1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

3 Méi nyaéta poé ka-123 dina sataun (ka-124 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 242 poé.

KajadianÉdit

  • 1616 – Perjangjian Loudun mungkas Perang Sipil Perancis.
  • 1715Samagaha panon poé pinuh kasawang di Éropa Kalér sarta Asia Kalér, sakumaha geus diramalkeun ku Edmond Halley, wancina ngan géséh 4 menit.
  • 1791Konstitusi 3 Méi (konstitusi modérn nu munggaran di Éropa), diproklamirkeun ku Sjem (parlemén) Pasamakmuran Polandia-Lithuania.
  • 1802Washington, D.C. dirasmikeun minangka hiji kota.
  • 1808Perang Finisia: Swédia kaleungitan Bénténg Sveaborg ka Rusia.
  • 1815Perang Neapolitan: Joachim Murat, Raja Naples kasoran ku Austria dina Patempuran Tolentino.
  • 1830 – Jalan karéta Canterbury jeung Whitstable dibuka; jalan munggaran nu digunakeun ku karéta uap nu medalkeun tikét musiman sarta ngabogaan torowongan.
  • 1855 – Pangjalajah Amérika, William Walker, miang ti San Fransisco dibaturan ku 60 urang piekun nalukkeun Nikaragua.
  • 1921 – Akte Pamaréntahan Irlandia Taun 1920 disahkeun, ngabagi dua Irlandia jadi Irlandia Kalér jeung Irlandia Kidul.
  • 1928 – Insidén Jinan dimimitian ku maotna dua welas urang sipil Jepang ku pasukan Cina di Jinan, Cina, nungtun kana pangwalesan Jepang dina poé isukna.
  • 1937Margaret Mitchell meunangkeun Hadiah Pulitzer pikeun novélna "Gone With the Wind".
  • 1942Perang Dunia II: Angkatan Laut Jepang nyerang Pulo Tulagi jeung Kapuloan Solomon dina babak kahiji Operasi Mo nu ngakibatkeun Patempuran Laut Koral antara Jepang ngalawan AS jeung Australia.
  • 1945 – Perang Dunia II: Kapal-kapal Jérman nu pinuh ku tahanan perang,  Cap Arcona, Thielbek jeung Deutschland diserang ku Angkatan Udara Karajaan Inggris di Basisir Lübeck, 5.800 urang palastra.
  • 1947 – Konstitusi bada perang Jepang mimiti lumaku, ngajamin kana pamulungan sora universal, nyabut sakabéh kakawasan Kaésar Hirohito kajaba ngan simbolis wungkul.
  • 1960 –Muséum Gedong Anne Frank dibuka di Amsterdam, Walanda.
  • 1978 – Surél saudug-udug nu teu dipikahayang (kadieunakeun nelah ku sebutan “spam”) dikirimkeun ku bagéan pamasaran Pausahaan Digital Equipment ka unggal alamat ARPANET di sapanjang basisir kulon AS.
  • 1985Ellyas Pical ngarebut gelar juara dunia tinju kelas bantam yunior IBF ti patinju Koréa Kidul, Judo Chun.
  • 1986 – Dua puluh hiji urang palastra sarta 41 tatu sabada bom ngajelegur dina Pasawat Air Lanka 512 di Bandara Kolombo, Sri Langka.
  • 1987 – Tabrakan ku Bobby Allison dina Jalan Supercepet Talladega, Alabama, nungtun kana digunakeunna pelat panghambat ku NASCAR dina usum satuluyna boh dina Daytona boh dina Talladega.
  • 1999 – Bagéan wétan kidul Kota Oklahoma ancur alatan tornada F5, nelasan 45 jalma, nyideraan 665 lianna sarta ngakibatkeun karusakan saharga $1 miliar. Tornado ieu ogé ngahasilkeun angin nu pangcepetna nu kungsi kacatetkeun, kaitung kana 301 +/- 20 mpj (484 +/- 32 km/j).
  • 2001 – Amérika Sarikat leungiteun korsina dina Komisi Hak Asasi Manusa PBB dina kala kahijina ti saprak komisi éta diadegkeun di taun 1947.
  • 2002MIG-21 nu Angkatan Udara India murag niban hiji bank di Jalandhar, nelasan dalapan jalma sarta nyideraan 17 lianna.
  • 2007 – Budak awéwé umur tilu taun, Madeleine McCan, urang Inggris, leungit di Praia da Luz, Portugal, ngamimitian kajadian “paling diwartakeunna kasus jalma leungit dina sajarah modérn”.
  • 2013Aorun zhaoi, hiji dinosaurus Theropod, ti mangsa 161 juta taun katukang katimu di TIonghoa.
  • 2015 – Dua jalma mesatkeun usaha panyerangan dina kagiatan anti-Islam di Garland, Texas, nu diayakeun dina raraga ngaréspon kana panémbakan Charlie Hebdo.
  • 2016 – Dalapan puluh dalapan rébu jalma diévakuasi ti imah-imahna di Fort McMurray, Alberta, Kanada, nalika kahuruan nerekab ka padumukan-padumukan, ngancurkeun kira-kira 2.400 imah jeung wangunan.
  • 2018 – Pamaréntahan Inda mastikeun kira-kira 110 jalma geus palastra dina badéy lebu di Rajastan jeung Uttar Pradesh dina salapan poé katukang.
  • 2019 – Angin puyuh Fani narajang Nagara Bagéan Odisha, India sarta Bangladésh, nelasan 33 jalma sabada kajadian évakuasi jalma panggedé-gedéna – 1,2 juta dina 24 jam.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Panon Poé
  • Poé Kabébasan Pérs Dunia

Tumbu luarÉdit