Buka ménu utama

Nisfu Saaban (Nisf hartina satengah) nyaéta hiji kajadian poé ka-15 dina bulan Syaaban taun Hijrah. Umat Islam yakin yén dina peutingan Nisfu Syaaban, amalan bakal dibawa naék ku malaikat anu bakal ditukeurkeun jeung lambaran amalan anu anyar sabada sataun nu geus kaliwat. Ajén Peuting Nisfu Syaaban mangrupa peuting anu pinuh ku barokah jeung rahmat sabada peuting Lailatul Qadar.[1]

Poé Nisfu Syaaban nyaéta poé di mana buku catetan amalan kaum Muslimin salila sataun diangkat ka langit terus diganti ku buku catetan anyar. Catetan munggaran anu bakal ditulis dina buku anu anyar bakal dikawitan ku kahadéanana, dina waktu Maghrib tanggal 15 Syaaban dimimitian dina tanggal 14 Syaaban. Poé ieu ogé biasa disebut Laylatul Bara’ah atau Laylatun Nisfe min Sha’ban di Arab, jeung Shab-e-barat[2][3] di Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Iran jeung India. Ngaran-ngaran ieu ditarjamahkeun jadi "peuting panghampura dosa", "peuting pikeun ngadu'a" jeung ", biasana dipiéling ku cara teu saré saputing jeput pikeun ibadah.[4] Disababaraha daérah, peuting ieu gé dipiéling pikeun ngadu'akeun para karuhun.[4]

Ngaran SéjénÉdit

  • Ngaran séjén tina nisfu saaban disababaraha nagara di antarana[5]:
  • Lailat al-Baraa (Basa Arab: ليلة البراءة‎)
  • Lailat al-Du'a (Basa Arab: ليلة الدعاء‎)
  • Nim Sha'ban di Afghanistan dan Iran,
  • Nisf Sha'ban (Basa Arab: نصف شعبان‎)
  • Nisfu Sya'ban di nagara-nagara basa Melayu,
  • Shab e Baraat di India, Pakistan, jeung Bangladesh.
  • Berat Kandili di Turki.
  • Wulan Ruwah di Jawa, nu hartina bulan arwa, dipaké pikeun ngirim do'a ka karuhun.yang berarti bulan arwah, jeung peuting ménta panghampura dosa.

Nisfu Sya'ban dumasar Kalender HijriyahÉdit

RujukanÉdit

  1. http://pustakapakujajar.com
  2. Dinesh Bihari Trivedi, A. H. M. Zehadul Karim, Law and order in upper India: a study of Oudh, 1856-1877, Northern Book Centre, 1990, ISBN 978-81-85119-83-0, ... The first significant religious occasion shabe-barat (lailat- ul-barat or the night of deliverance) is held in the middle of Shaban (eighth month of the Islamic calendar) ... 
  3. Clare M. Wilkinson-Weber, Embroidering lives: women's work and skill in the Lucknow embroidery industry, SUNY Press, 1999, ISBN 978-0-7914-4088-9, ... Shab-barat is observed with nightlong prayer and recitation (in the mosque for men, and at home for the women). 
  4. a b Jamal J. Elias, Islam: Religions of the world, Psychology Press, 1999, ISBN 978-0-415-21165-9, ... Laylat al-bara'a ... fortune for the coming year is popularly believed to be registered in Heaven ... prayer vigils and by feasting and illumination ... oblations are made in the name of deceased ancestors ... 
  5. Jamal J. Elias, Islam: Religions of the world, Psychology Press, 1999, ISBN 978-0-415-21165-9, ... Laylat al-bara'a ... fortune for the coming year is popularly believed to be registered in Heaven ... prayer vigils and by feasting and illumination ... oblations are made in the name of deceased ancestors ...