1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

29 Méi nyaéta poé ka-149 dina sataun (ka-150 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 216 poé.

KajadianÉdit

  • 1176Patempuran Legnano: Lombard League ngéléhkeun Frederick Barbarossa sarta Karajaan Romawi Suci.
  • 1416Patempuran Gallipoli: Urang Vénesia dina pingpinan Pietro Loredan ngéléhkeun armada laut Turki Utsmani.
  • 1453 – Turki Utsmani dina pingpinan Sultan Mehmed II Fatih ngarebut Konstantinopel sabada ngepung salila 53 poé, mungkas Kakaésaran Bizantium.
  • 1660Charles II meunangkeun deui tahta raja Inggris, Skotlandia jeung Irlandia.
  • 1780Perang Révolusi Amérika: Dina Patempuran Waxhaws, Inggris tuluy nyerang ka urang-urang Kontinental nu geus nyarerah, nelasan 113 jalma sarta nyideraan sésana, ngan 53 urang nu salamet.
  • 1790Pulo Rhode jadi nu pamungkas tina tilu welas Koloni asli nu ngaratifikasi Konstitusi sarta ngagabung ka Amérika Sarikat.
  • 1798 – Antara 300 nepi ka 500 urang pangbarontak Sarikat Irlandia diéksékusi ku tentara Inggris di County Kildare, Irlandia.
  • 1807Mustafa IV jadi Sultan Kasultanan Utsmaniyah sarta Khalifah Islam.
  • 1852Jenny Lind (panyanyi opera) ninggalkeun New York sabada tur di Amérika salila dua taun.
  • 1867 – Kompromi Austro-Hungarian 1867 dipedalkeun ngaliwatan Akte 12 nu ngadegkeun Karajaan Austria-Hungaria.
  • 1868 – Mihailo Obrenović III, Pangéran Sérbia, ditelasan.
  • 1903 – Dina Kudéta Méi, Alexander I, Raja Sérbia jeung Ratu Draga, ditelasan di Bélgrade ku Organisasi Leungeun Hideung.
  • 1914 – Kapal RMS Empress ti Irlandia tikelebuh di Teluk Santa Lawrence, ngabalukarekun leungitna 1.012 jiwa.
  • 1918 – Arménia ngéléhkeun tentara Turki Utsmani dina Patempuran Sardarabad.
  • 1919 – Téori rélativitas umum Albert Einstein dités ku Arthur Eddington jeung Andrew Claude de la Cherois Crommelin (jagana dipuguhkeun).
  • 1948Organisasai Pangawasan Pangreureuhan Perang PBB diadegkeun.
  • 1953Edmund Hillary jeung Sherpa Tenzing Norgay jadi jalma-jalma munggaran nu nepi ka puncak Gunung Éverest, bareng jeung tepung taun Tenzing Norgay.
  • 1964Liga Arab masamoan di Yérusalem Wétan pikeun nyawalakeun masalah Palestina, nungtun kana diadegkeunna Organisasi Pangbébasan Palestina (PLO).
  • 1982Perang Malvinas: Pasukan Inggris ngéléhkeun Argéntina dina Patempuran Angsa Héjo.
  • 1985Tragedi Stadion Heysel: Tilu puluh salapan bobotoh ménbal nemasing pati sarta ratusan lianna cidera nalika tembok hahalang nu geus bobo rubuh wanci laga final Piala Éropa antara Liverpool lawan Juventus di Brussels, Bélgia.
  • 1988 – Présidén AS Ronald Reagan ngamimitian aanjanganna nu kahiji ka Uni Soviét, harita anjog ka Moskow pikeun pasamoan adi daya jeung pamingpin Soviét, Mikhail Gorbachev.
  • 1990 – Parlemén Rusia milih Boris Yeltsin minangka présiden Républik Sosialis Féderasi Soviét Rusia.
  • 1999Olusegun Obasanjo jadi Présidn Nigeria, minangka pupuhu nagara munggaran nu kapilih ngaliwatan pamilu sabada 16 taun kakawasaan militer.
  • 2001 – Pangadilan Tinggi AS ngameunangkeun pamaén golep Casey Martin pikeun maké kursi roda nalika ngiluan turnamén.
  • 2004 – Pangéngéling Perang Dunia II Nasional dirasmikeun di Washington D.C.
  • 2012 – Lini 5,8 mw narajang Italia Kalér, nelasan saheunteuna 24 jalma.
  • 2015 – Observatorium One World di Gedong One World Trade Center dibuka.
  • 2018Galura panas di Karachi, Pakistan, nelasan 65 urang nalika temperatur nepi kana 110 darajat Fahrenheit.
  • 2019 – Orok panglemetna di dunya nu bisa hirup, awéwé, kaluar ti Rumah Sakit Sharp March Birch di San Diego ti saprak dilahirkeun 23 minggu ka tukang nu beuratna ngan 8,6 ons (245 gram).

Nu babarÉdit

Nu pupusÉdit

Poé peré / poé panginget-ngingetÉdit

  • Poé Jalma Kolot Indonésia
  • Poé Kaséhatan Digestif Dunia

Tumbu luarÉdit