Basa Céko (Čeština Citakan:IPA-cs) nyaéta bagéan tina basa Slavia Kulon kalawan kira-kira 14 nepi ka 15 yuta panyatur tulén anu kasebar di Céko, Slowakia, Austria, Hongaria, Amérika Kalér. Amérika Kidul jeung Haiti; basa ieu mangrupa basa anu lolobana dicaturkeun di Républik Ceko jeung mangrupa basa lisan urang Républik Céko di sakuliah dunya. Basa ieu katelah minangka Bohemian di Inggris nepi ka ahir abad ka-19. Basa Céko sarupa jeung basa Slowakia ogé jeung basa Polski atawa jeung basa Sorbia ku sabab basa-basa éta asalna tina hiji rungkun cabang anu sarua.

Basa Céko
Čeština, Český jazyk
Dipaké di Bandéra Céko Céko
Austria[1]
Kroasia[1]
Slowakia[1]
Serbia[1]
Wewengkon Éropa Tengah
Jumlah panyatur 12 yuta
Réngking 70
Rungkun basa Indo-Éropa
Aksara Varian Céko dumasar kana Alfabet latin
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Céko Céko
Bandéra Uni Éropa Uni Éropa
Diatur ku Institusi Basa Républik Ceko
Kode-kode basa
ISO 639-1 cs
ISO 639-2 cze (B)  ces (T)
ISO 639-3 ces

Foném Basa CékoÉdit

Di handap ieu téh répréséntasi grafik ngeunaan foném-foném basa Céko:

A, Á, B, C, Č, D, Ď, E, É, Ĕ, F, G, H, Ch, I, Í, J, K, L, M, N, Ň, O, Ó P, Q, R, Ř, S, Š, T, Ť, U, Ú, Ů, V, W, X, Y, Ý, Z, Ž

FonologiÉdit

Basa Céko sakumaha basa Slavik séjénna kawentar mibanda loba kekecapan anu katempona euweuh vokalan kayaning: zmrzl (beku, zmrzlina = és), ztvrdl, scvrkl (rusak jadi leutik), jeung čtvrthrst (pilembureun). Tatapi mirip kawas misalkeun dina basa Sangsekerta, konsonan r, l, y jeung v miboga fungsi minangka vokal. Alatan éta aya paribasa dina basa Céko, "strč prst skrz krk" anu hartina kira-kira "asupkeun ramo kana jero tikoro manéh". Cara ngocapkeunna, hurup r miboga peran minangka vokal, dikocapkeun "er" (sakumaha dina kecap "saperti").

Tempo ogéÉdit

Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

RujukanÉdit