1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

25 Méi nyaéta poé ka-145 dina sataun (ka-146 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 220 poé.

KajadianÉdit

  • 240 SM – Liliwatan perihelion Komét Halley nu munggaran kacatet.
  • 1521 – Majelis Worms lekasan nalika Charles V, Raja Romawi Suci medalkeun Maklumat Worms (Edict of Worms) nu nyatakeun Martin Luther minangka saurang palanggar hukum.
  • 1644 – Jénderal Ming, Wun Sangui, nyieun pasakutuan jeung panyerang Manchu sarta muka lawang Tembok Raksasa Tionghoa di jalur Shanhaiguan, ngantepkeun urang Manchu arasup ka puseur kota Béijing.
  • 1660 – Charles II ngadarat di Dover ku undangan Parlemén Konvénsi (Inggris), nu jadi tanda réngséna Pasamakmuran Cromwell Inggris, Skotlandia jeung Irlandia, sarta dipulangkeun deuina Monarki Inggris.
  • 1809 – Perjoangan nu mucunghul di Chuquisaca (kiwari Sucre) ngalawanan Karajaan Spanyol, nyulut kana Perang Kamerdékaan Amérika Latin.
  • 1810 – Révolusi Méi: Warga Buenos Aires ngusir Raja Anom Baltasar Hidalgo de Cisneros dina mangsa Minggu Méi, ngamimitian kana Perang Kamerdékaan Argéntian.
  • 1816 – Kumpulan puisi Samuel Taylor Coleridge dipedalkeun ku John Murray di London, kaasup "Kubla Khan" jeung "Christabel".
  • 1842Christian Doppler medar pamikiranna nu kiwari nelah ku Éfék Doppler ka Masarakat Karajaan Bohemia, Praha.
  • 1895Républik Formosa diadegkeun, ku Tang Jingsong minangka présidénna.
  • 1926 – Sholom Schwartzbard nelasan Symon Petliura, kapala pamaréntahan Républik Rakyat Ukraina, nu keur aya di pangbuangan di Paris.
  • 1938Perang Sipil Spanyol: Pangeboman Alicante nelasan 313 jalma.
  • 1940Perang Dunia II: Divisi Panser ka-2 Jérman ngarebut Boulogne-sur-Mer; nyarerahna pasukan Inggris jeung Perancis nandaan réngséna Patempuran Boulogne.
  • 1946 – Parlemén Transyordania nunjuk Abdullah I minangka Emir.
  • 1955 – Pangdakian Kangchenjunga nu munggaran (8.586 m.), gunung pangluhurna katilu di dunya, ku tim ékspedisi Inggris nu dipingpin ku Charles Evans.
  • 1963 – Di Addis Ababa, Éthiopia, Organisasi Pangahijian Afrika (OAU) diadegkeun.
  • 1965Muhammad Ali nga-o Sonny Liston dina ronde kahiji dina tanding ulang parebutan gelar juara dunia kelas beurat.
  • 1977 – Pamaréntahan Tionghoa nyabut larangan kana karya-karya William Shakespeare nu geus lumangsung salila sadékade, sacara teu langsung mungkas kana Révolusi Budaya nu geus dimimitian ti taun 1966.
  • 1978 – Bom kahiji tina sarangkéyan bom nu dirarancang ku Unabomber ngabeledug di Universiats Northwestern, ngabalukarkeun tatu-tatu leutik.
  • 1979 – Pasawat McDonnel Douglas DC-10 nu Maskapai Amérika murag di Chicago nalika leupas landas ti Bandara Internasional O’Hare, nelasan 271 jalma sajeroeunna sarta dua jalma di darat.
  • 1981 – Di Riyadh, Déwan Gawé Bareng Teluk dijieun antara Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi jeung Uni Émirat Arab.
  • 1982Perang Falklands: HMS Coventry ditilemkeun ku pasawat Skyhawks Argéntina.
  • 1985 – Bangladésh ditarajang ku angin puyuh jeung badéy tropis, nelasan kira-kira nepi ka 10.000 jalma.
  • 1997 – Hiji kudéta militer di Sierra Leone ngagantikeun Présidén Ahmad Tejan Kabbah ku Mayor Johnny Paul Koroma.
  • 2000 – Israél narik tentarana ti wilayah Libanon (kajaba wilayah pacogrégan Shebaa) sabada invasi 22 taun ti taun 1978.
  • 2001Erik Weihenmayer jadi jalma lolong munggaran nu nepi ka puncak Gunung Éverest, di Himalaya, dibarengan ku Dr. Sherman Bull.
  • 2002 – Pasawat Maskapai Tionghoa Nomer 611 beulah di jomantara sarta murag ka Selat Taiwan. Sakabéh 225 jalma sajeroeunna maraot
  • 2009 – Koréa Kalér pada nyangka ngalakukeun uji coba pakarang nuklirna nu kadua, ogé nguji coba sababarah misil nu ngakibatkeun kaharénghéngan di masarakat internasional.
  • 2011Oprah Winfrey midangkeun pamintonan pamungkasna, mungkas The Oprah Winfrey Show nu geus lumangsung 25 taun.
  • 2013 – Kasangka pangbarontak Maois nelasan saheunteuna 28 jalma sarta nyideraan 32 urang lianna dina hiji serangan ka konpoy pulitisi Kongrés Nasional India di Chhattisgarh, India.
  • 2017Mark Zuckerberg narima gelar kahormatan ti Universitas Harvard, sabada DO di taun 2004.
  • 2018 – Aturan Panangtayungan Data Umum (GDPR) mimiti lumaku.

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Budak Leungit Internasional

Tumbu luarÉdit