1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

10 Méi nyaéta poé ka-130 dina sataun (ka-131 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 235 poé.

KajadianÉdit

  • 1294Temür Khan ngaproklamirkeun Kakaésaran Dinasti Yuan.
  • 1503Christopher Columbus nepi ka Kapuloan Kayman sarta méré ngaran ku Las Tortugas alatan di dinya loba kuya.
  • 1534Jacques Cartier anjog ka Newfoundland.
  • 1655 – Inggris ngarebut Jamaika ti Spanyol.
  • 1752 – Benjamin Franklin nguji coba konduktor petir ku cara ngapungkeun langlayanganna.
  • 1768John Wilkes dipanjarakeun alatan nulis artikel North Briton nu sacara heuras ngeritik Raja George III.
  • 1773 – Akta Entéh diluluskeun ku Parlémén Karajaan Inggris.
  • 1774Louis XVI jeung Marie Antoinette jadi Raja jeung Ratu Perancis.
  • 1796Perang Koalisi Kahiji: Napoléon meunang ngalawan pasukan Austria di Sasak Lodi saluhureun Leuwi Adda Italia. Urang Austria leungiteun kira-kira 2.000 anggotana.
  • 1801Perang Barbar Kahiji: Bajak laut Barbar di Tripoli ngedalkeun perang ka Amérika Sarikat.
  • 1857 – Pangbarontakna India 1857: Di India, perang kamerdékaan nu munggaran dimimitian. Pangbarontak Sepoy ngalawan ka patugas komandona di Meerut.
  • 1865Perang Sipil Amérika: Di Kentucky, soldadu Union nyerang sarta sacara parna nyideraan pajoang Konféderasi William Quantrill, nu tahan kénéh hirup nepi ka maotna dina tanggal 6 Juni.
  • 1904 – Horch & Cir. Motorwagenwerke AG diadegkeun. Jagana jadi pausahaan Audi.
  • 1915 – Fisikawan Kanada, Cluny MacPherson munggaran mintonkeun topéng gas jieunanna ka Kantor Perang Inggris.
  • 1922 – Amérika Sarikat nyaplok Karang Kingman.
  • 1924J. Edgar Hoover ditunjuk jadi diréktur FBI AS, sarta tuluy nyepeng jabatan nepi ka maotna di taun 1972.
  • 1940Perang Dunia II: Winston Churchill kapilih jadi PM Karajaan Inggris sabada mundurna Neville Chamberlain.
  • 1941 – Perang Dunia II: Gedong parlemén Inggris ancur alatan serangan pasawat Luftwaffe.
  • 1941 – Perang Dunia II: Rudolf Hess terjun payung di Skotlandia pikeun nyoba ngabadamikeun kasapukan daméy antara Karajaan Inggris jeung Nazi Jérman.
  • 1954Bill Haley & His Comets medalkeun "Rock Around the Clock", rékaman rock and roll munggaran nu hasil ngahontal nomer hii dina tangga lagu Billboard.
  • 1960 – Kapal selam AS Triton ngaréngsékeun Operasi Sandblast, munggaran ngurilingan dunya ku cara sajeroning cai.
  • 1962Komik Marvel munggaran medalkeun Hulk.
  • 1975Sony ngenalkeun parékam kasét vidéo Betamax di Jepang.
  • 1993 – Di Thailand, kahuruan di Pabrik Cocooan Kader nelasan 156 jalma.
  • 1993 – Lukisan Paul Cézanne payu kajual saharga AS$28.600.000 di Kota New York.
  • 1994Nelson Mandela diistrénan minangka présidén Afrika Kidul kulit hideung nu munggaran.
  • 1997 – Lini 7,3 Mw Qayen narajang Propinsi Khorasan, Iran, nelasan 1.567 jalma, nyideraan leuwih ti 2.300 urang sarta ngakibatkeun kana 50.000 urangna leungiten imah.
  • 2002 – Agén FBI Robert Hanssen dikeunaan hukuman pnajara saumur hirup tanpa kamungkinan hampura alatan ngajual rusiah Amérika Sarikat ka Rusia saharga $1,4 juta dina wanda tunéy jeung inten.
  • 2005 – Hiji geranat nu dialungkeun ku Vladimir Arutyunian niban lemah kira-kira 65 kaki (20 méter) ti Présidén George W. Bush nu keur pidata di Tbilisi, Georgia, ngan geranatna ruksak jeung teu ngabeledug.
  • 2012 – Pangeboman Damaskus dilakukeun ku saurang pangebom maéhan manéh  di saluareun Kompléks militer intelején di Damaskus, Suriah, nelasan 55 jalma sarta nyideraan 400 lianna.
  • 2013One World Trade Center jadi wangunan pangjangkungna di Hemisphere Kulon.
  • 2018 – Rékor anyar lélang kajual saharga AS$9,76 juta pikeun lukisan Diego Rivera, “The Rivals”.
  • 2018 – Mahathir Mohamad disumpah minangka PM Malaysia katujuh, jadi pamingpin dunya pangkolotna dina umur 92 taun.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit