal 2010-08-11. 
  14. [国籍別外国人登録者数の推移]
  15. Comparing State Polities: A Framework for Analyzing 100 Governments By Michael J. III Sullivan, pg. 119
  16. Bangladesh- CIA World Factbook
  17. "Data on Religion". Census of India (2001). Office of the Registrar General & Census Commissioner, India. Diakses tanggal 2006-08-26. 

Citakan:Bangladeshi diaspora