Buka ménu utama

Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa

(dialihkeun ti OSCE)

Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa (Basa Inggris: Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE Basa Walanda: Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, OVSE) mangrupa organisasi antarpamaréntah kaamanan panggedéna di dunya. Tujuanna kaasup masalah kawas ngadalian pakakas, hak asasi manusa, kabébasan pérs, jeung pamilihan adil. Kalobaannana ti 3.500 stafna ngagawé di lapangan, jeung kira-kira 10% di kantor puseur.

OSCE mangrupa hiji organisasi ad hoc dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa (Bab VIII), jeung ditujukeun dina pangélingan awal, panyegahan konflik, manajemén krisis jeung réhabilitasi saenggeus konflik. 56 nagara anggotana asalna ti Éropa, Kaukasus, Asia Tengah, jeung Amérika Kalér jeung ngawengku sabagian beulah bumi kalér. Diwangun dina Perang Tiis salaku forum Wétan-Kulon.

Eusi

Sarikat Bangsa-BangsaÉdit

OSCE nganggap manéhna hiji organisasi régional dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa Bab VIII[1] jeung mangrupa hiji panénjo Majelis Umum Sarikat Bangsa-Bangsa.[2] Pingpina mibanda pancén masihan laporan rutin ka Déwan Kaamanan Sarikat Bangsa-Bangsa.[3]

Nagara anggotaÉdit

 
Panandatangan OSCE dina 2006. ██ nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki jeung Piagam Paris ██ ngan nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki ██ sanés panandatangan ██ mitra sabilulungan
Nagara Asup Nandatanganan
Pakta Ahir Hélsinki
Nandatanganan
Piagam Paris
  Albania 19 Juni 1991 16 Séptémber 1991 17 Séptémber 1991
  Amérika Sarikat 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Andorra 25 April 1996 10 Nopémber 1999 17 Pébruari 1998
  Arménia 30 Januari 1992 8 Juli 1992 17 April 1992
  Austria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Azerbaijan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 20 Desember 1993
  Bélarus 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 8 April 1993
  Bélgia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Bosnia jeung Hérzégovina 30 April 1992 8 Juli 1992  
  Bulgaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Britania Raya 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Céko 1 Januari 1993    
  Cili 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Dénmark 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Éstonia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1992 6 Desember 1991
  Finlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Georgia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 21 Januari 1994
  Hungaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Irlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Islandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Italia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Jérman 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Kanada 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Kazakhstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 23 Séptémber 1992
  Kroasia 24 Maret 1992 8 Juli 1992  
  Kirgizstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 3 Juni 1994
  Latvia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
  Liechtenstein 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Lituania 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
  Luksemburg 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Macedonia 12 Oktober 1995    
  Malta 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Moldova 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 29 Januari 1993
  Monako 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Monténégro 22 Juni 2006 1 Séptémber 2006  
  Norwégia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Perancis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Polandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Portugal 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Romania 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Rusia 25 Juni 1973 (salaku Uni Soviét) 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  San Marino 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Sérbia 25 Juni 1973 (salaku Yugoslavia)    
  Siprus 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Slovakia 1 Januari 1993    
  Slovénia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 8 Maret 1993
  Spanyol 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Suis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Swédia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Tajikistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992  
  Turki 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Turkménistan 30 Januari 1992 8 Juli 1992  
  Ukraina 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 16 Juni 1992
  Uzbékistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 27 Oktober 1993
  Vatikan 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Walanda 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  Yunani 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990

Mitra sabilulunganÉdit

Méditérania

Asia

Catetan sukuÉdit

Tempo ogéÉdit

Pranala luarÉdit