Buka ménu utama

Konfédérasi Maénbal Asia (dina Basa Inggris: Asian Football Confederation atawa AFC) nyaéta organisasi nu ngatur olahraga maébal di Asia, teu kaasup Siprus jeung Israel, tapi ngawengku Australia. AFC miboga 47 nagara anggota nu lolobana ti Asia. Nagara anu miboga wilayah di Eropa jeung Asia, saperti Turki, Kazakhstan, Azerbaijan, Georgia, jeung Rusia, kaasup ka UEFA, sarua jeung Armenia, Siprus, jeung Israel, anu sakabéh wilayahna aya di Asia. Di sagédéngeun ti éta, Australia, saméméhna boga OFC, ti taun 2006 jeung kapuloan Oseania ti Guam, wilayah Amerika Serikat, ogé kaasup anggota AFC.

Konfederasi Sepak Bola Asia
Asian Football Confederation
Asian Football Confederation member associations map.svg
Anggota AFC
SingketanAFC
Slogan"The Future is Asia"
PawangunanCitakan:Start date and years ago
RupaOrganisasi olahraga
Kantor puseurKuala Lumpur, Malaysia
Kaanggotaan47 asosiasi nasional
(dari 4 federasi regional)
PresidenCitakan:Country data BHR Salman Al-Khalifa
Wakil PresidenCina Zhang Jilong[1]
Sekretaris JenderalMalaysia Alex Soosay[2]
Babon organisasiFIFA
Loka wébhttp://www.the-afc.com

SajarahÉdit

AFC diadegkeun dina ping 8 Mei 1954 di Manila, Filipina anu jadi salah sahiji tina genep konfédérasi  FIFA. FIFA ngaku kana ayana AFC ti ping  21 Juni 1954. Markas AFC pernahna di AFC House, Jalan 1/155, Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia. Ayeuna nu ngajabat jadi présidén AFC téh nyaéta Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa dari Bahrain. Afghanistan, Burma (Myanmar), Taiwan, Hong Kong, India, Israel, Indonesia, Jepang, Koréa Selatan, Pakistan, Filipina, Singapura dan Vietnam salaku nu ngadegkeunana.[3][4]

Asian Ladies Football Confederation (ALFC) atau Konfédérasi Maénbal Awéwé Asia nyaéta bagian tina anggota AFC nu ngatur maénbal awéwé di Asia. Ieu organisasi diadegkeunna misah dina ping April 1968 nu ngalibetkeun nagara Taiwan, Hong Kong, Malaysia jeung Singapura. Di taun 1986, ALFC anyar ngahiji jeung AFC.[5] ALFC mantuan organisasi  AFC Women's Asian Cup, anu munggaran dilaksanakeun dina taun 1975, babarengan jeung AFC's AFC U-19 Women's Championship, AFC U-17 Women's Championship.

OrganisasiÉdit

Nagara Nu NgadegkeunÉdit

PrésidénÉdit

No Nama Mulai Jabatan Akhir Jabatan Negara
1 Sir Lo Man Kam 1954 1954   Hong Kong
2 Kwok Chan 1954 1956   Hong Kong
3 William Sui Tak Louey 1956 1957   Hong Kong
4 N.C. Chan 1957 1958   Hong Kong
5 Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj 1958 1977   Malaysia
Kambiz Atabai (pajabat) 1977 1978   Iran
6 Tan Sri Hamzah Abu Samah 1978 1994   Malaysia
7 Yang Mulia Sultan Ahmad Shah 1994 2002   Malaysia
8 Mohamed bin Hammam 2002 2011   Qatar
Zhang Jilong (pajabat)[6][7] 2011 2014   Cina
9 Sheikh Salman bin Ibrahim Al-Khalifa 2014 Sekarang   Bahrain

Girang SeratÉdit

  1.  Lee Wai Tong 1954-1965
  2.  Koe Ewe Teik 1965-1974
  3.  Dato' Téoh Chye Hin 1974-1978
  4.  Dato' Peter Velappan 1978-2007
  5.  Dato' Paul Mony Samuel 2007-2009
  6.  Alexander Soosay 2009-kiwari

WilayahÉdit

 
Wilayah anggota AFC

AFC kabagi kana wilayah. Kasengker ku aturan nu miboga tim maénbal awéwé téh ukur ASéaN jeung Asia Wétan wungkul.

Fédérasi Maénbal ASEAN (Asia Tenggara)Édit

Fédérasi Maénbal Asia WétanÉdit

Fédérasi Maébal Asia KulonÉdit

Fédérasi Maénbal Asia Tengah (CAFF) jeung Kidul (SAFF)Édit

KompetisiÉdit

Turnamén AFCÉdit

Turnamén régionalÉdit

  • ASéaN: Piala AFF (baheula Piala Tiger saméméh taun 2007)
  • Asia Tengah: Sacara resmi ngan aya 4 nagara di ieu wilayah (Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, jeung Uzbekistan. Kazakhstan asup ka UEFA). Euweuh turnamén resmi.
  • Asia Wétan: Piala Asia Wétan
  • Asia Kidul: Piala SAFF
  • Asia Kulon: Kejuaraan WAFF (teu sakabéh nagara asia kulon miluan), Piala Nagara Teluk

RujukanÉdit

  1. http://www.the-afc.com/en/about-afc/afc-executive-committee
  2. http://www.the-afc.com/en/about-afc/afc-general-secretary
  3. 香港足球總會九十週年紀念特刊 (Hong Kong Football Association 90th Anniversary Booklet) 2004
  4. "AFC 60th Anniversary: Back to where it all began". the-afc.com. 
  5. "Football (Soccer) − Asian Football Confederation". Asian Sports Net. Diakses tanggal 25 March 2016. 
  6. Haryanto Tri Wibowo. Hammam Diskors, Zhang Jilong Presiden AFC. VIVAnews, 30 Mei 2011. Diakses pada 8 Juni 2011.
  7. Muchamad Syuhada. Zhang Jilong Gantikan Posisi Hammam. Okezone.com, 30 Mei 2011. Diakses pada 8 Juni 2011.

Tutumbu ka luarÉdit