1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

26 Méi nyaéta poé ka-146 dina sataun (ka-147 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 219 poé.

KajadianÉdit

  • 946Raja Edmund I ti Inggris ditelasan ku saurang bangsat nu ku manéhna kungsi diserang nalika kariaan Poé Misa Agustin.
  • 1293 – Lini narajang Kamakura, Kanagawa, Jepang, nelasan kira-kira 23.000 jalma.
  • 1538 – Jenéwa ngusir John Calvin jeung pangiringna ti kota. Calvin hirup di pangbuangan salila tilu taun kahareupna.
  • 1573Patempuran Haarlemmermeer, hiji patelak angkatan laut dina Perang Kamerdékaan Walanda.
  • 1637Perang Pequot: Pasukan gabungan Inggris jeung Mohega dina pingpinan John Mason, nyerang hiji désa di Connecticut, kurang leuwih 500 urang Pequot ditandasa.
  • 1770 – Révolusi Orlov, hiji usaha pangbarontakan ngalwan ka Kasultanan Utsmaniyah saméméh Perang Kamerdékaan Yunani, lekasan ku kasoranna urang Yunani.
  • 1805Napoléon Bonaparte jadi raja Italia.
  • 1830 – Akte Pamindahan Urang Indian dikaluakeun ku Kongrés AS; disahkeun ku Présidén Andrew Jackson dua poé ti harita.
  • 1857 – Dred Scott dibébaskeun ku kulawarga Blow, dunungan aslina.
  • 1865Perang Sipil Amérika: Jéndral Konféderasi Edmund Kirby Smith, pamingpin divisi Trans-Mississipi Konféderasi, jadi jéndral Konféderasi nu pamungkas nu taluk, di Galveston, Texas.
  • 1869Universitas Boston dirasmikeun ku Pasamakmuran Massachusetts.
  • 1879 – Rusia jeung Karajaan Inggris néken Perjangjian Gandamak pikeun ngadegkeun nagara Afghan.
  • 1896 – Nicholas II jadi Tsar Karajaan Rusia nu pamungkas.
  • 1897Drakula, hiji novél beunang pangarang Irlandia, Bram Stoker, dipedalkeun.
  • 1918Républik Démokratik Georgia diadegkeun.
  • 1923Balapan 24 jam Le Mans nu kahiji lumangsung, sarta tuluy dijalankeun unggal taun di bulan Juni.
  • 1927Henry Ford jeung Ford Motor Company ngajieun mobil Model T nu pamungkas (sarta nu ka-15 juta), Tin Lizzie.
  • 1940Perang Dunia II: Operasi Dinamo: Di béh kalér Perancis, Sakutu ngamimitian évakuasi gedé-gedéan ti Dunkrik, Perancis.
  • 1940 – Perang Dunia II: Pangepungan Calais lekasan ku nyarerahna garnisun Inggris jeung Perancis.
  • 1942 – Perang Dunia II: Patempuran Gazala lumangsung.
  • 1966 – Guiana Inggris meunangkeun kamerdékaanna sarta jadi Guyana.
  • 1970 – Pasawat Tupolev Tu-144 Uni Soviét jadi pasawat transportasi komersil munggaran nu bisa nembus Mach 2 (kacepetan sora).
  • 1972 – Amérika Sarikat jeung Uni Soviét néken Perjangjian Anti Misil Balistik.
  • 1983 – Lini 7,8 Mw Laut jepang ngeundeuk-ngeundeuk Honshu kalér, nimbulkeun tsunami nu ngaruksak nu ngakibatkeun kira-kira saratus jalma palastra.
  • 1986Komunitas Éropa ngadopsi Bandera Éropa.
  • 1991Zviad Gamsakhurdia jadi présidén munggaran Georgia nu kapilih pasca éra Soviét.
  • 1991 – Pasawat Lauda Air 004 beulah di jomantara sarta murag di Taman Nasional Ph Toei di Thailand, nelasan sakabéh 223 jalma sajeroeunna.
  • 2004 – Véteran perang AS, Terry Nichols dinyatakeun salah ku dakwaan panelasan nagara 161 alatan ngabantuan dina pangeboman Kota Oklahoma.
  • 2008 – Banjir rohaka narajang Cina kidul nu antukna nelasan 148 jalma sarta diévakuasina 1,3 juta lianna.
  • 2014Narendra Modi jadi PM India ka-15.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit