1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

27 Méi nyaéta poé ka-147 dina sataun (ka-148 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 218 poé.

KajadianÉdit

  • 1199John distrénan minangka Raja Inggris.
  • 1257Richard ti Cornwall, jeung pamajikanna, Sanchia ti Provence, diistrénan jadi raja jeung ratu di Katédral Aachen, Jérman.
  • 1644 – Bupati Manchu, Dorgon, ngéléhkeun pamingpin pangbarontak, Li Zicheng ti Dinasti Shun dina Patempuran Shanhai Pass, méré jalan ka urang Manchuria pikeun asup tur nalukkeun puseur nagri Béijing.
  • 1703Tsar Peter Agung ngadegkeun Kota Saint Petersburg (Leningrad).
  • 1798Patempuran Oulart Hill lumangsung di Wexford, Irlandia; Pangbarontak Irlandia ngéléhkeun sarta nelasan sadétasemén milisi.
  • 1799Perang Koalisi Kadua: Pasukan Austria ngéléhkeun Perancis di Winterthur, Swiss.
  • 1860Giuseppe Garibaldi ngamimitian nyerang Palermo, Sisilia, minangka bagéan tina pangahijian Italia.
  • 1883Alexander III diistrénan minangka Tsar Rusia.
  • 1896 – Tornado F4 narajang St. Louis, Missouri jeung St. Louis Wétan, Illinois, nelasan saheunteuna 255 jalma.
  • 1905Perang Rusia-Jepang: Patempuran Tsushima dimimitian.
  • 1919 – Pasawat NC-4 anjog ka Lisboa sabada ngaréngsékeun pangapungan trans-atlantik nu munggaran.
  • 1927Pausahaan Motor Ford ngareureuhkeun pabrik Model T Ford sarta mimiti ngawangun pabrik keur nieun Ford Model A.
  • 1930 – Adegan Chrysler, 1.046 kaki (319 m), di Kota New York, pangjangkungna adegan mangsa harita, dibuka pikeun umum.
  • 1933Walt Disney medalkeun kartun Tilu Babi Leutik.
  • 1937 – Di California, Jambatan Golden Gate dibuka pikeun liliwatan nu laleumpang, muka jalur penting antara San Fransisco jeung Marin County, California.
  • 1940Perang Dunia II: Dina pangbantéyan Le Paradis, 99 soldadu ti Résimén Karajaan Norfolk ditarelasan sabada nyarerah ka pasukan Jérman; dua salamet.
  • 1941 – Perang Dunia II: Kapal perang Jérman, Bismarck, tilelep di Atlantik Kalér, nelasan ampir kana 2.100 urangna.
  • 1942 – Perang Dunia II: Dina Operasi Anthropoid, pamingpin Nazi, Reinhard Heydrich tatu parna di Praha; manéhna maot dalapan poé ti harita.
  • 1960 – Di Turki, hiji kudéta militer nyingkirkeun Présidén Celal Bayar sarta sakabéh pamaréntah démokratik.
  • 1971 – Pasukan Pakistan nelasan leuwih ti 200 urang Béngal dina pangbantéyan Bagbati.
  • 1977Sex Pistols medalkeun "God Save the Queen", micu kontrovérsi sarta antukna lagu éta dilarang ku BBC.
  • 1980 – Pasukan angkatan darat jeung laut Koréa Kidul ngarebut Kota Gwangju ti milisi sipil, nelasan saheunteuna 207 urang.
  • 1984Kanal Danube-Laut Hideung dibuka, sabada diwangun ti taun 1950.
  • 1995 – Aktor Christopher Reeve lumpuh ti beuheung ka handap sabada labuh tina kuda di Culpeper, Virginia.
  • 1996Perang Chéchnya Kahiji: Présiden Rusia Boris Yeltsin nepungan pajuang Chéchnya pikeun kali kahijina sarta nyawalakeun ngareureuhan perang.
  • 1997 – Tornado Texas Tengah narajang, anakan jadi sababaraha tornado di Texas Tengah, kaasup nu kakuatanna F5 nu nelasan 27 urang di Jarrell.
  • 1998 – Michael Fortier dihukum 12 taun panjara sarta dénda $200.000 alatan heunteu ngingetan pihak nu ngawenang ngeunaan plot téroris pangeboman Kota Oklahoma.
  • 2001 – Anggota separatis Islam Abu Sayyaf nyandera dua puluh sandera di Pulo Palawan, Philipina; krisis sandera éta heunteu réngsé nepi ka bulan Juni 2002.
  • 2006 – Lini 6,4 Mw di Yogyakarta ngoyagkeun Jawa Tengah, ngakibatkeun leuwih ti 5.700 urang maraot sarta 37.000 taratu.
  • 2016Barack Obama jadi présidén AS nu munggaran nu nganjang ka Taman Pangéngéling Perdaméyan Hiroshima sarta patepung jeung Hibakusha (urang Jepang nu nandangan akibat tina pangeboman Hiroshima).

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

Tumbu luarÉdit