1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

14 Méi nyaéta poé ka-134 dina sataun (ka-135 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 231 poé.

KajadianÉdit

  • 1264 – Patempuran Lewes: Henry III ti Inggris ditawan sarta dipaksa néken Surat Pernyataan Lewes, ngajadikeun Simon de Montfort minangka pangwasa Inggris..
  • 1509 – Patempuran Agnadello: Di Italia Kalér, Pasukan Perancis ngéléhkeun Républik Vénesia.
  • 1610Henry IV ti Perancis ditelasan ku saurang fanatik Katolik, Francois Ravaillac, Louis XIII tuluy nyepeng mahkota.
  • 1643Louis XIV nu karak umur 4 taun jadi raja Perancis wanci bapana, Louis XIII, maot.
  • 1796Edward Jenner ngokolakeun immunisasi cacar nu munggaran.
  • 1804 – William Clark jeung 42 baladna miang ti Kémp Dubois pikeun ngagabung ka Meriwether Lewis di St. Charles, Missouri, nandaan awal lalampahan basajarah tina Ékspédisi Lewis jeung Clark ti Leuwi Missouri.
  • 1836Perjangjian Velasco ditéken di Velasco, Texas.
  • 1863 – Perang Sipil Amérika: Patempuran Jackson lumangsung.
  • 1878 – Pangadilan tukang sihir nu pamungkas dimimitian di AS di Salem, Massachusetts, sabada Lucretia Brown, saurang panganut Élmu Karisten nuduh Daniel Spofford nyobaan ngabahayakeun dirina maké kakuatan méntalna.
  • 1913 – Gupernur New York, William Sulzer nyatujuan piagem Yayasan Rockefeller, nu ngamimitian operasina ku sajumlah $100 juta sumbangan ti John D. Rockefeller.
  • 1939 – Lina Medina jadi indung pangorana dina sajarah médis dina umur lima taun.
  • 1940Perang Dunia II: Rotterdam, Walanda, dibombardir ku pasawat Luftwaffe Nazi, sanajan dina kaayaan keur ngareureuhan perang, nelasan 900 jalma sarta ngancurkeun puseur sajarah kota.
  • 1943 – Perang Dunia II: Hiji kapal selam Jepang nilemkeun kapal AHS Centaur di leupas basisir Queensland.
  • 1948Israél dinyatakeun minangka nagara bébas sarta pamaréntahan samentara diadegkeun. Teu lila ti harita perang Arab-Israél 1948 lumangsung.
  • 1955 – Perang Tiis: Dalapan nagara blok Komunis néken hiji perjangjian pertahanan réréongan nu nelah ku Pakta Warsawa.
  • 1973Skylab, statsion ruang angkasa AS nu munggaran, kabéjakeun dipesatkeun.
  • 1995Dalai Lama muguhkeun budak umur 6 taun, Gedhun Choekyi Nyima minangka réinkarnasi ka-11 Panchen Lama, pamingpin spiritual Tibét pangseniorna kadua.
  • 2004 – Pangadilan Konstitusi Koréa Kidul ngagagalkeun pamakzulan ka Présidén Roh Moo-hyun.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit